Secondhand Hellas

A kupameccseknek az a bája, hogy nincs javítási lehetőség. Pláne a Coppa Italianak, ezen szakaszában. Egy meccs, egy odavágó, semmi több. Ha elszúrtad szevasz van, és viszont nem látásra. Kötelező kört dobott a gép, mert a Serie B-s Hellas Verona lesz a vendégünk. Innen kipottyanni extra nagy égés volna, hogy rögtön a pozitív oldaláról fogjam meg a helyzetet. Bár a Hellas harmadik a másodosztályban, és olyan játékosai vannak, mint a szebb napokat megélt bolgár csodagyerek, Valerij Bozsinov (még nem döntöttem el, hogy ez pro- vagy kontra érv) azért nem szabadna, hogy gondot okozzon a kiejtésük.

Amit mindenképpen pozitív előjel, hogy a Scaligeri – olasz nemesi család, mely Veronában, a középkorban uralkodott, Dante (nem a Bayern játékos) is az udvarukban élt egy ideig, tiszteletét is kifejezi a Divina Commediaban, igen, én meg akkora sznob vagyok, mint Ted Mosby – 1997 óta nem rúgott gólt a Meazzában, de még akkor is kikaptak 2-1-re. Akkoriban olyan nevek játszottak ott, mint Filippo Maniero (Velence kedvence), Nicola Zanini, Sebastiano Siviglia vagy korábbi Inter játékos Antonio Paganin. (De itt bontogatta szárnyait a posztján évek óta liga legjobbjai közé tartozó Cossu is). Hiába, rég volt már, mikor stabil elsőosztályú gárda volt a Verona. 

Kezdőt jósolgatni nem akarok, de kifejezném azon reményemet, hogy talán Strama egy Serie B-s csapat ellen hajlandó három támadó szellemű játékost is a kezdőbe jelölni (Guarínt nem számolom ide). Ennek fényében Ricky Álvarez visszakerült a keretbe (ki vagyunk segítve?), ahogy Daniel Bessa (a képen balra) is bekerült. Ugyanakkor nélkülöznünk kell Cambiasso és Handanovic jelenlétét, és hogy extra hírként álljon itt, Sneijder és Coutinho elmentek vakációzni (gondolom nem együtt), amit nagyon helyeslünk, hisz annyi kreativitás volt manapság a csapatban, mint egy kétszersültben. A holland jó eséllyel már nem lép pályára Inter mezben, Coutinho meg kifáradt a túlterheltségtől, nyilván.

Pár dolgot innen megtudhattok a Veronáról, például olyan gyönyörűségeket, minthogy a szélsőjobbos „drukkereik” (csak idézőjelben a többieket nem sérteném meg azzal, hogy egy kalap alá vesszük őket) tökélyre fejlesztették képességeiket a halottgyalázásban. De ez a klub ugye volt anno bajnok is a calcióban. A jelenlegi trénerük, Andrea Mandorlini neve ismerősen csenghet néhány nerrazzurri érzelműnek, mivel hét esztendőn keresztül szolgálta klubot, nyert bajnoki címet, kupát és UEFA kupát is. Edzőként pár éve bajnok csapatot csinált a Kolozsvárból. Az olasz BVSC jelenleg dobogós, osztályozót érő helyen áll a saját ligájában, legjobbjuk talán a most 10 gólos Daniele Cacia, és elég vegyes sorozatot futnak az elmúlt hónapban. Nem mintha mi nem azt tennénk. A győzelem így is, úgy is kötelező, talán még szórakoztató is lesz a meccs, néhol.