Vissza a földre

Persze senki sem gondolta az első négy forduló alapján, hogy innentől sétagalopp lesz minden, de egy kicsit váratlanul ért, mennyire nem sikerült a Real Sociedad ellen meccsben lenni. Bár egyesek szerint a meccs végére sikerült feléledni, azért az se volt épp egy diadalmenet. Ellenben sikerült egy nagyon értékes pontot bezsebelni, de lesz mit elemezni a következő napokban.

Több tényező együttes hatása miatt alakult így, most felsorok egy párat, szerintem mik lehettek ezek:

  • Régen készült fel az Interből ilyen jól csapat, mint a Real Sociedad. Az emberfogásos presszingjük tökéletesen működött, amíg be nem jöttek a gyorsabb embereink és ők el nem kezdtek elkészülni az erejükkel. A gyors és kreatív embereik rendkívül jól futották be az üres területeket, illetve ügyes elmozgásokkal, jól mozgattak ki minket a megszokott védekezési sémákból.
  • Bár a hétvégére vártuk, most jött csak ki igazán a válogatott szünet utáni mentális fáradtság, ami a Milan meccs miatt még fizikálissal is párosult. Utólag okos az ember, de lehet 3-1 után, elég lett volna csak lekocogni a meccset. Tegnap egyértelműen látszódott, hogy nehezen mozognak a lábak, a döntések meghozatalában pedig mindig volt 1-2 ütemkésés az ellenfélhez képest. Ez pont elég volt ahhoz, hogy mindig az Inter üldözze a labdát.
  • Talán ide lehet venni az öt cserét is a kezdőben. Én azért fogalmazok így, mert nem vagyok arról meggyőződve, hogy ez lehetett a fő ok. Vegyük szépen sorba őket:
    • Pavard volt Sommer után a meccs embere. Bár voltak helyezkedési hibái, azon kívül nagyon jó statokat hozott, a kapott gólban pedig nem volt szerepe. Az én szememben rövid időn belül ő lesz azon a poszton az elsőszámú ember.
    • De Vrijnek eddig kiváló idénye volt és bár neki is akadtak néha helyezkedési hibái, viszonylag jól lehozta a meccset ő is.
    • Carlos Augustonál valóban lehetne azt mondani, hogy támadásban sokáig messze volt Dimarco szintjétől, és nagyon sok koncentrációt elvett neki az, hogy tartsa a lépést Kuboval. Ugyanakkor a második félidőben fokozatosan lett egyre magabiztosabb és tudta a támadásokat egyre jobban támogatni.
    • Arnutovicnál mindenképp lehet mondani, hogy hiba volt őt a kezdőbe jelölni. Kijött az, ami Dzekonál is, hogy nincs meg ahhoz a gyorsasága, hogy kellő támogatás nélkül ilyen sok emberrel fel tudja venni a harcot.
    • Asllani pedig bár nem lógott ki a szörnyű középpályás sorból, a passzátlaga csupán 24/28 lett, ami registaként bántóan kevésnek tűnik. Valószínűleg nem mert annyi dologra vállalkozni, mint amire szükség lett volna azon a poszton, így a labdakihozataloknál itt is veszített valamennyi lendületet a csapat.

De az utolsó ponthoz nyugodtan hozzá lehetne tenni, hogy nehéz úgy bátornak lenni, ha mellette Barella és Mhitarjan is labdatemető volt. Természtesen Calhanogluval és Thurammal a kezdőben más ritmusok is akadtak volna a folyamatos fejetlenségen kívül, de ez az öt változtatás nem indokolta a hétvégéhez képest az azt az óriási visszaesést, amit láthattunk. Ehhez kellett még az a másik két tényező is, amit a fő pontok közé raktam és ezek együttes hatása eredményezte azt, hogy már az első öt percben is komoly gondokkal kellett szembenézni. Ahogy az előző idényben is láthattuk, az Inter az egyik legjobb csapat a világon, ha nyomástűrésről van szó, viszont aligha csoda, hogy a csapategység semennyire se működött, ha az alapkezdőből Barella, Bastoni, Mhitarjan és Dumfries is folyamatosan küszködött a pályán.

