Összeomlás

„Megérkeztünk. Ez itt a mélypont.” – Szólt Tyler Durden, és kihúzta a pisztolycsövet ő magát saját tudatában létrehozó barátja szájából. Hát, körül-belül hasonlóan nyakatekert,  kellemetlen és kaotikus szituációban vagyunk mi szurkolók és a klub. Rengeteget agyal mindenki azon, hogy mi lehet az igazi baj, mi lehet az igazi oka ennek a most már 2 éve tartó folyamatos zuhanórepülésnek. Megpróbáljuk igazságosan szétosztani a felelősséget a résztvevők között.

Megint vissza kell menni Ádámig, hogy egészében lássuk a történetet, aki jelen esetben nem más, mint Benítez. Ezerszer végig rágtuk már. A dagi spanyol összességében jó húzásnak tűnt, viszont az első féléve mindenképpen csalódástkeltő volt, és nem a triplázás tükrében, hanem önmagában. Bajnokságban gyenge eredmények és a lehengerlő kezdés után megtorpanás jött a BL-ben. Erős keretből dolgozhatott, de abszolút igaza volt: a téli átigazolási szezonban szükséges új embereket hozni a sikeres folytatáshoz. Ezek az igazolások megérkeztek, csak nem neki. Benítezt akkoriban jogosan menesztették, de nagy vonalakban mégis könnyelműség volt. Akkoriban elképzelhetetlennek tűnt, hogy ennél lehet lejjebb is, ezért a vezetőség nagyvonalúan elküldte. Ha évek óta zuhanórepülésben is volt a spanyol, hozzá mérhető kaliberű edző megszerzésére a közeljövőben nem igazán volt lehetőség. Ergo, Benítezben komoly lehetőséget szalasztott el a vezetőség az európai elithez való tapadásban. Ha kezdet gyengére is sikerült, későbbi példákban láthatjuk, hogy nem vezet sehová a csapkodás, Benítezt jobban kellett volna támogatni a kezdeti sikertelenségei ellenére. Nagy megosztó az arc, de csak megnyert mindent, amit lehet. Bízni kellett volna benne, és szabadabb kezet adni neki.

Leonardo személyében tűzoltó jellegű megoldást eszközölt a vezetőség. Az ifjú brazil a bajnokságban hihetetlenül felrázta a gárdát, menetelés, pontrekordok, miegymás. Viszont jöttek a súlyos rangadó és BL-vereségek, amik elhomályosították az imponáló eredményeket. Ettől függetlenül Leonardóban is volt potenciál, mégsem maradt hivatalban. Azt nem tudjuk, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás, magyarán, azért ment el, mert hívta a PSG, vagy azért ment a franciákhoz, mert nekünk nem kellett. Leonardo tehetséges edző volt, szerény véleményünk szerint egy minőségi pályaedző felismerhetetlenül kikozmetikázta volna az egyébként igen komoly szakmai hiányosságait, és akár igen kiváló elegyet is alkothattak volna, ahogy ilyenre már nem egy sikeres példát is láttunk. Egy újabb lehetőség ment pocsékba.

