Mezőnyfölény, vékony előny

Borzasztó nehéz meccsen vagyunk túl, ahol az Inter megcselekedte, amit meg kellett. Megnyugvásra azonban nem ad okot az odavágó, bőven lesznek még izgalmak a folytatásban.

Meccs közben a körmömet rágva nem is annyira tűnt fel, de ez bizony egy remek meccs volt akár semleges nézői szemmel is. Kiváló iram, két nagyon motivált csapat, némi feszkó és egy rakás helyzet – persze volt elég technikai hiba ahhoz, hogy kiemelkedően magas színvonalról ne beszélhessünk, de aki egy kiegyenlített, hajtós mérkőzésre vágyott, az abszolút megkapta.

Mi is megkaptuk a Portótól azt, ami miatt sokan óvatosságra intették az Intert. A jól időzített letámadások, gyors kontrák és szinte egész meccses güri mellett némi aggresszió is jellemezte a portugálok játékát, tehát lényegében minden ami az Inzaghi-féle Inter ellen jól működhet, két dolog azonban ellenük játszott. Támadásban koránt sem jött az az extra, ami kellett volna a győzelemhez, hiába játszott jól Taremi, vagy próbálkozott Zaidu, Galeno és Grujic, a befejezések nem ültek (még kvázi üres kapura sem), márpedig egy ilyen párosításban a Portonak sokkal jobb helyzetkihasználást kellett volna produkálnia. Emiatt persze részben Onanának is jár a pacsi, aki egy brutális triplavédéssel is hozzájárult a clean sheethez.

Onanán tegnap nem lehetett kifogni

Másrészt a már említett aggressziót egy alkalommal kicsit talán sikerült túltolnia a portugáloknak. Ahogy Fülöp Laci fogalmazott, egészen elemi dolog a sérülésnél kirúgott labdát visszaadni az ellenfélnek, ezt az Otavio nevű középpályás az első félidő derekán teljesen máshogy látta. Az ezután kialakult kisebb összecsapásban ő és Dimarco is besárgult, mindennek pedig akkor lett jelentősége, mikor a 78. percben Otavio a befelé cselezgető Calhanoglu lábára lépett, és teljes joggal begyűjtötte második sárga lapját.

Az Inter eddig is fölényben játszott, még ha a kialakított helyzetek minőségén ez annyira nem látszódott. A hangsúly a széleken volt, Gosens beállása után elsősorban a balon, ezekből kisebb lehetőségek jöttek, míg a legnagyobb helyzetek pont, hogy középről alakultak ki (Skriniar indítása után egy Barella lövés, illetve egy remek összjáték, ami után Lukaku keresztpasszáról Martínez centikkel késett le). A meccs képe első ránézésre a kiállítás után sem vett drámai fordulatot, hiszen az Inter továbbra is birtokolta a labdát, és továbbra is mindenáron beadásokkal akarta megverni a Portót, a mezőnyfölény azonban szépen lassan elhatalmasodott, a Porto pedig nem bírta tovább a nyomást. Barella beadása után Lukaku, bár elsőre még a kapufát találta el, a második esélyel élni tudott, némi párhuzamot vonva a hétvégi produktumával. Ezzel, bármilyen furán is hangzik, Rom a második legeredményesebb gólszerzőnk a BL-ben idén, ráadásul két gólját 41 perc alatt hozta össze, tehát tizedannyi idő alatt, mint Dzeko három találatot.

Ráadásul a belgának volt lehetősége duplázni is, azonban kicsit kiszorított szögből Diogo Costába vágta a labdát. A csapat látványosan úgy volt vele, hogy addig kell ütni a vasat, amíg emberhátrányban van, eddigre viszont talán kicsit el is fáradtak, így nem sikerült bedarálni a vendégeket. A visszavágóra nézve természetesen az 1-0 is kiváló eredmény, hiszen így a Portonak a komfortzónáján kívül kell majd játszania, természetesen viszont vékonynak is bizonyulhat ez az előny, és ha kiegyenlítenének, onnantól pokoli percek várnak minket. 

 

Osztályzatok:

Onana: 7 – A BL-ben eddig ő az MVP-nk, még ha a passzjátéka nem is volt tökéletes.

Skriniar: 5 – Sajnos nem látjuk a megszokott Szekrényt, bár azt sem mondhatjuk, hogy sokkal rosszabbul játszana, mint ősszel…

Acerbi: 6 – Amíg nem kell Taremiékkel versenyt futnia, addig rendben vagyunk.

Bastoni: 6.5 – Nem járt messze a góltól, kivette a részét a támadások építéséből, emellett 3 szerelést és 2 blokkot is felírhatunk neki.

Darmian: 6.5 – Az első félidőben bemutatott egy olyan szerelést, ami után szerintem az olasz védőnagyságok is csak tiszteleghettek neki. Aktív volt és fókuszált.

Barella: 6.5 – Kevésbé volt fókuszált, de szintén aktív. Kvázi gólpassz, és pár jó lövés is a nevéhez fűződik.

Calhanoglu: 7.5 – A mezőny legjobbja, mint már annyiszor idén. Voltak pontatlanságai, de rengeteget volt játékban, mind védekezésben, mind passzok terén remekelt.

Mhitarjan: 5.5 – A hétvége után csendesebb meccse volt.

Dimarco: 5.5 – Nem annyira jöttek be a dolgai.

Martinez: 5 – Hiába hajtott, ma mindent kihagyós napja volt.

Dzeko: 5 – Borzasztó lassúnak tűnt.

Lukaku: 6.5 – Szinte aranyat érő csere volt, ugyan a mozgékonysága nem jött vissza varázsütésre, a megoldásai ültek.

Gosens: 6 – Felpörgette a bal oldalt, a kisebb sérülése ellenére.

Brozovic: 6.5 – Újabb jó csere, sok futással és remek passzokkal vette ki a részét a győzelemből.

Dumfries: 5.5 – Nem szállt be rosszul, de nem is volt igazán meggyőző

 

A visszavágóra három hetet kell várnunk, addig is készülhetünk a vasárnap déli Bolognai túrára.

 

(képek: Inter_en twitter oldal)