A nagy számok törvénye

Sem kishitű nem szeretnék lenni, sem a csapatot nem akarom túlbecsülni, egyszerűen azt érzem, az eddigi balszerencse-széria után ma eljött az idő az első, rangadón aratott győzelemre. Hátráltató tényezők ide vagy oda…

Nagyjából eltelt a szezon egyharmada, úgyhogy le lehet már egyértelműen le lehet vonni az első komolyabb konklúziókat, így mindenek előtt jöjjön pár gondolat az eddigiekről:

– A csapatjáték kétségtelenül sokrétűbb és élvezhetőbb lett idénre, hiába a két nagyon komoly név a játékosok távozási oldalán. Edzői filozófiák közötti különbség #1

– A „szabadabb” fociból kifolyólag a védekezés olykor sokkal kaotikusabb, ez pedig eleddig komoly problémákat okozott a bajnokságban. Edzői filozófiák közötti különbség #2

– Az egyéni hibák és a véletlenszerű, balszerencsés események is szerves részét képezik a szezonnak: na, arról nem vagyok meggyőződve, hogy ez kizárólag Conte távozásával (Inzaghi érkezésével?) hozható összefüggésbe. Simán lehet, hogy a nyáron történt személyi változások összességében generálták ezeket a negatív hullámokat, és idővel minden „helyreáll”. A pozitív énem töretlenül bízik ebben.

– A helyzet nem ideális jelenleg (hogy is lenne az 7 pont hátrányban?), de pánikolni még egyáltalán nem érdemes, látva, hogy merre és hogyan indult el a csapat általános formája és teljesítménye.

Zanzásítva tehát eddig ilyesmi a helyzet, és most lesz idő tovább építkezni, ugyanis hála az égnek négy hónapig nem kell válogatott szünetet végigszenvednünk. Úgy értem, szó szerint szenvednünk, ugyanis most sem sikerült negatív történés nélkül megúszni az említett időszakot: de Vrij és Sánchez (nahát!) heteket hagynak ki a nemzeti együttesüknél összeszedett sérülések miatt. Természetesen előbbi a nagyobb érvágás, de a chilei is komoly segítséget tud jelenteni jobb napjain.

 

Mindezek azért jönnek extrém rossz pillanatban, mert két, rendkívüli módon fontos meccs következik: előbb ma a Napoli látogat a San Siroba, majd a Sahtarral kell ugyanitt megmérkőzni.

Spalletti együttese repülőrajtot vett, és bár egy kissé kezd kifogyni a nafta, azért még mindig impozáns gólaránnyal (24:4), veretlenül vezetik a Serie A-t. Kisebb visszaesésük egyébként akkora datálható, amikor megsérült a mára a bajnokság egyik legjobb játékosává váló Osimhen – ő ma visszatér, ez pedig párosítva de Vrij kiesésével és Ranocchia kezdőbeli szerepével, túl sok jót nem sejtet. A volt Inter-mester összekapta ezt az egyébként finoman szólva sem rossz keretet, és olykor pragmatikusabb, olykor viszont nagyon is attraktív játékra sarkallva a szezon egyik meglepetését szolgáltatják az eddig mutatott produktummal. Mindennek egyébként az igencsak bika középpálya az alappillére, ahova nyáron egy kis boost érkezett: Anguissa impozáns és tiszteletet parancsoló focija Fabian Ruizra és Zielinskire is jó hatással van.
Demme, Manolasz, Ounas és Politano hiánya miatt azért a délieknek is fájhat a fejük, de azt nem lehet mondani, hogy gyenge kerettel érkeznének Milánóba.

Inzaghi együttesénél  picit más a helyzet: de Vrij kiesése azért is duplán-triplán fájó, mert ő ha nem is alfája és ómegája, de elképesztően fontos eleme az Inter egész gépezetének. Játékintelligenciája, passzjátéka, vezetői készsége mind-mind olyan elemek, amik ilyen rangadón nagyon hiányozhatnak – csak reménykedni tudunk, hogy Rano átmenti a kisebb csapatok ellen látott formáját mára is. Ha nem lenne ez az aspektus, a Napoli-mérleg ellenére azt mondanám, a kedvenceink a meccs esélyesei, így minimum háromesélyesnek néz ki a kimenetel. Sok múlik azon, hogy az immáron kilenc(!), klubban lehozott tétmeccs óta akciógól nélküli Martínez összekapja -e magát végre a kapu előtt is, vagy tovább vakarhatjuk a fejünket szerződéshosszabbítása okán.
Egyébként még egy adalék: az elmúlt két hétben Barellának, Bastoninak, Dzekonak és Martíneznek is akadtak fizikai gondjai, de nagy gond szerencsére egyikőjükkel sincs, egyedül a bosnyák kezd a padon elővigyázatosságból.

Ezek tehát az előzmények, és hogy mi várható? Nos, a címben látható lózungban bízom: egyszer meg kell szakadnia a rossz szériának. Mivel a Milan tegnap kikapott, erre jobb alkalom nem is kínálkozhatna…

Várható kezdő a Gazzetta szerint: Handanovic – Bastoni, Ranocchia, Skriniar – Perisic, Calhanoglu, Brozovic, Barella, Darmian – Martínez, Correa.

Kezdés 18:00-kor (!), a Sport2 pedig élőben sugároz.