Ellenfél a kapunknál

Nagyjából megszokhattátok, hogy idényről idényre van egy-két olyan poszt (általában beharangozó), ahol segítségül hívunk egy vendéget az írás vázához. Most, az idény kétségkívül legfontosabb, várhatóan legtöbb feszültséget hozó meccsén újra ez a helyzet, így pedig remélhetőleg egészséges mértékben fokozzuk a hangulatot.

A 2001-es, Jude Law és Ed Harris szereplésével készült film címének módosított változatát választottam a poszt címének is, ami egyébként több szempontból is áthallásos:

  • A Juventus ugyebár bőven lőtávolon belül van egész idényben, kvázi erősen dörömbölnek a bejáraton.
  • Ugyanők a San Siroba érkeztek, és jó eséllyel eljutnak néha-néha Sommer kapujáig. Bár ha ez a verzió nem valósulna meg, az már egy jó kiindulási alap lenne a végeredményhez.
  • Nem utolsó sorban meginvitáltam a blog egyik kedves ismerősét „otthonunkba”, a Nem futball, Calcio! című könyv szerzőjét, aki egyben valamilyen szinten minimum megosztó személy is „odaátról”. Mi mindenesetre jóban vagyunk vele, amit mi sem jelez jobban, hogy ő időről időre jó színben tüntet fel minket az Il Nostro Calción – ezt pedig ezúton is köszönjük neki.

Igen, Benito a mostani vendégünk, és nem lesz egyedül, ugyanis a mi részünkről volt kollégájával – akivel hosszú ideje remek kapcsolatot ápol -, a Nerazzurri blog „főmuftijával” és közönségkedvencével, csabinterrel együtt válaszolnak ugyanazon a kérdésekre.

– Bemelegítésnek egy kis hangulatkeltés, az örökzöld téma a táborok között: mennyire segítik a játékvezetők az Intert a szezonban a Juvéval összehasonlítva?

Benito: Nem nagyon emlékszem olyan ítéletre, ahol az Inter kárára tévedtek volna, fordítva viszont akadt jó néhány. Van amúgy erről hivatalos állásfoglalás is, szóval szenvtelenül ki lehet jelenteni, hogy pontokban kifejezhető az Inter támogatása, még ha nem is sok pontról beszélünk.

Viszont mivel csak néhány pont a különbség a két csapat között, egy apró hiba is döntő lehet, de azt azért meg kell jegyeznem, hogy az Inter jobb csapat a Juventusnál.

csabinter: A Juventus ellen még nem ítéltek tizenegyest ebben a bajnokságban. Ez tény. Az Inter kárára pedig legalább három szögletet nem adtak meg. Van még kérdés?

– Tovább fokozzuk a kedélyeket: kit utálsz legjobban az ellenfélből, és miért?

Benito: Tulajdonképpen senkit, csupa kiváló játékosról beszélünk. Calhanoglu milantól való távozása csúnya sztori volt, de a játéka elhomályosítja ezt a ronda epizódot. Most jut eszembe, Cuadradót kurvára utálom. Pedig nemrég még imádtam.

 

Őszintén szólva ezt a látványt még mi sem szoktuk meg – és elképzelhető, hogy már nem is lesz erre szükség

 

csabinter: Klasszikus értelemben vett utálható karaktert viszonylag keveset tudnék mondani a játékosok közül. Az elmúlt hónapok megnyilvánulásai, odamondogatásai, leszarozásai alapján a klubból egyértelműen Allegri. Több szempontból is örülök utólag, hogy nem az Inter padján bolondult meg.

– Barátkozzunk is persze: ki az az egy futballista, akit viszont azonnal átteleportálnál kedvenceidhez? 

Benito: Sokan vannak, a középpályáról például szinte bárkit. De ha csak egyet mondhatok, akkor Bastoni. Ja, most jut eszembe, hogy Lautarót sem szeretem. 

csabinter: Locatellit szívesen láttam volna korábban, de azóta meleg tejbe mártott babapiskótává változott Allegri bűvös kezei alatt. Bremert hosszú távon el tudnám képzelni az Interben, de mivel a bizonyos majdnem Milánóba igazolása óta állandóan azt hangoztatja, milyen jól döntött, radírozzon inkább Acerbi a védelem tengelyében 40 éves koráig.

– El tudsz képzelni olyan forgatókönyvet, hogy ha adott esetben a 60. perc környékén döntetlenre állnak a csapatok, ugyanúgy „befagynak az állások” meccs végéig, mint a novemberi meccsen?

Benito: Abszolút el tudok, ez – mint minden ilyen meccs Olaszországban – egy kőbe vésett döntetlen, bár abban nyilván nem lehetek biztos, hogy az is lesz. Például simán előfordulhat, hogy Darmian megint lefaultolja Chiesát, és a „labdaszerzésből” rúg egy gólt az Inter.

csabinter: Olaszországban vagyunk tutista edzőkkel, úgyhogy el.

