Ezüstderby

Bár utóbbi időkben szinte megszoktuk, hogy ezek a Milan elleni rangadók újra címekért zajlanak, az idei, feltételezhetően utolsó derby   legfeljebb az ezüstéremért folytatott harcban lehet fontos. A két milánói csapat nem brillírozik a bajnokságban, és mivel a Napoli igen, ezért mára a valódi jelentőséget a presztízs adja. Na meg a tény, hogy van még egy pár csapat, ami az első négy hely valamelyikét tűzte ki célul, és korrektül gyűjtik a pontokat az elmúlt hetekben. Mindenesetre előző pár találkozónk a Milannal nem volt feszültségmentes, és biztosak vagyunk benne, hogy mindkét félnek van miért bizonyítania ma este, szerzőtársaimmal pedig megpróbáltuk megfejteni, mik lehetnek a döntő tényezők.

1. Miért van gödörben a Milan, és ki tudnak-e ma jönni belőle?

ninogoffredo: A folyamatos, minimum két éven át tartó túlteljesítés most kéri be a számlát. A Milan nem volt annyira jó, hogy bajnoki címet nyerjen és most sem annyira rossz, hogy kiszoruljon a legjobb négyből. Igazából minden nekünk áll a mai derbi előtt, mégis azt érzem, hogy maximum egy döntetlent fogunk tudni ma elérni. Hogy miért? Mert a bajnokságban Inzaghi regnálása alatt már megszokottá vált, hogy Robin Hood-módjára osztogatjuk a pontokat a rászorulóknak.

hibarin: Nagyon megfeszített tempójú éveket tudtak le maguk mögött. Minden taktikai- és játékosanyag-hiányt a fizikailag nagyon megterhelő nyomásgyakorlással próbáltak feledtetni, ami most kéri vissza a számlát. Szerintem igazából mindenki számított erre, csak jobb lett volna, ha egy pár hónappal előbb jön ez el. Van egy pár egyéniségük, akik, ha villannak, simán ott lehetnek a meccsben, de ha jól olvastam Pioli Leaot a padra fogja ültetni, ami egészen érthetetlen lenne.

Rolkó: A sorozatterhelés, a játékosok minősége, Pioli taktikája és hozzáállása mind okozhattak ilyesmit. Én már tavaly is vártam, hogy kicsit összeomlanak, mert azt gondoltam, hosszú távon, ezekkel a futballistákkal nem fenntartható az a játékstílus, amit ők képviselnek. Csak hát akkor ott volt nekik Maignan, a világ egyik legjobb kapusa. Most nincs, és Bennacer sem lesz, a két kulcsember hiánya miatt (is) mondom: nem ma indulnak meg felfelé.

csabinter: Hosszabb távon azért kijön Maignan hiánya, az egyértelműen látszik, plusz nagyon sok egyéni teljesítmény horpadt be a scudettót elérő csapatból Tomoritól kezdve Kalulun át Minden Idők Legantipatikusabb Balbekkjéig. Ugyanakkor nem varrnám az egészet Pioli nyakába, mert jó pedagógus, és látszik, hogy próbál változtatgatni ezen-azon, de egy ilyen bajnoki cím után egyrészt törvényszerű a visszaesés a jóllakottság miatt és ugye kifogyott a mák is a tavasszal folyamatosan adagoló gépből. Örök pesszimistaként félek attól, hogy egy hete érték el a gödör alját a Sassuolótól benyelt ötössel és onnan már csak kifelé mászhatnak.

2. Az Inter vagy a címvédő Milan bajnoki botladozása a nagyobb csalódás?

ninogoffredo: Nekem a Milan botladozása egyáltalán nem csalódás, sőt. Nálunk még sok múlhat a kupaküzdelmeken a későbbiekben; ha a BL-ben elmegyünk a legjobb nyolcig, akkor kicsit könnyebben fogom tudni elnézni Inzaghinak a silány bajnoki teljesítményt.

hibarin: Az Inter Inzaghi alatt sose fogja kinőni ezt a kettősséget, egyszerűen nem olyan jó edző, hogy egyformán tudjon felkészülni minden meccsre, de mivel ezt már az előző idényben is láttuk, így szerintem nagyobb meglepetés a Milan ilyen szintű megzuhanása. Hiszen, ha így folytatják 1 hónapon belül elbúcsúzhatnak a BL reményektől is, ami óriási presztízs és bevétel kiesés lenne nekik.

