Dobogóra várva

90 nap elteltével ismét tétmeccsen lépnek pályára kedvenceink, számunkra is elkezdődik az új idény. A hagyományoknak megfelelően a szerkesztőcsapat összeszedte és e-papírra vetette a gondolatait a nyárról és az előttünk álló idényről.

Alapvetően két kérdéshalmaz köré csoportosítottuk a gondolatainkat: előbb a mercato értékelését olvashatjátok, majd pedig az elvárásainkat, reményeinket, esetleg félelmeinket az új szezonnal kapcsolatban.

1. Értékeld a mercatót az érkezőket, távozókat, nem érkezőket és nem távozókat figyelembe véve!

csabinter: A 2015-ös mercato emlékei ugrottak be az idei nyárról. Akkor Miranda, Ljajics, Murillo, Perisic, Kondogbia és a többiek érkeztek olyan éveket követően, amikor nem egyszer Mudingayinak és Dodónak kellett örülni. Eléggé lelkesek voltunk hosszú idő után és azt éreztük, kitekerjük a zebrák nyakát. A feeling és a média gerjesztette elvárások most is hasonlóak, bár – ebben a pillanatban – jóval minőségibb garnitúrának tűnik az Ausilio által 2018 nyarára összeállított csomag a három esztendővel ezelőttinél. Cancelo FFP miatti elvesztése vagy inkább meg nem tartása az egyedüli (igaz, nagyon) fájó pont (ami mélyebben mart azzal, hogy a Juventus elvitte), mert a tátott szájú portugál szerintem a csúcson zakatoló Maicon óta nem látott fegyvere volt az Internek támadásban. A gyorsasága, cselezőkészsége és DD-vel ellentétben nem a labdaszedő gyerekek fejére varázsolt beadásai nagyon fognak hiányozni. Persze legyünk optimisták: a védekezésbeli hiányosságai a helyére igazolt Vrsaljkónak pont az erősségei közé tartoznak és a reneszánsz képű horvát azért előrefelé sem ügyetlen. Rafinha nyilván elfért volna a keretben, csakhogy az élet nem az FM-hez hasonlóan működik és nem lehet úgy helyet csinálni neki például, hogy Borja Valerót két kattintással rásózzák 9 millió eurórért a Sassuolóróra. Annak nagyon örülök, hogy a lejtőn minden szempontból lefelé haladó Vidal nem jött, és most biztosan megdobálnak páran, de a kifacsartnak tűnő Modricnak sem tudtam volna tiszta szívvel tapsolni. Nyilván, 1-2 szezonra valószínűleg nagyszerű igazolás, de hosszú távon, ennyi pénzért és fizetésért akkor sem éri meg, ha nem az én számlámról utal neki a Suning. Az viszont tetszik, hogy Olaszországban már kipróbált és bizonyított emberek jöttek inkább külföldről importált lutrik helyett. Az előszezonban parádézó Asamoah rég látott variációs lehetőséget biztosít, Vrsaljko harcos mentalitása ütni fog, De Vrij pedig szimpatikus, okos és kiváló védő. A Ninja részegen is a liga legjobb középpályása, de bízva a Spallettivel való jó kapcsolatában, remélhetőleg józanul fogja vezetni a középpályát. Attól kicsit tartok, hogy Politanónak magas lesz a hirtelen szintugrás, de az edzőmeccsek alapján nem nagyon kell ettől félni. Keitát nem szeretem, kissé egydimenziós játékosnak tartom és a Candreva, Karamoh duó maradásával pedig teljesen felesleges igazolásnak. Martinez durván ígéretes és ami leginkább meglepett: nem csak centerben használható. Osztályzatom: 9/10

RolkóTöbbet kaptam az átigazolási szezontól, mint vártam, titkos vágy volt csupán, hogy már idén is összejön valami hasonló – természetesen az FFP-korlátozások miatt voltam szkeptikus. Ezen a nyáron azonban (ami látszólag a legjobb volt 2009 óta) az Inter küldött egy elég egyértelmű üzenetet mindenki felé, igazán szépet alkotott az Ausilio vezette menedzsmentEgy középső középpályás még talán elfért volna Vecino helyére a keretbe, illetve Borját, Joao Máriot szívesebben látnám más csapat színeiben, de ezek már csak kisebb problémák, alapvetően nagyon rendben mentek a dolgok. Asamoah, Martínez, Politano – tőlük várom a legtöbbet az újak közül, és ha mondjuk csak ez a három ember bejön, már akkor egészen biztos az előrelépés. Osztályzatom: 7,5/10

