Elfújta a szél

Hosszú idő telt el, amióta kedvenc csapatunk 2010-ben mindent megnyert. Sokan hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a csapat bármire képes, pedig ez a társaság már rég nem az. Elfújta a szél.

A triplázást megvalósító keretből mára csak 11 ember maradt ( Orlandoni, de ő nem sok vizet zavar): Julio Cesar – Cordoba, Samuel, Lucio, Chivu – Maicon, Cambiasso, Sztankovics, Zanetti – Sneijder – Milito. Ez nevekben egy nagyon erős csapat, viszont sokuk már nincs a legideálisabb futballistakorban, túl vannak pályafutásuk csúcsán. Motiváció terén kihívásokkal küzdenek (ezt látjuk is), hiszen klubszinten már mindent megnyertek. Talán megdöbbentő, de csak Sneijder harminc év alatti… Nem mellesleg ennek a magnak az átlagéletkora 34 (!) év. Ők nem lesznek már fiatalabbak, nem lehet velük végigharcolni egy olyan szezont, ahol több fronton kell helytállni. Tudomásul kell venni, hogy ennek a csapatnak a 2010-es év volt a nagy dobása, ami a Mancini- és Mourinho-éra végállomása volt. Nem lesz még egy ilyen évük, azok, akik két éve még húzóemberek voltak, már egyáltalán nem tudnak annyit hozzátenni, mint amit mi még mindig elvárunk tőlük. Szobrot nekik a Meazzában, szép végkielégítést és egy családi üdülést Bora Borán. 

Nézzük, kiket veszítettük a triplázás óta: Toldo – Santon, Materazzi, Mariga – Quaresma, Motta, Vieira, Muntari – Pandev, Eto’o, Balotelli. Ez egy veretes névsor, igaz nem mindenki hiányzik a mai Interből. Van, aki már nem tudna segíteni, ToldoMaterazzi és Vieira is befejezte már. Quaresma nem először bizonyította be, hogy nem a csúcsfutballban a helye, Muntari pedig keményen megdolgozott érte, hogy ne kelljen az Internek.

Mariga és Motta közül utóbbi hiánya fájóbb, jelen helyzetben egyenesen kínzó. Santon a Newcastle-ben játszik (tanári játéka a MU ellen itt tekinthető meg), ki tudja, ő talán még lehetett volna az Inter jövője, de mindenképpen elférne ebben a mai védelemben. Az idei szezonban mutatott gyatra támadójátékot látva különösen fájó látni a Pandev, Eto’o, Balotelli támadótriót a távozók listáján. Pandev ugyanúgy meglőtte a maga 5 bajnoki gólját, mint PazziniBalotelli a Cityben 9 gólnál jár, Eto’o-ról pedig ugye mindenki tudja, hogy mit veszítettünk. Ha már el kellett menniük, legalább komoly pénzeket kaptunk egy részükért, de sajnos ez a tabellára nézve sovány vigasz.

Végül pedig nézzük, hogy Brancáék hogyan próbálnak átlépni 2010 emlékén. Castellazzi – Nagatomo, Faraoni, Ranocchia, Juan – Obi, Alvarez (Guarin), Poli (Palombo) – Castaignos, Pazzini, Forlan (Zarate). Itt már nagyon színes a kép. Castellazzival nincs gond, Nagatomoban is van fantázia, Pazzini is bemutatta tavaly, hogy hozzá tud tenni a játékhoz eredményhez, igaz idén erősen bizonygatja ennek ellenkezőjét is. A mostanában hangoztatott olaszosítás elsősorban RanocchiánFaraoninPolin tapasztalható, de más fiatalok is a csapathoz kerültek, mint AlvarezObiCastaignos, és most már Juan is. Kétségtelenül tehetséges gyerekek ők, de még nem lehet tőlük azt várni, hogy húzóemberek legyenek. Ranocchia válogatott lett, de elnézve az utolsó meccseit, egészen biztosan nem ő lesz az új NestaFaraoni és Poli is ügyes, de ők nem tudják kirángatni a csapatot a sárból. Alvarez egyelőre nem tud megbirkózni az elvárásokkal, Castaignos alig kap szerepet, azzal sem nagyon él, Obi kevés. Palombo és Forlan csak tűzoltás, egyikükre sem fog már korszak épülni az Internél, Zarate eljátszotta már minden zsetonját, viszont Guarinban és Juanban még lehet bízni, őket még nem láttuk kék-feketében. Az elmúlt két év igazolásai a közepes kategóriába tartoznak. Itt volt még HardzsaBiabianyJonathan és Coutinho is (ő lesz is még), de mind hasonló kategória volt. Valahogy úgy tűnik, hogy a fiatalok zökkenőmentes beépítése Fergusonnak és Wengernek talán jobban megy, nekünk igazán sosem ment.

Jövőre az alapcsapat megint öregebb lesz egy évvel, és ki tudja, hogy Zanetti még hány évig bírja? Lassan ki fognak kopni és akkor azoknak a fiataloknak kell majd pótolniuk őket, akik eddig epizódszerepekhez jutottak csak, vagy kiderült róluk, hogy még sokat kell fejlődniük, hogy kész játékosok legyenek. Ha jövőre nem lesz meg a BL, akkor komoly anyagi gondjai lesznek a klubnak és akkor még kevésbé várható olyan mercato ami például a triplázás évét megelőzte, nagyon kevés kész már az elithez tartozó futballista érkezése várható. Brancáék elindultak egy úton és ha Moratti nem nyitja meg az olaj pénzcsapokat, akkor a következő években hozzá kell szoknunk a tehetséges, de kiforratlan játékosokhoz és a közepes eredményekhez. Időközben elveszítünk majd pár játékost az öregek közül, és csak bízhatunk benne, hogy egy Alvarez, egy Ranocchia vagy egy Poli esetleg egy Coutinho berobban az élvonalba és Guarin vezér lesz. Addig meg maradnak a Bologna elleni 0-3-ak.