Lautaro is nyilatkozta a meccs után, hogy megvolt a nyerő taktika, viszont ebből semennyit se tudtak átvinni a pályára. És én se akarom Inzaghit hibáztatni Asllani vagy Arnautovic miatt. Bár az albánt lehet erős volt kb. 900 Interben játszott játékosperc után egy ilyen meccsen rakni először a kezdőbe ebben az idényben. De mivel ő lesz a idei szezonban Calhanoglu cseréje, és mivel a többi középpályásunk nem mozog olyan komfortosan a regista pozícióban, így igenis Asllani szokja csak ezeket a kemény mérkőzéseket, mert megvan benne a tehetség bőven, hogy jól teljesítsen. Tegnap ez nem így történt, de most nem szabad elkezdeni jegelni, hanem innentől folyamatosan adni kell neki a játékperceket. A csatársor már más kérdés. Én is itt aggódok a leginkább, ha belegondolok abba, mik történhetnek még az Interrel jövő májusig. Az biztos, hogy a kezdő csatárkettős és a mögötte lévők között van pár lépcső. De Arnautovicot és Sanchezt is lehet majd jól használni, jobban, mint tegnap. A chilei amúgy egész jól szállt be, rajta valódi frissesség látszott, és ez jól jött ahhoz, hogy területeket nyisson Lautaronak és Thuramnak. Inzaghi talán küldhetett volna fel egy kicsit élesebb, a Sociedad gyengeségeihez mérten jobb kezdőt, de nem biztos, hogy az az 1-2 csere sokat számított volna. Abban viszont lehet dicsérni, hogy amikor látta, hogy a spanyolok pressingje gyengül, akkor gyorsan frissített a csapaton, és bár fogvicsorgatva, de a meccs végére valamilyen irányítást sikerült kiharcolni és az egyetlen kapura menő lövésből gólt szerezni. De nem árt megjegyezni, hogy a jobb utolsó húsz percbe is annyi technikai baki és labdaeladás jellemezte a csapatot, ami máskor öt meccs alatt sem gyűlik össze.

Inzaghi biztos vagyok benne, hogy sok értékes tapasztalatot szedett össze tegnap este, ez nem egy olyan mérkőzés volt, amit el kell felejteni, hanem egy olyan, amelyből erőt lehet meríteni, amiből a hibákat leszűrve tovább lehet erősödni. Mert bár úgy tűnt az első négy forduló alapján, hogy nagyjából összeálltak a dolgok, mostanra látjuk, hogy van még mit csiszolni ezeken. Viszont sikerült egy pontot szerezni, talán a legerősebb csoportrivális otthonában, így azért nem szabad annyira elégedetlennek lenni. De az biztos, hogy dolgozni kell még egy-két csereember integrálásán, mert bár a tehetség ott van mindenkinél, az mit sem számít, ha ezt nem látjuk viszont a pályán. És talán érdemes megemlíteni azt is, hogy nem olyan könnyű ez a csoport, mint amilyennek látszik. Vasárnap jön a húsleves mellé egy Empoli-Inter, ahova remélhetőleg tisztább fejjel érkeznek meg a srácok.

Értékelés:

Sommer – A meccs legjobbja volt, elképesztően szép védései voltak, így gyorsan el fogjuk felejteni szegény Onanát. Aki viszont már most kikészült a MU-tól 🙁 (6,5)

Pavard – Elég ellentmondást nem tűrő csávónak tűnik. (6)

De Vrij – Nem ő volt ma se a védelem sebezhető pontja… (6)

Bastoni – …hanem a mi olasz válogatott bekkünk. Régen láttam, hogy ennyire ne találta volna önmagát. Egy jó döntésére jutott kettő rossz, amíg a pályán volt. (4,5)

Dumfries – Nála azért nem kell olyan sokat visszautaznom fejben az utolsó rossz teljesítményért, nagyon nehezen bírt el az oldalával. (5,5)

Barella – Bastoni után talán ő volt a legnagyobb csalódás. Az első négy meccsen is látszott még rajta a rozsda, de ma este még a WD-40-et is elfelejtette magával vinni. (5)

Asllani – Bár akadt egy pár szép passza, de ennél sokkal több bátorságra lesz szüksége a jövőben. (5)

Mhitarjan – Először az idényben, meg tudtam volna tippelni a korát. Lehet nem kéne már most csapágyasra járatni. (5)

Carlos Augusto – A fény volt a középpályán, főleg a meccs vége felé, de van még mit tanulnia neki is. (6)

Arnautovic – Teljesen láthatatlan volt, ha mégis eljutott hozzá a labda, azzal se tudott mit kezdeni. (4,5)

Lautaro – Szenvedett azért ő is elég sokat, de az első félidő egyetlen kapura lövését ő jegyezte, majd a másodikban villant, amikor kellett. (6)

Thuram – Nagyon élem minden megmozdulását, kár, hogy a gólját les miatt érvénytelenítni kellett. (6)

Frattesi – Azonnal átvette a középpálya irányítását miután bejött, és tulajdonképpen minden veszélyesebb akció átment rajta, ahogy a gólnál is ő adta a gólpasszt. (6,5)

Dimarco – Ő se mostanában jött be utoljára Bastoni helyére, de nem volt rossz húzás, stabilabbak lettek a dolgok a környékén és Augusto is miatta tudott szabadabban mozogni. (6)

Acerbi – Sok mindent nem kellett már csinálnia, miután bejött. (6)

Sanchez – Meglepően üde színfoltja volt a tegnap estének, remélem így is folytatja, szükség lesz rá. (6)

Inzaghi – Kicsit bajban vagyok vele, hogy osztályozzam, kíváncsi lennék őt mennyire érte váratlanul a Sociedad játéka, de sikerült neki menteni a menthetőt. (5,5)

[ui: A szerzők nagy részének tetszik ez a narancs mez.]

(Képek forrása: https://www.facebook.com/Inter)