PaulPierce34: Túlzás vagy sem, szerintem tökéletes mercatót zártunk. Nagyjából két hónappal ezelőtt minden vágyunk az volt, hogy Cancelo és Rafinha visszatérjen, ehelyett náluk is jobb játékosok érkeztek, Vrsaljko és Nainggolan személyében. Nagyon tudatosan, hiányposztra igazoltunk, fiatalokat és már bizonyított játékosokat is.
Ninjával kapcsolatban azért van bennem egy kis félsz, túl könnyen és túl olcsón mondott le róla Roma és ezt csak megerősítette bennem az, hogy az egész felkészülést ki kellett hagynia egy makacs sérülés miatt.
Ausilio és csapata úgy erősített, hogy közben egy fillért nem veszített a klub, ami a mai átigazolási díjak mellett, lehetetlen küldetésnek tűnt, de ő megcsinálta.
Nem fogok minden érkezőt egyesével végigelemezni, így csak két nevet emelek ki, akiket személy szerint alig várok, hogy élesben is láthassam kék-feketében rohangálni: az előszezon után Asamoah és Lautaro, akiért két-három éven belül röpködni fognak a 70-80 milliós ajánlatot. Mi meg okosak leszünk és megvárjuk, amíg 120-at kínálnak.
Én amiatt sem szomorkodtam, hogy Vidal és Modric sem érkezett, már az is nagy dolog, hogy mind a kettő ide akart jönni és a chilei érkezése csak rajtunk múlott.
Egyedül az bánt, hogy Borja Valerótól nem sikerült megszabadulni, de legalább Nagatomót, Éder és Santont sikerült eladni.
10/10.

tulajok_1.jpg

Tőlük jön a nagy lóvé

touristiqueEgyértelmű szándékkal dolgozott a tavalyi hiányosságok kijavításán a vezetőség, ami egy igen pozitív dolog. A középhátvéd-helyzet már tavaly augusztus végén égető problémának tűnt, ha emlékeztek, még a mercato utolsó perceiben is azon kellett izgulni, hogy vajon kap-e használható helyettest Miranda és Skriniar, vagy kénytelenek leszünk egy szem Ranocchiával a padon kihúzni a 40+meccses idényt. Akkor végül egyetlen játékost sem sikerült behúzni a patinás kínálatból (Rolando, Mangala, Ogbonna), most viszont már az alapozás első percétől rendelkezésre állt De Vrij, aki természetesen top10-es játékos a posztján. Asamoah szintén ingyen érkezett, őt sokan valamiért Juve-perememberként bélyegzik meg, pedig ha megnézzük, bőven eleget játszott a tavalyi szezonban, teljesen korrekt színvonalon, ráadásul többposztos játékos. Nekem Vrsaljko tetszik a legkevésbé, az Atletis mércét nem ütötte meg, a VB-n hozott egy átlagot, viszont a remek horvát csapat teljesítménye miatt jól felment az ára. A középpályán Rafihna helyére a klasszis Nainggolan jött, vele kapcsolatban azért nekem is vannak aggályaim, de nem gondolom, hogy már idén a kiégésével kéne számolnunk. Én Borját és Vecinot is szívesebben látnám a csapaton kívül (hát még Joao Mariot), de nagy érdeklődés nem volt értük, pedig ezen a vonalon még ráférne egy kis tuning a keretre. Vidalt és Modricot is megnéztem volna talán, de a chileiről a sérülékenyége miatt mondhattunk le, a horvát zseni pedig igazából elég vakításnak tűnt, nem bíztam benne, hogy a extrém passzív aggresszív Perez elengedi őt. A támadósor keresztje a rövid pad volt tavaly, ezt most sikerült talán egy kicsit túlkompenzálni, hét játékos három posztra nagyon sok, gyanús hogy legalább ketten nem fognak elég lehetőséghez jutni. Candrevától kéne valahogy megszabadulni, amíg más országok piacai nyitva vannak.

