Mazzolától Hutoszig

Különleges dátumnak számít május 27-e az Internazionale történelemkönyvében. Ha fellapozzuk a kék-fekete kalendáriumot, három, igazi mérföldkőnek tekinthető eseményre bukkanhatunk. És akkor még nem szóltam legújabb szerzőnk, Lóri88 all time favourite játékosáról, a tzatzikipusztítók görög istenéről, az Inter egyetlen 99-eséről, aki szintén eme jeles napon hajtotta végre pályafutása legjobb pillanatát: utoljára viselte a csapat mezét.

1964. május 27. A legendás elnök, a jelenlegi presidente édesapja, Angelo Moratti uralkodása alatt az Inter első ízben kaparintja meg a legrangosabb európai klubtrófeát, a BEK-serleget. A catenaccio feltalálójaként ismert Helenio Herrera a bécsi Práter stadionban a Sarti – Burgnich, Guarneri, Picchi, Facchetti – Tagnin, Suarez, Corso – Jair, Mazzola, Milani összeállítású csapata a Puskással felálló Real Madrid 3-1 -es legyőzésével szállítja Milánóba a kupát.

1965. május 27. A Grande Inter egy évvel az első siker után ugyanazon a napon ismétli meg a történelmet. Ezúttal az Eusébio-féle Benficát győzi le Jair góljával a Sarti – Burgnich, Guarneri, Picchi, Facchetti – Corso, Bedin, Suarez – Jair, Mazzola, Peiro kék-fekete tizenegy.

2007. május 27. Az európai topligákat tekintve minden idők legtöbb szerzett pontjával gyűjti be 15. scudettoját a klub a 2006/07-es idényben. Roberto Mancini irányításával 97 ponttal végez az élen a csapat. A Torino elleni 2-0-ás győzelmet hozó találkozón Mariano Gonzalez és Alvaro Recoba mellett a felkészülési mérkőzések sztárja, Lamprosz Hutosz utolsó alkalommal fut ki Inter-mezben a pályára.