Készüljetek, difesa tre!

Gian Piero Gasperini megtartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját az Internazionale dolgozójaként. A csapat új edzőjének nyilatkozataiból szemezgetünk, érintve a leginkább várt témákat (tervezett átigazolások, három védős felállás, mi más), illetve kiderül az is, mit gondol Ázsia második legszexisebb sportolójáról.

GiaPiero Gasperini megtartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját az Internazionale dolgozójaként. A csapat új edzőjének nyilatkozataiból szemezgetünk az alábbiakban.
– Az első benyomásaim nagyon jók, az edzőközpontban minden a rendelkezésünkre áll a megfelelő munkához. Vasárnap kezdjük a felkészülést. Meg vagyok győződve arról, hogy nagyszerű a csapat és reményeim szerint fantaszikus szezonunk lesz. Elképzelhető, hogy három védős rendszert alkalmazok, hiszen több együttes remek eredményeket tudott elérni ezzel a felállással – akárcsak én, néhány korábbi klubommal – de ez csak az egyik variációs lehetőség többi közül. Meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni és mérkőzés közben változtatni, ha muszáj. Persze az sem árt, ha közben a játékosok élvezik a pályán töltött perceket.
José Mourinho emléke örökké kitörölhetetlen az Inter történelmében, de ez nem zavarja különösebben Gasperinit
– Minden Inter-korszaknak megvannak a maga nagyszerű játékosai és edzői. Mostantól én is a részese vagyok ennek és csak a közeljövőre fókuszálok. Mindig nagyra tartottam Mourinhot. Meríthetünk a múltból bizonyos inspirációkért, mert itt kizárólag a győzelem számít elfogadható eredménynek, ez az egyetlen meghatározó faktor. Optimistának kell lennünk és jó focit játszani. A csapat tele van remek játékosokkal, akik képesek többféle rendszerben futballozni – ide sorolom Sneijdert is. Amit rögtön meg kell mutatnunk, az a mindent elsöprő győzni akarás és a kitűzött új célok felé való törekvés.
Egyik ilyen elérendő cél az első trófea, az augusztus 6-ai Szuperkupa-döntő, amely Gasperini bemutatkozása lesz tétmérkőzésen.
– Azokra a futballistákra számítok a Milan ellen, akik vasárnap velünk kezdik a felkészülést, a Copa Americán szereplők pihenőt kapnak.
Kitért az újra feltörő calciopolira („Nagyon elszomorít az ügy, de nekünk most a pályán történtekre kell koncentrálnunk, amelyek elfeledtetik a játékosokkal ezeket a dolgokat”), illetve mindenki kedvenc témájára, az átigazolásokra.
– A keret borzasztó erős, épp ezért olyan új játékosok kerülhetnek szóba, akikkel még jobbak leszünk. Alvarez? Annyit mondhatok, nagyszerű játékos, tényleg erősítést jelentene. Palacio? Az Inter rajta van az ügyén. Edzettem őt, tisztában vagyok a képességeivel. De ahogy említettem, úgy vélem, a csapat rendkívül erős már most, tele olyan játékosokkal, akik 2 éve mindent megnyertek és ennek a társaságnak a nagyrésze még itt van. Mindez megerősíti a klub szándékát, hogy tartsuk a színvonalat. Viszont nem szabad elfeledni, hogy az Inter korábban olyan hibákat követett el az átigazolási piacon, amelyeket senki más.
Néhány japán újságíró persze nem hagyta ki, mit gondol a januárban szerződtetett honfitársukról.
– Kedvelem Nagatomót, egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy egy nagy klub alkalmazottja. Megérdemelten érte el a sikereit. Ha egy játékos képes továbbfejlődni és tanulni, akkor természetesen a teljesítménye is jobb lesz. Várom, hogy együtt dolgozhassak Jutóval.
Mourinho, Leonardo, Benítez – Gasperini közvetlen elődjének esetéből okulhat.
– Így van, valamennyit tanulhatok belőlük. Mindannyiuknak megvan a saját módszerük és elképzelésük, hogyan alakítsák ki a viszonyukat a játékosaikkal. Pozitív beállítottságú futballisták, akik mindig is tudták, hogyan reagáljának azokban a szituációkban, amikor nehezségek merültek fel. Ez egy nagyon jó alap, amire építhetjük a kapcsolatunkat és az öltözői hangulatot. Mitől tartok? Semmitől. Csak el akarom kezdeni a munkát.

