Megaposzt a mercatóról

Rolkó:

Ha félreteszem magamban egy pillanatra a mostanság szállított csodaeredményeket (nehéz), akkor arra a következtetésre jutok, hogy 2009 nyara óta papíron a legjobb mercatot zárta a csapat. Podolskit mindig is csíptem, megvannak az erényei ahhoz, hogy jól teljesítsen, kell még neki türelem. Shaqiri szinte biztosan be fog válni, ő évekre visszamenőleg is komoly igazolásnak számít ilyen ázsióval. Brozovic több nagyobb európai csapat látókörében benne volt, nem kis fegyvertény, hogy őt is nekünk sikerült bezsákolni, első meccse kifejezetten biztatóra sikeredett. És akkor a végén beesett az egyik hiányposztra egy saját nevelés, aki sérülése előtt, csúcsformájában az egyik legjobb szélső hátvédnek számított már a Premier League-ben. Eladási oldalon kicsivel többet vártam (Guarín, Kuzmanovics esetleg, emellett Mbaye marad és normális játéklehetőséget kap…), de nem akarok telhetetlen lenni, nyáron úgyis jön az újabb nagytakarítás. Értékelés: 7,5/10

GPT:

A játékosokról: Összességében kifejezetten jó mercatót zártunk. Sajnos középső védőre nem futotta, de egyébként gyakorlatilag minden csapatrészen sikerült erősíteni. Shaqiri megszerzése nagy fegyvertény, Brozovic izgalmasnak tűnik, Santon valószínűleg részegen jobb jelenlegi szélső hátvédeinknél. Abban egyetértek, hogy Podolski túlértékelt, de ebbe a keretbe a nagy meccseken szerzett rutinjával kitűnik, továbbá Vidic után egy újabb olyan név, aki még eladható brandként.

Ami viszont különösen tetszett, az a vezetőség munkája. Korábban említettem, hogy Thohir elkezdte a menedzsment és a döntéshozatali kultúra átalakítását, ennek keretében Branca helyére Ausilio került, aki a rendelkezésre álló erőforrásokat nézve csillagos ötöst kaphat. Tulajdonképpen úgy sikerült egy, a keret szempontjából erősen pluszos mercatót lehozni, hogy eközben a klub pénzügyi helyzete szinte egyáltalán nem romlik a FFP szempontjából. A legtöbb új szerzemény kölcsön opció konstrukcióban érkezett. Az opció is legtöbb esetben részletfizetésekben megy majd (pl. Shaqirié), melynek ütemezését úgy sikerült kialakítani, hogy még néhány korábbi transzferből nekünk járó összeg beérkezésekor fizetünk, így sikerült alaposan tompítani az éves mérlegeket érő mínuszokat. Ami nálam az ötösre feltette a csillagot, az Bonazzoli eladása. No nem mintha nem akarnám kék-feketében látni a srácot, csak ismét a konstrukció zseniális: eladjuk, de előre meghatározott, fix árú visszavásárlási opcióval. Így gyakorlatilag nem bukhatunk: most kaptunk érte kp-t, ha berobban, vissza lehet hozni pár milliós veszteséggel, ha meg nem, akkor megtartjuk a most kapott összeget. Ha Branca így szórta volna ki anno a később befutott primaverás srácokat, most valószínűleg nem itt tartanánk. A menedzsment tehát teszi a dolgát, már csak Mancininek kellene ugyanezt tennie… 

Bobogoal:

Podolskinak kimondottan örültem, de elnézve az eddigi interes meccset már értem, hogy miért is engedte el Wenger. Egy kicsit mintha lassult volna, nekem sokszor körülményesnek tűnik, bár ezek alapján kompatibilis Mancini csapatába. Poldival szemben Shaqiri játéka nagyon tetszik. Végre van egy cselezni tudó játékosunk, aki még a kapura is veszélyes. Jár egy pacsi a vezetőségnek. Brozovicról pont annyit tudok, mint annak idején Kovacicról. Konkrétan semmit, de remélem, nála majd nem kell másfél évet várni, hogy beilleszkedjen. Santont annak idején jó focistának tartottam, de vajon miért csak egy FA-kupa meccsen lépett pályára ebben a szezonban a szarkáknál? Gondolom, nem élete formáját futja, de hátha az olasz borok jó hatással lesznek a srácra. Boldogabb lettem volna, ha Kuzmanovics és Campagnaro eltakarodik, de maradtak, bár nem tudom, hogy minek. Kimondottam elfért volna a csapatban még egy igazi befejező csatár, mert Palacio totál homály, Icarditól meg félek, hogy ki fog pukkadni a szezon végére. Összességében 6/10-re értékelem a mercatónkat.

