Káosz mercato

Az idei nyári átigazolási szezonról sok minden elmondható, csak a következetesség, átláthatóság és logikusság nem. Zavaros szerződésfelbontások, üresen tátongó lyukak a keretben, figyelmen kívül hagyott csapatrészek. Látszólagos tudatosság mögött improvizatív kapkodás, ötlettelenség, elképzelés nélküliség, lassan véget érő mercato, féloldalas vagy inkább gyenge keret. Nézzük, hogy mit nem értünk.

 

Lucio-ügyet már nagyjából feldolgoztuk, 3,5 millás fizuja nem fért bele a költségvetésbe, ezért távoznia kellett. Samuel és Chivu esetében ez nagyjából megoldódott, mindkettőnek lejárt a szerződése, így új, 2 és 2,5 millás szerződést írtak alá. Lucio helyére 2 millás fizuval Silvestre érkezett kölcsönbe, a kölcsönért szintén 2 millát fizetett a klub. A probléma a védelemmel az, hogy eddig is talán a leggyengébb csapatrész volt, ergo talán ide kellett volna érdemi erősítéseket és javulást előidéző igazolásokat eszközölni. Mert oké, hogy Chivu és Samuel fizuja is kevesebb lett, mint volt, és nem kellett venni senkit, és papíron mindketten jó védők, de ettől a védelem nem lett jobb. Chivu sapkás kiadása gyenge, Samuel pedig térdsérülése óta és a krisztusi kort átlépve vesztett erejéből és tudásából. Mivel egyikőjük sem fiatal már, finoman szólva naiv dolog lenne tőlük javuló tendenciát remélni. Gyakorlatilag Ranocchia maradt egyedül, mint fejlődőképes hátvéd-reménységünk, de ha idővel jobb is lesz, per pillanat ő sem az az ember, akit nyugodt szívvel állítunk be egy rangadón mondjuk, magyarán a védelem távolról sem tűnik jónak. Ha Silvestre megbízható is lesz, a többiek gyengélkedése nagy százalékban kalkulálható, tehát az első elégtelent megkapták Brancáék a védelem megerősítésének elhanyagolásáért.

Véleményünk szerint az Udineséből nem Handanovicra lett volna égető szükségünk, hanem Benatiára. Ha Handanovicot meg tudtuk szerezni, minden bizonnyal Benatia is mozdítható lett volna, egy Ranocchia-csereüzlet jó eséllyel megmozdította volna az ügyet, és minimális pénz befektetéssel (Rano 5 milla?) szereztünk volna egy instant klasszis középhátvédet. A másik látványos öngól, hogy 2 és fél hónapig nem esett le, nem ugrott be a stábnak Zapata neve, aki tavaly esett ki a Villarreallal,  olcsón mozdítható lett volna. Így is van, Gallianiék már be is szákolták, ingyen. Így lehetne egy Benatia, Zapata, Silvestre megbízható belső védő tengelyünk, és negyedik védőnek elférne Samuel, de akár még Juan is. Fizuk rendben, nem költöttünk kb. semmit.

Továbbá, nem létezik az, hogy Julio Cesar ne ment volna bele a fizucsökkentésbe. Köztudott, hogy nagyon szeretett volna maradni, valószínűleg ő is tudja, hogy ha köti is az ebet a karóhoz, új csapata akkor is csak hasonló fizuval fogja tudni átvenni, mint amit itt ajánlottak volna neki. Elképzelhető, hogy JC végül rábólintott volna az új szerződésre, megspórolva a költözést és az ahhoz kapcsolódó mizériákat, valamint a szó szerinti könnyes búcsút. Arról nem beszélve, hogy JC teljesen topkapus még, Abbiati 35, Buffon 34 évesek, és semmi panasz nincs rájuk, szóval az sem érv, hogy öreg, és, hogy nem ütötte meg a szintet. Mindenesetre a fizucsökkentés egy próbát megért volna, ha megtörtént, mi kérünk elnézést. Ez egy nehezen érthető húzás a stáb részéről, kevés logikus magyarázatot találunk erre. A védelem két széle necces, bár Zanetti a baloldalt megoldja, jobb oldalt meg Jonathan nem a legrosszabb verzió, ha Maicon végül mégis megy. (Zapata itt is bedobható lett volna.)

Ha anyagi alapú tisztogatás, Sztankovics mit keres itt a 3 millás fizujával, folyamatosan romló teljesítményével 34 évesen? Főleg, hogy megérkezett Guarin, aki a fénykorában lévő Sztankovics skilljeit hivatott pótolni a középpályán. Ide Paulinho, mint ezermester jó vétel lett volna, de elég tré, hogy itt el is fogyott a tudomány. Mudingayi kölcsönvétele okos húzás papíron, de eddig feleslegesnek tűnik, ugyanis Cambiassónak renomé alapján jár a kezdőtagság, nem teljesítmény után, úgyhogy a belga kannibál valószínűleg végig padozza az évet. Pedig Cuchu is gyenge, mint a harmat, Mudingayi pedig az elmúlt szezonokban kapta el a fonalat. Mindenesetre egy szerelni és passzolni tudó, terhelhető, megbízható teljesítményre képes ember még kell, minden bizonnyal érkezik De Jong, talán ő majd ki tudja szorítani Cambiassót. Ha ő érkezik, akkor a középpálya talán rendben lesz.

A támadószekciót meg sikerült egy igazolással úgy elverni, hogy minden bizonnyal nem sikerül, vagy csatár poszton, vagy támadó középpályás/szélső poszton, vagy egyiken sem érdemben erősíteni. Megspóroltuk volna magunknak ezt a problematikát, ha Máris szomszédot nem adjuk el. Ugyanis, ha a macedón szörnyeteg marad, nagy vonalakban megoldható lenne a vice-Milito kérdés, és a létszám is rendben lenne ami a támadó középpályásokat, szélen bevethető embereket illeti. (Most őszintén, Papu Gomez jobb, Branca?) Azért a 7,5-8 milláért, amiért eladtuk a Napolinak, azért Pazzinit valószínűleg sokan vitték volna, és anyagilag ugyanott lennénk. Nem egy Lavezzi (lol), nem egy Lucas 27-ért (lol), de megbízható, több posztos arc, amire kellett volna, arra tökéletes lett volna. Lenne egy Milito, Pandev, Palacio, Longo támadó négyesünk, ami kiegészülve Sneijderrel, Alvarezzel, Coutinhóval egyáltalán nem rossz. Ehelyett ott tartunk, hogy lehet, hogy lesz egy (idővel Pandevnél sokkal jobb) Ramirezünk, jó sok pénzért, de nem lesz cserecsatárunk, vagy marad Pazzini, akivel annyira vagyunk beljebb, hogy a kapu torkáig vitt akciókat lesz, aki bekotorja.

Sok a hiba, fogy az idő, és nem lettünk szignifikánsabban sem jobbak, sem fiatalabbak. Ha tippelnünk kell, De Jong még befér, Ramirezzel már nem lesz megállapodás, cserecsatár szintén nem lesz, ugyanis Osvaldóra nem adunk 15-öt, maradnak a tavalyi tűzoltó, low-cost megoldások, kölcsönök, jöhetnek Zaraték meg Forlánok utolsó nap.