BobogoalNainggolant nem is olyan rég még a világ legjobb „box to box” középpályásaként emlegették, vele hatalmasat erősödhetünk. De Vrij, Asamoah serie a szinten, nagyon jónak számítanak, velük sem leszünk gyengébbek. A Martinez gyerekre reméljük, hogy nem lesz nagy a 10-es mez, de őt még tétmeccsen sohasem láttam játszani, de a felkészülésiken lőtte a gólokat, folytassa csak tovább élesben is. Vrsajko amolyan tizenkettő egy tucat játékos, Cancelónál gyengébb, Santonnál (talán) egy picit jobb. Örülök, hogy Perisic maradt, annak nem, hogy JM és BV igen. Lehet, hogy kiröhögtök, de Candreva még egy ilyen „szemét” szezont nem tudhat le, tőle várom a nagy feltámadást. KIváncsi vagyok, hogy Spaletti hogyan fog variálni, mert most egy minőségi keret van a keze alatt, talán 2011 ősze óta a legerősebb. A mercato most: 10/10.

bimre: Erősen kezdtük, de kicsit gyengébben fejeztük be ezt a piacolást. Nainggolannal és Politanoval két iszonyatos nagy lyukat tömtünk be (10-es és bal lábas tükörszélső), akkora ötös jár érte Ausilionak, hogy kilóg az ellenőrzőből. Az újabb kiváló érdemjegy De Vrij és Asamoah ingyen elhozása jelenti a jó Pieronak, mind a kettő nagy fogás és sokat erősödik a hátsó alakzatunk, amit a Vrsaljko leigazolása tesz teljessé. A szezon előtt, látatlanban nem félek kimondani, hogy a kezdő védelmet tekintve, a kapussal kiegészülve bizony a miénk a legerősebb csapatrész a teljes mezőnyben, ha tisztán a védekezési képességét nézzük (Juvés hisztéria 3, 2, 1..), aztán majd meglátjuk, hogy a pályán is képesek leszünk-e annyira dominálni hátul. A támadóknál is rendben van a dolog, végre fogunk tudni minőséget becserélni és nem azon kell aggódni, hogy melyik használhatatlan játékos nem fog gólt lőni. Egyetlen problémám van, az pedig a középpálya, ott valahol lesz egy lyuk, csak még nem tudom, hogy hol. Brozovic mellé kellett volna valaki, aki Gagliardininél magasabb minőséget képvisel. Ez az ember akár Radja is lehetne, bár szerintem ő 10-est fog játszani, viszont így meg a csodafegyver helyét nem látom elsőre. A csodafegyver természetesen Martínez, tényleg úgy néz ki, hogy hatalmas benne a potenciál. Modric le nem igazolását azért sajnálom, mert azzal még erősebb üzentet küldtünk volna a buzizebrának. Összességében kellett volna egy ütközni képes ember Brozo mellé (khm Barella), illetve kicsit sajnálom, hogy Perisicből és/vagy Vecinoból nem kaszáltunknagy pénzt.7,5/10

spalletti.jpg

Ő pedig a főépítész

2. Mit vársz a csapattól, illetve mi a minimum, amit elérve még elfogadhatónak tartanád a szezont a bajnokságban, a BL-ben és a kupában?