Cambiasso19:

Podolskit egy középszerű játékosnak tartom, akinek egyetlen erőssége van, mégpedig az, hogy képes rendkívül erősen és pontosan megcélozni a kaput 15-20 méteren belül, de ezt leszámítva nincs kiemelkedő képessége. Nem gyors, nem erős, cselezni nem tud, fejjátéka nem létezik, és ami a legszomorúbb, hogy szerintem egy kifejezetten buta játékos, amit a helyezkedéséből könnyen leszűrhetünk. Santonról sem vagyok jobb véleménnyel. Én már akkor sem voltam odáig a játékáért, amikor Mourinho felhozta a Primaverából és a szurkolók új Zanettit látták benne, miután a Milan ellen hozott egy átlagos meccset. Egy igazi tutistának tartom, akiben semmi extra nincs és leheletnyi kockázatot sem vállal, ami egy védőnél előny és akár úgy is fogalmazhatunk, hogy egyszerű, de nagyszerű, amit mutat, de szerintem nekünk most nem ilyen játékosokra van szükségünk. Egy olyan szélsőhátvédnek örültem volna, aki energikus, fel s alá robotol és a támadásban is besegít, mint anno Maicon. Most sokan ki fognak nevetni, de úgy érzem, hogy amit Santon tud, azt lehozza Obi is a szélen. A nigériait rengetegen elővették a borzalmas beadásai miatt, ami jogos is, de védekezésben ő a legstabilabb játékosunk ezen a poszton, úgy, hogy eredetileg középpályás. Emellett a hírek arról szólnak, legalábbis az asszony felől, hogy nem állt szándékában visszatérni – ami valahol érthető –, de a Newcastle gyakorlatilag elzavarta. Nem a legjobb előjelek. Brozovicról nem sokat tudok, csupán annyit, hogy ha olyan tehetséges, mint a 2014-es Football Managerben, akkor nagyon jól fogunk vele járni. Az egyetlen játékos, akinek feltétel nélkül tudtam örülni, az természetesen Shaqiri. Az ő leigazolása lehet a minta a jövőt építve: fiatal, piszok tehetséges és megfizethető. Összességében azonban nem vagyok elégedett, legfőképpen a védelem miatt. A szélsőhátvéd gondot már fentebb említettem, ám még ennél is rosszabb a helyzet, a középső védők tekintetében. Juan Jesus klasszis képességekkel rendelkezik, de amíg nincs minőségi társa, kárba vész a tehetsége. Amit Rolandóval művelt a klub az kabaré, és hűen tükrözi, miért is tart ott a milánói futball, ahol. Van egy játékos, aki remekül játszott az itt töltött 1 éve alatt, emellett olcsó, ám a vezetőség sajnálja kifizetni a kért összeget. De sebaj, itt van Ranocchia. Maximum 8. hely. Szomorú, de így gondolom.

JackkBauer:

Nagyon meg vagyok elégedve a mercatóval, azt hiszem, hogy jelen helyzetünkben Ausilioék kihozták a maximumot. Azt el kell fogadni, hogy még mindig annyi lyuk van ebben a csapatban, hogy pénz nélkül lehetetlen mindet befoltozni. Ehhez képest Brozovic tehetségéhez nem férhet kétség, Podolskit ugyan nem tartom különösebben sokra, de nem is a BL-t akarjuk jelen pillanatban megnyerni, ebben a csapatban előrelépést kéne, hogy jelentsen. Santontól mondjuk olyan borzasztó sokat nem várok, nem, vagy nem sokkal tartom jobbnak, mint D’Ambrosiot, de arra mindenképpen jó lesz, hogy egyik oldalon se kelljen nagyon aggódni a védekezés miatt. Shaqiri pedig a csillag az ötösön, a modern tükörszélső mintapéldánya (még ha ő ezzel a kelleténél kicsit jobban tisztában is van,mint egészséges lenne, ami az arcának folyamatos növekedésével jár), hatalmas dolog, hogy le tudtuk igazolni, a nyár legfontosabb feladata lesz, hogy egy jobblábas egyedet is beszerezzünk mellé. Az pedig, hogy középvédőre nem jutott pénz/idő, hát Istenem, majd nyáron. Távozókról, maradókról, jövőről: nagyon helyes és ideje is volt már, hogy a tehetségeinket nem kótyavetyéljük el a nagy semmibe, így megint jár a high five a stábnak Bonazzolival kapcsolatban (nyáron vélhetően Puscas sorsa is ez lesz). Az pedig külön öröm, hogy Kuzi és/vagy Guarín eladása nélkül is megoldottuk ezt a mercatot, így az esetlegesen értük befolyó kessnek nagyon jó helyes lesz majd nyáron. Summa summarum: az érkezők mind erősítést jelentenek, hulladékot nem igazoltunk (ez is teljesen új, nem?), a fiataljainkra figyelünk, nem zárunk mínuszban, bravissimo! 9/10 (Megjegyzés: még mielőtt valaki azt hinné, hogy részegen írogatok, annak egyrészt üzenem, hogy úgy soha, csak max. másnaposan, másrészt az már egy teljesen más kérdés, ha Máncsó nem tud semmit kezdeni ezzel a kerettel.)