– Az első benyomásaim nagyon jók, az edzőközpontban minden a rendelkezésünkre áll a megfelelő munkához. Vasárnap kezdjük a felkészülést. Meg vagyok győződve arról, hogy nagyszerű a csapat és reményeim szerint fantaszikus szezonunk lesz. Elképzelhető, hogy három védős rendszert alkalmazok, hiszen több együttes remek eredményeket tudott elérni ezzel a felállással – akárcsak én, néhány korábbi klubommal – de ez csak az egyik variációs lehetőség a többi közül. Meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni és mérkőzés közben változtatni, ha muszáj. Persze az sem árt, ha közben a játékosok élvezik a pályán töltött perceket.

José Mourinho emléke örökké kitörölhetetlen az Inter történelmében, de ez nem zavarja különösebben Gasperinit.

– Minden Inter-korszaknak megvannak a maga nagyszerű játékosai és edzői. Mostantól én is a részese vagyok ennek és csak a közeljövőre fókuszálok. Mindig nagyra tartottam Mourinhót. Meríthetünk a múltból bizonyos inspirációkért, mert itt kizárólag a győzelem számít elfogadható eredménynek, ez az egyetlen meghatározó faktor. Optimistának kell lennünk és jó focit játszani. A csapat tele van remek játékosokkal, akik képesek többféle rendszerben futballozni – ide sorolom Sneijdert is. Amit rögtön meg kell mutatnunk, az a mindent elsöprő győzni akarás és a kitűzött új célok felé való törekvés. 

– Egyik ilyen elérendő cél az első trófea, az augusztus 6-ai Szuperkupa-döntő, amely Gasperini bemutatkozása lesz tétmérkőzésen.

– Azokra a futballistákra számítok a Milan ellen, akik vasárnap velünk kezdik a felkészülést. A Copa Americán szereplők pihenőt kapnak.

Kitért az újra feltörő calciopolira („Nagyon elszomorít az ügy, de nekünk most a pályán történtekre kell koncentrálnunk, amelyek elfeledtetik a játékosokkal ezeket a dolgokat”), illetve mindenki kedvenc témájára, a mercatóra.

– A keret borzasztó erős, épp ezért olyan új igazolások kerülhetnek szóba, akikkel még jobbak leszünk. Alvarez? Annyit mondhatok, nagyszerű játékos, tényleg erősítést jelentene. Palacio? Az Inter rajta van az ügyön. Edzettem őt, tisztában vagyok a képességeivel. De ahogy említettem, úgy vélem, a csapat rendkívül erős már most, tele olyan játékosokkal, akik 2 éve mindent megnyertek és ennek a társaságnak a nagy része még itt van. Mindez megerősíti a klub szándékát, hogy tartsuk a színvonalat. Viszont nem szabad elfeledni, hogy az Inter korábban olyan hibákat követett el a transzferpiacon, amelyeket senki más.

Néhány japán újságíró persze nem hagyta ki, mit gondol a januárban szerződtetett honfitársukról.

– Kedvelem Nagatomót, egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy egy nagy klub alkalmazottja. Megérdemelten érte el a sikereit. Ha egy játékos képes továbbfejlődni és tanulni, akkor természetesen a teljesítménye is jobb lesz. Várom, hogy együtt dolgozhassak Jutóval.


Hmm…bárcsak igazolhatnék valakit a Csillagvirág klinikáról

Mourinho, Leonardo, Benítez – Gasperini közvetlen elődjeinek eseteiből is okulhat.

– Így van, valamennyit tanulhatok belőlük. Mindannyiuknak megvan a saját módszerük és elképzelésük, hogyan alakítsák ki a viszonyukat a játékosaikkal. Pozitív beállítottságú futballisták vannak itt, akik mindig is tudták, hogyan reagáljának azokban a szituációkban, amikor nehezségek merültek fel. Ez egy nagyon jó alap, amire építhetjük a kapcsolatunkat és az öltözői hangulatot. Mitől tartok? Semmitől. Csak el akarom kezdeni a munkát.