Nehézsúlyú címmeccs

Hiába járunk még csak szeptember közepén, ez egy „Statement Derby” lesz, hogy egy divatos angol kifejezéssel éljek (lefordítva hülyén hangzik). Olyan 90 perc előtt állunk, ami nem csak egy szempontból lesz fontos és mérvadó.

Bár meglehetősen korán találkozik a két csapat, az első Madonnina ettől függetlenül is a 2023/2024-es szezon egyik legfontosabb meccse lehet a Serie A-ban. A pontok eloszlása mellett a lélektan szerepe sem elhanyagolható, az egyéb okok pedig adottak és elég egyértelműek.

Állhatna itt egy klasszikus, diplomatikusan megfogalmazott, lépésről lépésre felépített beharangozó, mert hát valljuk be, a kuzinok tényleg jól erősítettek nyáron, és eleve jó koncepció mentén építkeztek az utóbbi években – nem véletlen tehát az eddigi 100%-os mérlegük és az olykor imponáló, lendületes futballjuk. Foglalkozhatnék Pioli munkájával, magasztalhatnám az egekig a három, szűk értelemben vett világklasszisukat, akik így vagy úgy, de bármikor képesek egy meccset eldönteni… De nem teszem, elég ennyi ebből a szegmensből, elég a finom szavakból és a kedveskedésből is, ennek nem most van itt az ideje.

Szóval, mik miatt különösen fontos számunkra ez a meccs és (nyilvánvalóan) a jó eredmény?

– Szimplán a pontok eloszlása miatt. Előfordulhat, hogy ez egy _olyan_ idény lesz, és akár ez a néhány pontocska is számíthat a végelszámolásnál. Mint szűk másfél éve, emlékszünk? Lényegében egy Derbygyőzelemre volt a csapat a címvédéstől, és az egész sztori olyat sebet, majd heget hagyott maga után, ami sokunknak azóta is fájdalmas.

– Mert szeretnénk fájdalmat látni Theo Hernández és mondjuk Calabria arcán. Most csak két embert kiemeltem hirtelen, és igazából sok más arcra nem is haragszom, de erre a duóra igen, különös tekintettel a francia balbunkóra. Kell sorolni az okokat? Hát jó: pofázik, színészkedik, arcoskodik, csal (lásd még: színészkedik), ezek mellett pedig még az is a bűne, hogy amúgy rohadt jó focista. Mondjuk utóbbit szerencsére az Inter ellen még nem igazán mutatta meg, wehehe – a bombaformában játszó Dumfries pedig sokat tehet azért, hogy ma se villogjon túl sokat.

 

Ők egyébként öri barik

 

– Hogy maradjon a patyolattiszta mérleg ellenük 2023-ban. Bizony, a négy fellépésen az Inter még csak gólt sem kapott (a négy győzelem alkalmával), és bár statisztikailag kevésbé elképzelhető, mi azért szeretnénk, ha a tendencia folytatódna. Jó dolog azért ilyenekkel ugratni a milanos ismerőseinket – akik azért vannak bőven -, és  ugyanők egy-egy jobb eredmény után előszeretettel ugrálnak elő mindenhonnan, a mellkasukat diadalittasan döngetve. Persze halkan teszem hozzá, fordított esetben valószínűleg mi is hasonlóan tennénk.

– Még egy kicsit a szurkolóikról: a keményebb mag, ezek a komplexusos jóemberek különösen a bögyömben vannak a 2021-es bajnoki fiesztájuk óta, és bár az azóta eltelt idő – a tavaly őszi meccset leszámítva – kicsi gyógyírt jelentett, azért jó lenne továbbra is víz alatt tartani a fejüket. A szurkoló azért alapvetően nem felejt, tudjuk jól.

– Hogy még jobban elhiggyük, ez valóban az Inter éve lehet, és az első három forduló hurráhangulata nem csak egy túlreagálás volt részünkről. Nehéz elképzelni, hogy a kvázi tavasz óta látott, kiforrott, de valamilyen szinten továbbra is épülő futball csak úgy huss, eltűnik, de tudjuk azt is, hogy az ördög nem alszik. Persze reméljük, ma aludni fog, méghozzá a neki(k) kiosztott jókora saller miatt.

 

Just like that

 

– Végül, de cseppet sem utolsó sorban fontos azért, hogy üzenetet küldjön a csapat mindenkinek, a szakértőktől kezdve szurkolókon át egészen a szakmabeliekig. A szöveges részben pedig világosan kell vázolni a kijelentést, miszerint az Inter Olaszország legjobb csapata és a Scudetto legfőbb várományosa.

Mindenki a fedélzeten, és annak ellenére, hogy az összes pályára lépő futballista a pozitív tartományba esett eddig (vagyis senki nem érdemel padozást), Inzaghi úgy néz ki, egy helyen megváltoztatja az első három meccsen jól működő kezdőt: Sommer – Bastoni, Acerbi, Darmian – Dimarco, Mhitarjan, Calhanoglu, Barella, Dumfries – Thuram, Martínez.

Kezdés 18:00-kor, a csatorna pedig a Sport2 lesz.

Adott tehát két, nevéhez méltón szereplő gigász csúcstalálkozója, mi pedig alig várjuk Sozza kezdő sípszavát. Ja, és kihagytam még egy fontos indokot: azért is rohadt fontos ez a meccs nekünk, mert Milánó fekete-kék, és szeretnénk, ha ez így is maradna.

 

Képek forrása: goal.com (kiemelt kép), gazzetta.it, x.com