Csak komolyan

El tudtunk volna képzelni kellemesebb ellenfelet is az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében a bajnokságban várakozáson felül szereplő Cagliarinál, de nincs mese, ha szeretnénk valamikor látni egy Inter-kapusmezben trófeát emelgető Handanovicot, akkor ma este át kell gázolni az egyébként rendkívül szimpatikusan futballozó szárdokon.

Valószínűleg valamennyi idénybeharangozóban leírom/leírtam, hogy minimális elvárásként Coppa-döntőbe várom a csapatot tavasz végén, mert a hazai kupát tartom a legkönnyebben megszerezhető címnek. Az olasz élcsapatok mégsem szoktak tövig nyomott gázpedállal ráhajtani a kupasztrádára, igazából akkor kezdik el értékelni, amikor négykézláb kúszva a fű alatt valahogy bejutnak a döntőbe.

A római döntőn aztán hirtelen rájuk rúgja az ajtót a nagy rácsodálkozás, az izgalom, a feszültség, a tét és a presztízs, mondván, basszus, azért csak jó lenne ünnepelni a teltházas Olimpicóban és letolni a 400 métert a stadion rekortánján a kupával.

Annál is inkább, mert a mostani kereten végigszaladva feltűnhet, hogy a külföldi bajnokságból, a Juvéból és a Lazióból érkezőkön, no meg Ranocchián kívül senki sem nyert még semmilyen jelentős trófeát pályafutása során.

Hovatovább, a technikai zónából a sárga lapokat szépen gyűjtögető főfőnök sem élhette még át edzőként, hogy milyen érzés kupagyőztesként hajat mosni elalvás előtt.

Éppen ezért, ha vezetőségi tag lennék, kötelezőnek írnám elő – a BL-kiesést követően meg pláne… – a kupa komolyan vételét és elbeszélgetnék Contéval egy tál lasagne fölött a Pinában, hogy legyen szíves, és úgy forgassa a csapatot, hogy jusson energia erre a sorozatra is. Nagyon messzire vezetne az alábbi okoskodás, de ha idecitálom követendő példaként a Liverpoolt, ahol Klopp végigszáguld egy ötfrontos (!) szezonon 15 emberrel úgy, hogy a támadósort gyakorlatilag „rotálatlanul” használva három naponta pályára zavarja a legjobbjait egy olasznál jóval komolyabb intentzitású bajnokságban, akkor a helyzet nem tűnik megoldhatatlannak.

A kupa ezen szakasza persze arról is szól, hogy lehetőséget kapjanak az eddig kisebb terheléshez jutók, amivel semmi baj nincs, úgyhogy remélhetőleg Lazaro vagy Sanchez bizonyítja a generálisnak, hogy előbbi esetében hiba volt eddig mellőznie, utóbbi pedig, hogy meggyógyult. Rajtuk kívül Padelli, Ranocchia, Dimarco és Borja Valero látványára is felkészülhetünk, illetve a szombati átmozgatást eltiltás miatt kihagyó Skriniar-Barella páros is ott lesz a Ninja visszatérése alkalmából rendezett rendhagyó ünnepségen. Politano viszont nem – ugyan nem akartam mercatós hírt írni a posztba, de megkerülhetetlen lett, mivel a szélsőt kihagyta Conte a meccskeretből. Ez pedig nagy eséllyel azért történt meg, mert a háttérben le van zsírozva a csere a Romával Spinazzoláért.

Várható kezdőcsapat: Padelli – Godin, Ranocchia, Skriniar – Lazaro, Barella, Borja Valero, Brozovic, Dimarco – Sanchez, Esposito.

Tv: Sport2, 20:45