csabinterA biztos dobogó még akkor is minimum elvárás, ha a fontos embereit eladó, de egyáltalán nem gyengült Roma, a nagyrészt szintén egyben maradt Napoli és a jól igazolt és novembertől Conte ordibálásával reptetett Milan ott lohol az Inter mögött/mellett. A Juventust nyugodtan elengedhetjük megint, nehezen tudom elképzelni, hogy hét év után pont akkor bukják el a scudettót, amikor náluk játszik a világ egyik legjobbja (igaz, van VAR). Rég vártam ennyire a rajtot és nem csak a végre emészthető Inter miatt, hanem mert nagyszerű bajnokság elé nézünk. A kis- és középcsapatok közül többen jól igazoltak (Sass, Torino, Genoa, Samp, Parma), a riválisok szintén, Ronaldo miatt meg ugye megezerszereződik a figyelem a ligára. Ki ne hagyjam az utolsó pillanatokban kiderült jó hírt a Serie A Digisporton maradásával még akkor is, ha az egyik legjobb emberük nélkül prezentálják a kiváló színvonalú közvetítéseiket és magazinjaikat. A BL természetesen sorsolásfüggő, de egy legjobb 16 látatlanban sem tűnik elérhetetlennek. Kicsit félek egy City vagy PSG elleni esetleges idegenbeli meccsen kapott méretes ruhától, de majd legrosszabb esetben a vége felé átkapcsolok a Columbóra.

Rolkó: Három front ide vagy oda, én tényleg hiszek benne, hogy töretlen marad a fejlődés, így a magabiztos dobogónál, a tisztességes BL-szereplésnél (ebben egy csoportból, harmadik helyen való kiesés is benne lehet sajnos) és minimálisan kupa elődöntőnél alább nem adnám. Ezeken felül számomra minden csak bónusz lenne. Scudettoról még mindig nem szabad szót ejteni, annak nem most van itt az ideje.
A játékot tekintve szintén remélem, hogy az Inter tesz egy lépést az európai topfoci irányába – az új érkezőkkel ezt a célt is teljesen elérhetőnek látom.

PaulPierce34Szerintem a cél a második hely. A Roma teljesen átalakult, a Napoli meg szerintem nagyon meg fogja bánni, hogy Ancelottit nevezte ki Sarri helyett. A Milant hagyjuk, Gattusót nagyjából október-november tájékán kirúgják.
A BL-ben negyedik kiemeltként az is csoda lesz, ha továbbjutunk, persze előbb várjuk meg a sorsolást.
Dobogó, plusz BL-ben a legjobb 16, és én már elégedett vagyok.

touristiqueMindenképpen korábban, könnyebben kivívott BL indulást, utolsó fordulós szívroham-triggerelő meccsek nélkül. A kupát, ha szembejön a Pordenone, inkább engedjük el. A BL-ben pedig hozzunk el pár pontot, ha nincs meg a továbbjutás, talán mehetünk pár kört az EL-ben is. Ha esetleg véletlenül megnyerjük, jövő ilyenkor tolhatjuk a Real ellen.

Bobogoal: Nem tudok realistán gondolkodni, ha az Interről van szó. Bár azt gondolom, hogy egy nagyon jó szezon elé nézhetünk. A riválisok nem gyengültek, CR miatt még a gyerekek is figyelni fogják a meccseket, 4 olasz csapat ott lesz a BL főtáblán. Ha kívánságműsor lenne, akkor egy scudettóval kiegyeznénk, BL-ben meg menjünk túl a csoportkörön. Az olasz kupát meg úgyis csak a legjobb 4 között veszik komolyan a csapatok. Addigra általában kiesünk.

bimreAz idei BL-nél csak a jövő évi fontosabb nekem, így a cél a legjobb négy. Jó lenne előrébb lépni és érmet látni a nyakunkban, de számomra, ha nem vagyunk bajnokok, édesmindegy, hogy második vagy negyedik a csapat. A folyamatos fejlődés a minél hamarabbi csúcstámadáshoz elengedhetetlen, hogy biztosítsuk a helyünket a BL-ben minden évben, plusz nagyon összeállt a mezőny eleje, relatíve kevés pont lesz szerintem a különbség a második-harmadik és a hatodik között. A BL-ben nagyon régen nem játszottunk, én nem csak attól tartok, hogy megszívjuk a sorsolással, hanem a Porto, Basel- vonal is okozhat kellemetlen meglepetést. Nem tartom lehetetlennek, hogy az első évünk elmegy az „akklimatizáció” miatt. Igazából két dolgot szeretnék elkerülni, de nagyon: az Európa Ligát és azt, hogy a Bayern-, City-, Pool-fél csapatok a szart is kiverjék belőlünk. A kupa mondjuk beeshetne, ha épp úgy van.

Sassuolo-Internazionale, 20.30, TV: Digisport 1