Előre a nyolcadikért!

Története nyolcadik Szuperkupa-trófeájáért lép pályára ma este az Inter, ellenfele pedig a bajnoki címvédő Napoli lesz. Magyarán a klasszikus, négyesdöntős újdonság előtti bajnok kontra kupagyőztes vetélkedést szemlélhetjük majd 20 órai kezdéssel.

Ami engem illet, a Szuperkupa-csörték előtti lelkesedésem ugyan egy nagyon határozott szinttel elmarad attól az izgatottságtól, amit egy sorsdöntő bajnoki vagy nemzetközi kupacsata közeledése kivált belőlem, de tekintve, hogy jobbára pozitív élményeket őrzök ezekről a találkozókról, illetve fémet (meg valamennyi pénzt) is adnak érte, azért tudom értékelni a megnyerésüket – és (rövidebb ideig) siratni az esetleges elvesztésüket.

A szívemnek legkedvesebb emlék egyértelműen a Roma elleni diadal 2006-ból, amikor egy fordulatos meccsen győztük le 4-3-ra Spalletti Romáját hosszabbításban: a padlóról sikerült felállni Vieira és Crespo jóvoltából, a végső szó pedig Luis Figoé volt, aki egy szabadrúgást tekert be mesterien. Nem sokkal marad el tőle a szűk két évvel ezelőtti finálé, amikor a Juventust fricskáztuk meg Sanchez révén, de a legfrissebb emléket is boldogan eleveníthetjük fel: a Milan ellen valóságos erődemonstrációval söpörte be az Inzaghi-éra második Szuperkupáját a csapat.

Trénerünk kupaspecialista mivoltát már a meglehetősen motiválatlan(nak tűnő) Lazio elleni elődöntőben sem volt hajlandó levetkőzni: a legerősebb tizenegyet küldte fel a pályára, amely aztán rendkívül meggyőző futballal, friss, kompakt, szemre is tetszetős akciói révén végül három góllal mattolta a Sasokat. Aktuális ellenfelünk ugyanilyen arányban, ám jóval kiélezettebb találkozón győzte le a Fiorentinát.

Az „egy meccsen bármi megtörténhet” kezdetű lózungokat persze ismerjük jól. Viszont jól ismerjük Inzaghi (sors)döntő kupameccseken jelentkező kíméletlenségét is, amelyre egészen idáig „csupán” egy Manchester City talált orvosságot – ők se könnyen. Úgyhogy nagyon-nagyon csalódottak lennénk, ha ez a sikerességi ráta megbicsaklana ma (vagy bármikor a jövőben).

Várható kezdőcsapat: Sommer – Acerbi, De Vrij, Pavard – Dimarco, Mhitarján, Calhanoglu, Barella, Darmian – Thuram, Martinez

Hol: Sport1

Mikor: 20 óra