Ész nélkül megyünk Rómába

Újabb rázós kirándulásnak nézünk elébe, legutóbb Udinébe utaztunk, most a még nagyobb próbatételnek ígérkező római farkasok otthonába látogatunk. Ez teljes mellvérttel is egy komoly kaland lenne, így meg egyenesen tartunk a mérkőzéstől, hogy az első számú kreatív igazgatónk nem lesz ott. Továbbá Milito sincs, szóval ijesztően karcsú támadószekcióval látogatunk Zemanékhoz. A helyzet persze nem reménytelen, de perpillanat nehéz elképzelni, hogy pont most fogunk kilábalni a még mindig tartó gödörből. Továbbá kezd gyanússá válni, hogy folyamatosan van 5-7 sérültünk.

Alapvetően Rómában ki lehetne kapni, de a mostani körülmények között nagyon nem kéne. Azt azért tegyük hozzá, hogy a Roma még ilyen tartalékosan is kiállva ellenük sem egy legyőzhetetlen csapat. Ha taktikai szempontból nézzük, óriási mélyütés Cassano elvesztése, viszont tökéletes alkalom a számunkra leginkább fekvő taktika alkalmazására ez a meccs. Hiszen a Zeman-Roma a megalkuvást nem tűrő támadó fociról ismert, a Strama-Inter pedig leginkább a kontrajátékban jó.

Az idei Romára a látványos-lendületes játék mellett még a hullámzó teljesítmény jellemző leginkább, nem csak fordulók alatt, hanem meccsek közben is. Láttuk már őket több ízben már megnyert meccset elveszteni, és a padlóról felállni is egyaránt. A lényeg, hogy a Roma bizonyos időközöket nyom meg – meccs eleje leginkább – amikor szinte feltartózhatatlanok, viszont majdnem mindig van egy negyedórás rövidzárlatuk is, mikor az ellenfél rendre visszajön a meccsbe, vagy megnyeri azt. A feladat annyi lenne, hogy a rohamokat átvészelni, majd a kínálkozó lehetőségekből – feltéve ha lesznek ilyenek – megpróbálni megnyerni a meccset.

Nálunk óriási a letargia, hogy milyen tartalékosak leszünk, de azért a Roma kezdőjében is van gyenge pont, ami meccset eldöntő befolyással bírhat. Zeman fogadott fia Giocoechea, és Handanovic közti szintkülönbség például a farkasok oldalán adhat okot az idegeskedésre, és az Inter számára az sem hátrány, hogy a mostanában igencsak harmatos formát mutató ex-Inter primavera, Mattia Destro kezd majd Osvaldo helyén. Továbbá a Roma túlságosan offenzív középpályája ami Pjanic – De Rossi – Florenzi összetételben várható a pályán, lehet alulmarad a támadódögvész miatt inkább felgyúrt középpályával érkező Strama szűrősorral szemben, ami így nézhet ki: Nagatomo – Zanetti – Gargano – Cambiasso – Pereira.

Cassano hiánya miatt minden bizonnyal eléggé harmatos támadójátékkal fogunk jelentkezni, viszont ami biztos, hogy a 2 wingbackünknek, Nagatomónak és Pereirának komoly területe lesz, ugyanis a 3 belső középpályás rendszere a Romának erre nem tud reagálni, rájuk nem fog ember jutni. Ebből szempontból nagy segítség lehet Nagatomo visszatérése, aki idén az egyik legjobb emberünk volt, a kis japó gyorsasága, egy az egyező készsége, agilitása nagyon jól jöhet. Nyerő pont lehetne ez a játékelem, főleg ha két oldalról tudnánk támadni a Romát, és a támadásban kimondottan suta Pereira helyett Strama bevállalná a szintén nagyon gyors, agilis, erőszakos és cselezni képes Obit, aki úgy néz ki, parkolópályára került.

Elől valószínűleg a Palacio-Guarín kettőssel kezdünk, Guarín eddig sosem látott támadó felfogású szerepben, és az ő nyakába szakad a csapat támadójátékának most már száz százalékban való szervezése is. Ha Guarín képes is okos labdákra, kiugratásokra, helyzetbe hozni a társakat, ez azért nagy falat lehet neki, de legalább a kapuhoz közelebb játszik majd, lehet tesztelni a potyákra fogékony Goicoecheát. Amire még számítunk, hogy a 3-5-2, vagyis a megnövelt létszámú középpályáról Cambiasso csatlakozni fog a támadásokhoz, ugyanis ezt a felállás lehetővé teszi, kettő, szükség is lesz rá, és azért Cuchu a támadások segítésében ki tudja venni a részét, mind passzokban, kapu elé érkezésben, stb.

Ami eléggé valószínű az az,  hogy a Roma be fog találni. Két vereségük van otthon, a Bologna és az Udinese ellen, mindkét csapat ellen 2-0-ról vesztettek, kitömték a Fiorentinát és a Milant is, és egyetlen egy meccs volt, mikor csak 1 gólt szereztek odahaza, a Sampdoria ellen (1-1). Szóval a kapott gól várható, nálunk viszont óriási kérdés, sikerül-e betalálni Cassano nélkül, mikor még vele is gondok akadtak a gólszerzéssel, mikor meccsenként 2 tiszta gólhelyzetet teremtett az övéinek.

Jó védekezéssel és még annál is jobb helyzet kihasználással hozható meccs ez is, de képtelenek vagyunk győzelmet tippelni, 2-0, 3-1, 2-1, 3-2, 4-2, 2-2, 1-1 a perpillanat reálisnak tűnő végeredmények.

Aki az Inter és a Roma blog szerkesztőivel és sleppjükkel kívánja megtekinteni a mérkőzést, az a Deák-téri Staropramen sörözőben, ezt minden további nélkül megteheti.