Gasperini kinevezése viszont az elmúlt évek egyik legnagyobb szakmai abszurduma az Inter háza táján. Szerződtettek egy Formula 1-es autóba egy rally pilótát. GG-ről köztudott volt, hogy szélsős felállásokat preferálja, képesek voltak úgy kinevezni, hogy egy darab szélső nem volt a keretben. Leültettek egy centrális játékhoz (rombusz) felépített keret padjára egy olyan embert, aki ebből nem tud dolgozni. Arról természetesen szó sem lehetett, hogy vesznek neki pár embert a felálláshoz, azt nem is említve, hogy a 2010/2011-es szezont szinte egyedül megmentő Eto’o-t eladták alóla. Szakmai nonszensz, Brancáék döbbenetesen nagy ostobaságot követtek el ezzel. Gasperini amellett, hogy egy gyökeresen más felállást akart betaníttatni, a keret zömével nem is találkozott a Copa America miatt, ennek tetejébe jött a totális inkompatibilitása a kerettel, teljesen egyértelműen prognosztizálni lehetett a bukását, ami be is következett.  Pongrácz dokit csak úgy lett volna szabad kinevezni, hogy ha segítenek neki, hogy működőképesen adaptálhassa a taktikáját, gyakorlatilag csapdába lett csalva. Hülye lett volna nemet mondani, viszont összességében nem hibáztatható, hogy szélsők és a keret magja nélkül nem tudta taktikát gyakorlatilag semmilyen szinten alkalmazni. Nyártól jó eséllyel a Lazio edzője lesz, kíváncsian várjuk, hogy fog minket beelőzni, mert kapott egy olyan keretet, amiből tud dolgozni.

Ranieri személyében pedig utolért minket a végzet. Egy meghasonlott kerethez érkezett egy meghasonlott edző. Az öreg látványos hibái és a keret erővesztése egymást felerősítve eredményezik a jelenlegi krízist. Az öreg Tinkerman legnagyobb negatívuma, hogy mentálisan képtelen hatni a csapatra. Összetákol egy tömörülő csapatot, ha ad a gép, megy a szekér, rendben vannak a játékosok, ha van egy minimális bökkenő, akkor egyszerűen képtelen kilendíteni belőle a gárdát, lelkileg, motivációs kérdésekben képtelen hatni a csapatra. Ha nem történik valami külső dolog, ami megfordítja a dolgok menetét, akkor zátonyra fut és annyi. Nyilván neki sem volt szerencséje a vezetőséggel, Morattiék neki is bevitték a szakmai tökön rúgást, hogy a csapat dinamóját, Mottát egyszerűen eladták alóla, össze is rogyott a társaság, mint a  vizes bukta. Összességében egy ilyen nem lenne szabad, hogy szétdöntse egy edző munkáját, de Rani stabilnak tűnő kis felállása olyan vékony jégen állt, hogy a legminimálisabb mozgástól is elkezdett berepedezni és be is szakadt. Nem példátlan a dolog, a Bayern Schweinsteiger pótlásával is bődületesen megküzdött. Süllyed is a hajó, ahogy kell. Most már olyan szintű és mélységű a mentális mocsár a játékosok fejében, hogy gyakorlatilag kötelező edzőt cserélni,  hiába ellenezzük a gyakori edzőváltást. Egyszerűen új impulzusok kellenek, ezt a fejezetet le kell zárni. Egy új edzővel a csapat újra optimista lehet, elméleti síkon kezdődhet egy korszak, ahol egy esetleges következő vereség nem a sokadik lenne a sorban, hanem az első. Ranieri tökéletes inverze Leonardónak, ő az a született pályaedző, akinek a csapat leedzetése után még véletlenül sem lenne szabad beleszólnia a meccset érintő kérdésekbe.

Ennek a zuhanórepülésnek kialakulásáért legelsősorban a vezetőséget tennénk felelőssé. Az edzőkkel való mostoha bánásmód mellett a rosszul ütemezett fiatalítás és a döntő többségben rosszul elsülő igazolások is bekérték az árukat. A keret rosszul lett cserélve, fontos láncszemek maradtak igazi pótlás nélkül, és az öregedő magot sem sikerült semmilyen szinten tehermentesíteni, eközben túl sok lett a használhatatlan kolonc és a még nem szintet ütő fiatal. Nem utolsó sorban totális szakmai koncepciótlanságnak lett ez az eredménye, ahol most tart a csapat. Következő szezonra amin mindenféleképpen változtatni kell:

1. Hosszabb távú projekt (max. 2 év) lefektetése, reális fejlődési görbével.

2. Megfelelő edző kiválasztása, és normális kereteken belüli támogatása.

3. Várakozások reális belövése, és átértékelése a projekt kívánalmai szerint.