– Melyik a kedvenc Inter-Juvéd a múltból és mi okból?

Benito: 2011 október. Akkor tért vissza a Calciopoliból végleg a Juve, és ezt csak egyféleképpen tudta bizonyítani: ha Milánóban veri meg az Intert. Külön emlékezetes, mert ott voltam rajta, és három napig nem tudtam beszélni utána. Visítottam, mint egy kismalac.

csabinter: Itt a múltat most nagyon el lehetne nyújtani, de nem megyek annyira vissza: legyen a 4-2-es kupadöntő, mert ott trófea is járt a legyőzésükért.

– Ha visszamegyünk egy évet az időben, mennyit változott a megítélésed a két edző kapcsán, és milyen irányba?

Benito: Inzaghi egy hisztigép, minden szimpátiámat elvesztítette, de attól még jó edző. Bár az Inter sikereinek a titka ugyanolyan részben Marottának köszönhető, mert sorra szállítja azokat a játékosokat, akik tökéletesen illenek Inzaghi játékába. Allegri sokat változott tavaly óta, már nem csak annyi energiát allokál a támadásokra, hogy „legyen valami, de rögtön”, hanem van stratégiánk arra, hogy jussunk el az ellenfél 16-osán belülre. Az is nagy változás tavaly óta, hogy a játékosai sokkal közelebb játszanak a legjobbjukhoz, kevés a hitvány teljesítmény, és ami van, az meg azért, mert hitványak a játékosok.

csabinter: Inzaghit Lazio-edzőként is nagyon kedveltem. Voltak azért kétségeim, főleg a bizonyos rezgő léces időszakban, hogy meg tudja-e ugrani a szintet, de meg tudta (és ez akkor is igaz, ha idén nem sikerül behúzni a scudettót).

Balhémentes, jó légkört teremtő, építkező edző, emberileg korrekt figura. A másik csapat edzőjére nem mind igaz ezek közül.

 

Vajon van olyan jó a viszonyuk, mint két főszereplőnknek?

 

– Mi a minimális elvárásod a rangadóra? (eredmény és játék tekintetében) Milyen forgatókönyv esetén nyernek a te kedvenceid?

Benito: Kevés helyzet, kevés lövés, mindenki sokkal inkább akarja elkerülni a vereséget, mint megnyerni a meccset. Nagyon sok van még hátra, szerintem nem dönti el a bajnokságot a rangadó sem egyik, sem másik irányba. Mindkét csapat nagyon jól ismeri a másikat, megvan a terv a megállításukra, így az fog nyerni (ha valaki fog), akinél jobb egyéni teljesítmények lesznek. Ha ez Vlahovic és Chiesa, akkor nyerhet a Juve.

csabinter: A minimális mindenkori elvárás egy rangadó előtt az iksz. Hogyan nyer az Inter? Én odaadnám nekik a labdát és hagynám őket próbálkozni, hogy aztán Thuramék befussanak a lyukakba – ezt “javasoltam” az őszi meccset megelőzően is, de nem így történt. Ezek alapján Inter-dominanciát várok.

– Benne van szerinted, hogy egészen szezon végéig fej-fej mellett mennek a csapatok?

Benito: Abszolút, bár ezt most nagyon nehéz megmondani. Nyilván bíztam benne, hogy megint jön az Inter szokásos januári összeomlása, ehelyett akkor is tudott nyerni, amikor nem játszott jól. Nagyon erős az Inter, szerintem a végéig tartó tusakodás nem is rajtuk múlik, hanem inkább azon, hogy a Juve hogy fogja bírni a strapát. Ne feledjük, primaverás kistacskók vannak kulcspozíciókban, és még a legerősebbnek vélt kezdőben is van atomszar játékos.

csabinter: Persze, így is lesz. A Juventusnak nem osztottak lapot holmi BL-meccsekre, így hat napot készülhetnek a Monza meg a Frosinone játékának elrontására.

– Küldj egy publikus jókívánságot a másik félnek!

Benito: Csabinho, legyél egész életedben olyan boldog, amilyen szomorú leszel, amikor az utolsó fordulóban újra megrendezik a cinque maggio legújabb kiadását. ❤.

csabinter: Locatelli, Cambiaso, és Chiesa legyenek Európa-bajnokok.

 

Várható kezdő: Sommer – Bastoni, Acerbi, Pavard – Dimarco, Mhitarjan, Calhanoglu, Barella, Darmian – Thuram, Martínez.

20:45, Sport1.

 

Képek forrása sorrendben: goal.com (kiemelt kép), sempreinter.com, ilbianconero.com