Viridis Aquilae:

A közelmúlthoz képest jó mercatót sikerült összehozni, ez lehetne a fejlődés első lépcsőfoka, mert az elmúlt két évben annyira leépült keret, hogy komolyabb célokért úgysem küzdhetett volna. Most viszont nincs apelláta, Mancini szavára jöttek az emberek – mindig is értett a kapcsolatteremtéshez, ellensúlyozva a szakmai hiányosságait -, valamit fel kellene mutatnia, mert egy szürke középcsapatnál jobb állománnyal bír. A kiherélt Serie A mezőnyben ezek használható igazolások. Más kérdés, hogy már februárra elment a bajnoki idény, így a formáció megtalálására, az összecsiszolásra és az EL-re kéne fókuszálni, még, akkor is, ha Európában ez már inkább átlagos keretnek minősül, mintsem jónak.

Egyesével nézve viszont már bele lehet kötni a játékosokba. Az első újonc, Podolski, gyakorlatilag egész pályafutása alatt adós a konstans, jó teljesítménnyel, s mindjárt 30, azaz, annyi esélye van megváltozni, mint Osvaldónak a hónap dolgozója címre. A Kölnnél ő volt a húzóember… és slussz. Egyéb felvillanásai inkább következmények, semmint eredők, magyarán egy színvonalasan játszó csapatban hasznos lehet, de ne tőle várjuk a megváltást. Shaqiri leigazolásában van potenciál, kinőheti magát, helyi sztár lehet belőle. Előtérbe kell tolnia magát, sokat vállalkoznia, hogy kulcsemberré váljon. Más kérdés, hogy nem a játékintelligenciájáról híres, így lehet, hogy párszor falba fog ütközni, de nem szabad, hogy ez visszavesse. Jó darabig nem fogunk tudni hasonló kvalitású embereket leakasztani – addig biztosan, amíg nem válunk újra élcsapattá -, azaz rá kell pakolni a terhet és megnézni, hogy elbírja-e. Brozovic leigazolása előrevetítheti a be nem váló középső középpályások kirakását. A válogatottban inkább támadó középpályást játszattak vele, Modric és Rakitic előtt, hosszabb távon itt is betöltheti ezt a támadóbb szerepet, mert bár sokszor el lett mondva, de Kovacic láthatóan nem erre hivatott. Plusz alázatos, melózik a mezőnyben, elsősorban Guarínt válthatja ki. Hogy erre mikor lesz készen, az megint más kérdés, nem biztos, hogy azonnal. Végül Santon. Örülök, hogy kap még egy lehetőséget, de nem garantált megoldás. Túl sokat volt sérült, így bizonytalanabb a jövője. Néha „egészségesen” sem került a keretbe, 2014-es éve teljes egészében kuka. Jól startolt Angliában, aztán hullámzásnak indult a teljesítménye, nem meglepő, a Newcastle az elmúlt évek leghektikusabb csapata. Lehetőséget kell neki adni arra, hogy felépítse önmagát, ez a féléve erről kell, hogy szóljon. Kapjon türelmet, nincs mit veszítenie a csapatnak és Santonnak sem. Nyerni viszont annál inkább, ő volt az elmúlt évek legbiztatóbb saját nevelésű játékosa (mínusz Balo), reméljük Santon lába jobban bírja, mint Balotelli homloklebenye. Akkor nagy kedvenc lehet. Ez a mercato nem tette a klubot bajnokesélyessé (papíron sem), de azt elvárhatjuk, hogy a csapat ne kapjon ki a Sassuolótól, Torinótól és a többi deklaráltan középcsapattól. Mert annyi potenciál összegyűlt, hogy legalább az élmezőnyben tanyázzunk.

csabinter:

Amióta nyomogatom januárban az f5-öt a calciomercatón, talán a legjobb téli mercatót zárta a csapat. Podolskinak a klub német hagyományai (már amennyiben annak számít a 20 éve itt játszott nagy hármas) miatt örültem, de kicsit túl lelkesen fogadtam, mert azóta kiderült, hogy lusta és kövér. Shaqiri helyében nem biztos, hogy ide jöttem volna, de örülök, hogy Ciriaco Sforza újabb svájci van a keretben (azt tudtátok, hogy Svájcban 17 óra után nem szabad MOSNI, mert rátok hívják a rendőrséget?) Bár a Serie A nem a szélsők bajnoksága, mégis úgy érzem, gyorsasága és cselezőkészsége miatt megélhet a Sassuolo és a Torino védői ellen. Ja, nem. Brozovicról semmit nem tudtam/tudok, ám mivel Viridis azt mondta, jó lesz, akkor jó bizony lesz és hátha nem kell többet Kuzamonicsot és Guarint néznem a kupában. Ja, nem kell. A sajátnevelés fétisizmusomat remélhetőleg sikerül Santonnak másodjára kielégítenie és itt marad évekig bandieraként. Nem vagyok biztos benne a sérülései miatt. Értékelés: 8