Kipakol a korábbi nebuló

Boldog-boldogtalan Gasperiniről nyilatkozik az elmúlt egy-két napban, nem meglepő. A La Gazzetta dello Sport a pénteken kinevezett új edző egyik régebbi tanítványát szólaltatta meg: Andrea Ranocchia, a januárban szerződtetett langaléta középhátvéd elmondja, tényleg felkészülhetünk-e a csodás három védős rendszerre és bőven jut idő néhány Gasperini-nosztalgiára is.

– Ranocchia, mi újság?
– Minden rendben, köszönöm. Végre pihenhetek. Jelenleg nyaralok, de naponta meglátogatom a konditermet, hogy erősítsem a térdemet. Nagyon remélem, hogy a fájdalmaim megszűnnek, mert szeretnék végre úgy letudni egy szezont, hogy ne kelljen hosszabb időt a pályán kívül töltenem sérülés miatt.

– Hogy értékeled az Internél töltött első fél évedet?
– Egy éven belül hosszú kihagyás után költöztem Genovából egy olyan csapathoz, amelyik Klubvilágbajnokságot nyert. Összeszorított fogakkal küzdöttem, hogy a korábbi heti egy tétmeccs helyett képes legyek három naponta játszani. Kupagyőzelemmel zártuk a szezont és köszönettel tartozom Leonardónak, amiért segített „felnőni”.

– Meglepett a brazil távozása?
– Szlovéniában voltam, elzárva mindentől és mindenkitől, viszonylag kevés információ jutott el hozzám. A római kupagyőzelmünk után eszembe se jutott, hogy lelép, mivel nagyon boldognak látszott és meg voltam győződve róla, hogy velünk marad. Nem hiszem, hogy bárki is erre számított. Amint a kedélyek lecsillapodnak, felhívom.

 Azután, hogy beszéltél Gasperinivel?
– Még csak sms-t sem küldtem neki. Szóval, hamarosan újra látjuk egymást…

– A Genoánál hónapokig együtt dolgoztatok. Ennyi elég volt megismerni egymást?
– Még mindig nagyon sok tanulnivalóm van. Pár hónapja voltam csak ott, de éreztem azonnal a bizalmát. Amikor novemberben a gyengébb eredmények miatt menesztették, rögtön felhívtam. Soha sem értettem, miért rúgták ki. Talán néhány korábbi sérelem miatt, nem tudom. Gasperini végtelenül türelmes volt velem, mert kezdetben nehezen fogadtam el a módszereit és hogy mit szeretne látni tőlem a pályán. Aztán végül is hamar megértettük egymást. Arra kérte a védőket, fussanak ki és élvezzék a játék minden pillanatát.

– Igaz, hogy Gasperininél nem számít, ki mekkora név, hanem az edzésmunka alapján dönti el, kik kerülnek a csapatba?
– Így van. Tisztában van vele, ha egész héten keményen dolgozol az edzéseken, akkor a hétvégi mérkőzéseket képes vagy eldönteni. Mindenkit tűzben tud tartani és gyakran előfordul, hogy meccs végére teljesen más felállásban játszunk.

– Milyen edző Gasperini?
– Személyiségében és elkötelezettségében Antonio Contéra emlékeztet. Kétféle formációban hisznek mind a ketten, aprólékosan ügyelnek a részletekre taktikailag és „lelkileg” egyaránt. Gasperinivel és segítőjével, Luc Truccival rengeteget videóztunk és kielemeztük, mit csináltunk jól vagy rosszul. Ha profiként állsz hozzá a dolgokhoz, nem lesz vele problémád. Ha hibáztál valamiben, vagy nem megfelelő a hozzáállásod, rögtön tudatja veled – négyszemközt.

– Sokak szerint nincs felkészülve arra, hogy egy igazi nagycsapatot irányítson.
– Óriási tapasztalata van edzőként és játékosként is, hiszen az olasz labdarúgásban több szinten dolgozott már. Igaz, nem lesz könnyű dolga, mert a szurkolók rendkívül ambíciózusak és azonnali eredményt akarnak látni. Az Inter valóban más színvonal neki, ezért a klubnak és a játékosoknak is mellé kell állnia.

– A szkeptikusok azt mondják, Gasperini túl sokat követel a játákosaitól, így nehéz lesz három naponta frissnek maradniuk.
– Nem tudom, lehet, hogy változtat és csökkenteni fogja az adagot. Muszáj alkalmazkodnunk az új helyzethez, ugyanakkor biztosan lesznek kérdéseink.

– Szerinted hozza magával Criscitót és Palaciót?
– A helyén kell kezelni az ilyen híreket, de ők Inter-szintű játékosok. Itt csak a legjobbaknak van helye.

– Augusztus 6-án rendezik a Szuperkupát. Van benne némi kockázat, hogy addigra nem sikerül elfogadtatnia magát?
– Az Internél a játékosok továbbra is sikeréhesek, rugalmasak és nem buták, úgyhogy majd meglátjuk. Valamennyien az edző mellett vagyunk és Pekingben vissza akarunk vágni a Milannak. Egy esetleges győzelem fellelkesítene mindenkit és bizonyítaná, hogy Gasperini jó úton jár.

– Mit gondolsz, azonnal átáll a három védős rendszerre?
– Párszor játszottunk négy védővel Genovában, ám az edzések során minden alkalommal az általad említett formációt alkalmaztuk.

– Nincs már Materazzi az Internél…
– Óriási veszteség. Nekem olyan volt, mintha a bátyám lenne, rengeteget segített a beilleszkedésben. Nagatomo nagyon szomorú lesz. Mostantól kivel fog szórakozni az öltözőben?