Rolkó: Akkora hype volt a Milan körül, hogy a semleges szurkolók biztos a kuzinok miatt pislognak mostanság jobban. Viszont mivel szerintem a Serie A legjobb kerete/kezdője az Interé, sokkal fájdalmasabb azt nézni, mi történik a mi kedvenceinkkel – attól függetlenül, hogy ezt az idényt is meg lehet még szépíteni.

csabinter: Ha nem lett volna a Milan utolsó 2-3 mérkőzése, az Intert írnám ide, így nagyjából egálnak érzem, mert ugye becsúszott pár váratlan „inzaghis” vereség, amit talán el lehetett volna kerülni. De olyan nagy csalódásnak azért nem mondanám eddig egyik milánói csapat szezonját sem.

3. Giroud vs Dzeko, melyikük a jobb veterán center és miért?

ninogoffredo: A számaik tulajdonképpen mindent elmondanak. A bosnyák eddigi pályafutása során 715 meccsen 320 gólnál és 145 asszisztnál jár, míg posztriválisa 620 mérkőzésen 248 találatot és 91 gólpasszt ért el.  Nyilván Dzeko kevésbé bírta a padot és ezért igazolt el annak idején Angliából Olaszországba, miközben Giroud jó pár évet kiült csereként és mára már minden létező, fontos klubtrófea birtokosaként tekinthet magára. Emellett pedig a francia válogatottal is felért a csúcsra, miközben Dzeko a bosnyákokkal többnyire tornákra sem jutott ki. Mindketten elbírják a nyomást és képesek rangadókat is eldönteni. Jelenleg nagyjából egy szinten vannak, de fénykorukban szerintem egyértelműen Dzeko volt a jobb csatár. Ezt viszont máshol aligha olvashatjátok, hiszen a focis tartalmakat gyártó oldalakon és csatornákon jelentős számú Arsenal szurkoló dolgozik, akik legalább úgy tekintenek a franciára, mint Ibra saját magára.

hibarin: Eléggé hasonló pályát tudhatnak be mindketten, még a játékstílusuk is hasonlít, de a bosnyák jobb előkészítő és a mezőnymunkája is magasabb szinten áll. Az viszont senki sem veszi el tőlük, hogy a hátukról is bepattan a labda a kapuba, ha épp jó helyen állnak.

Rolkó: Nem tudok különbséget tenni kettejük között, mindkettőt maximálisan tisztelem és elismerem azért, amit csinál. A Giroud-féle dinamikus letámadást még csodálom is, ezzel a testtel, ilyen idősen ezt nem sokan csinálnák meg. Nagyon jó játékos még mindig mindkettő, pláne a Serie A-ban.

csabinter: Klubszinten vizsgálva Dzeko eredményesebb, Giroud ellenben ügyesebb és világszerte jobb a PR-ja. Nálam vegyes a francia angliai szezonjainak megítélése, mert a PL-ben 2-3 kiemelkedő idényre emlékszem csak tőle, a többinél úgy „elvolt”. A Milanba igazolása számomra meglepően pozitívan sült el, amihez nyilván kellett a gyengébb színvonalú liga is, de Olaszországban sokkal nagyobb impact-je van a csapatára és számos fontos gólt kapart össze. Dzeko furcsa módon már akkor elhasználtnak tűnt, amikor Rómába igazolt, ehhez képest a liga topcsatárai közé fejelte magát és bár 2023-at írunk, kis túlzással még mindig ott van…

4. Kik lesznek a gólszerzők?

ninogoffredo: A hírek alapján Pioli rendesen szét fogja trollkodni a Milan kezdőjét, de a minimum csereként beálló Leao-t érzem továbbra is a legnagyobb veszélyforrásnak. Nálunk pedig legyen az a Skriniar, aki a hátralevő interes hónapjaira maximális koncentrációt és odaadást ígért.

hibarin: Lautaro lő kettőt az első félidőben, míg Lukaku egyet csereként a mérkőzés végén.

Rolkó: Calhanoglunak és Barellának nem jött össze a január ilyen téren, szóval az egyikük úgy érzem, be fog találni. Martínez pedig továbbra is folytathatná bosszúhadjáratát Tatarusanuval szemben a tavalyi kivédett tizi miatt. Mást nem érzek, de álomszerű lenne, ha mondjuk Lukaku csereként beletenne egy gólocskát a közösbe. Annyi biztos, hogy nem egygólos meccs lesz.

csabinter: 0-0 lesz!

Várható kezdő: 

Onana; Skriniar, Acerbi, Bastoni; Darmian, Barella, Calhanoglu, Mkhitaryan, Dimarco; Lukaku, Lautaro.

Mikor: 20:45

Hol: Sport 2 

Forza Inter! 

(képek forrása: dawn.com; total-italianfootball.com)