Volt egy kupameccs…

…1984. augusztus 22-én Ferrarában a helyi Spal ellen pontosan 27 évvel ezelőtt. A 84/85-ös Inter bemutatkozását jelentő Coppa Italia-találkozón először futott ki Inter-szerelésben a frissen szerződtetett Liam Brady, Karl-Heinz Rummenigge, Andrea Mandorlini trió. Olyasmi történt ezen a napon a városban, ami meglehetősen ritkán esik meg tétmérkőzésen.

Az Ilario Castagner által pályára küldött Zenga – Ferri, G. Baresi, Mandorlini, Collovati – Bini, Causio, Marini – Rummenigge, Altobelli, Brady (Pasinato) összeállítású kék-feketék 3-0-ás sima győzelmet arattak. S hogy miért izgattam fel a kedves olvasót a bevezetőben? Nos, a három gólt a három új igazolás szerezte!

A korábbi Arsenal-támadó, az Interbe a Sampdoriától érkezett Liam Brady neve bizonyára ismerősen cseng valamennyi futballszurkolónak, ha másért nem, a kötelező olvasmányként számon tartott Nick Hornby-könyvből, a Focilázból. Az ír támadó sem a Sampban, sem korábban a Juventusban nem tudta hozni londoni produkcióját, két milánói idénye alatt 58 bajnoki mérkőzésen mindössze 5 gólt szerzett. Az európai kupákban jobban ment neki, ott 19/6-os mutatóval zárt.

„Kalle” Rummenigge Brady-nél is komolyabb pedigrével érkezett Lombardiába: 1980-ban ő lett Németországban az év játékosa, egy évvel később pedig a France Football Aranylabdáját kapta meg. A 29 esztendős csatárt rekordot jelentő, mai árfolyamon kb. 5.7 millió euróért igazolta le az Inter a Bayern Münchenből. Gyakori sérülései jelentették az egyik fő magyarázatot arra, hogy a társaság miért nem tudott harcban lenni a scudettóért. A következő idényben öttel toldotta meg a bajnoki góljai számát, míg utolsó szezonjában már csak háromig jutott 14 mérkőzésen az említett gondok miatt, így nagyobb szívfájdalom nélkül adták tovább a svájci Servette-nek.

A középhátvéd Mandorlini 1984-es érkezése után 7 évig alapemberként nyirbálta az ellenfél támadóit. Tagja volt a hosszú idő után bajnoki címet nyert Trapattoni-féle Internek, összesen kerek 275 mérkőzésen izzadta szét a szép kék-fekete dresszt.