Döntő után és döntő előtt

A rengeteg sebből vérző Olasz szuperkupa lebonyolítása végül a számunkra legkedvezőbb kimenetellel ért véget, jövő héten pedig már a Serie A döntőjére készülhetünk. A két meccs között a firenzei utazás viszont nem épp a legkellemesebb kikapcsolódás.

Ha voltak is kétségeink afelől, hogy az olasz „papírkupa” mennyire fontos a játékosoknak, akkor azt hiszem Martinez gól utáni reakciója mindent elárult. Bár kívülről a trófea jelentősége enyhén szólva is kérdőjeles, kiderült, hogy a játékosok még mindig szeretnek nyerni valamit.

A körülményeket már szidtuk eleget, a külföldi, félig üres lelátós helyszíntől kezdve a bajnokság közepi időpontig, de ezen talán azóta már túltettük magunkat. Amit viszont hoztunk a kupából, az a győztesnek járó lendület mellett a két eltiltás, mely a mostani lebonyolítási rendszer talán legnagyobb hülyesége. Az idény közepén büntetni a bajnokot vagy a kupagyőztest a plusz két meccsen szerezhető, bajnoksággal összeadódó sárga lapos eltiltásokkal meglehetősen furcsa. Barella és Hakan Calhanoglu ennek köszönhetően ki is hagyja a firenzei meccset, mindketten annyira igyekeztek mindent megtenni a sárgáért a döntőben, hogy azt is hihetnénk, hogy attól féltek, hogy a Fiorentina elleni esetleges lap miatt a Derby D’Italiát kell majd kihagyniuk.

   

Mindenesetre így most a középpálya két motorja nélkül készülhetünk a meccsre, helyettesük minden bizonnyal a bajnokságban 11 meccsen pályára lépő, de egyszer sem kezdő Asllani (a bl-ben 6 meccsen 2-szer azért kezdett), és a 18 bajnokin egyszer kezdő, meccsenként átlagban 9,3 labdaérintést, és 4,5 passzt számláló Frattesi lesz. A nyáron nagy reményekkel érkező olasz egyébként a bajnokok ligájában (5), de még az olasz válogatottban (3) is többször kezdett idén, mint a Serie A-ban.

A tavalyi év sokszor hangoztatott buktatója a cserejátékosok minőségének problematikája volt, és bár papíron idén sokkal-sokkal jobban állunk ezen a téren, a bajnoki arany csak akkor lehet elérhető, ha a kispadon ülőkre nem csak a meccsek utolsó fél órájában, hanem a kezdő sípszótól számíthatunk. Ezen a téren a védelemre nem lehet panasz, az ott pályára küldöttek közül mindenki megállta a helyét, amikor szükség volt rá, a cserecsatárok viszont csúnyán elvéreztek kezdőként. Ma este a középpályát mérhetjük fel ilyen téren.

A Fiorentinánál két egykori Inter játékos is hiányzik majd, Biraghi sárgalapos eltiltás, Kouame az Afrika-kupa miatt (ha már évközbeni, klubokat büntető kupákról beszélünk).

A csapat formájára egyébként nem lehet panasz, idén 4 meccsből 4-et megnyertünk, utoljára 2017-ben kezdtünk hasonlóan jól egy évet. Akkor lennénk igazán boldogok, ha ez a szám jövő hét végére 6-ra nőne. Martinez addigra Icardit is beelőzheti a góllövőink örökranglistáján.

Várható kezdő:

Sommer – Dumfries/Darmian – Pavard – Acerbi – Bastoni – Dimarco – Frattesi – Asllani – Mkhitarjan – Lautaro – Thuram

TV: Sport 1 – 20:45