Top 10: Hall of Shame

„A szégyen a léleknek olyan fájdalom, mintha egy vörösen izzó vasdarabot belenyomnának a húsomba. Az a fájdalom, amit ez a vörösen izzó vas kelt a testemben, hasonló ahhoz a fájdalomhoz, amit a megszégyenítés kelt a lelkemben. ” A Feldmár András-idézet tökéletesen példázza a Schalke-meccs után szívünkben dúló vihart. Ez adta az ötletet egy újabb toplistához, de vigyázat: az elolvasomra kattintás után nem vállalunk felelősséget senki lelkiállapotának összezuhanásáért. Az utóbbi húsz év 10 legszégyenteljesebb Inter mérkőzése következik.

 

10. Inter-Fiorentina 0-4 (2000. május 7., Serie A, 33. forduló)

Miért? Utolsó hazai bajnoki mérkőzés a jóval többre hivatott 99/00-es évadból. Ennek a pazar búcsúnak (is) köszönhetően csak negyedik lett a csapat, jöhetett a spareggio a Parmával a BL-helyért.
Kiknek üljön Falusi Mariann az arcára? Peruzzi – Simic (Zamorano, 46.), Blanc, Cordoba – Zanetti, Cauet, Di Biagio, Seedorf, Serena – R. Baggio (Mutu, 56.), Recoba. Edző: Lippi.
Gólok: Chiesa (32., 46.), Batistuta (70.), Bressan (83.)

9. Bari-Inter 4-1 (1996. január 7., Serie A, 16. forduló)

Miért? A Moratti-féle első összevásárolt csapat első nagy koppanása volt a kis kakaskák otthonában beszippantott négyes. A kis jelzővel azért óvatosan kell bánni, hisz például a későbbi gólkirály, Igor Protti két gólt szerzett.
Kiknek üljön Falusi Mariann az arcára? Pontos összeállítást sajnos nem találtam, az akkori legjobb Inter így állt fel: Pagliuca – Bergomi, Festa, M. Paganin, Roberto Carlos – Zanetti, Ince, Berti, B. Carbone – Branca, Ganz. Edző: Hodgson
Gólok: Protti (73., 90.), Sala (31.), Ingesson (79.) ill. Roberto Carlos (15.)

8. Roma-Inter 6-2 (2007. május 9., Olasz Kupa-döntő, első mérkőzés)

Miért? Minden idők egyik legfölényesebben nyert scudettoja után bazi nagy nemvárt pofonként ért mindenkit a Rómában benyelt hatos. Negyedóra után már hárommal vezettek a farkasok…A visszavágón meg az Inter kettővel, ám a csoda elmaradt.
Kiknek üljön Falusi Mariann az arcára? Toldo – Maicon, Cordoba, Materazzi, Maxwell (Grosso, 67.) – Sztankovics, Dacourt, Zanetti – Figo (Vieira, 52.) – Crespo, Adriano (Recoba, 57.). Edző: Mancini
Gólok: Totti (1.), De Rossi (5.), Perrotta (16.), Mancini (30.), Panucci (54., 89.) ill. Crespo (20., 56.)

7. Lazio-Inter 4-2 (2002. május 5., Serie A, 34. forduló)

Miért? Maga az eredmény nem lenne olyan vészes, csakhát…Mindenki ismeri a történetet: 1989 óta ilyen közel nem állt a bajnoki címhez az Inter, mindössze nyerni kellett volna az utolsó fordulóban egy olyan Lazio ellen, amelynek teljesen mindegy volt már és a szurkolói is a kék-feketéknek drukkoltak.
Kiknek üljön Falusi Mariann az arcára? Toldo – J. Zanetti, Cordoba, Materazzi, Gresko – Sergio Conceicao (Dalmat, 59.), Di Biagio, C. Zanetti (Emre, 71.), Recoba – Ronaldo (Kallon, 77.), Vieri. Edző: Cúper.
Gólok: Poborsky (19., 45.), Simeone (55.), S. Inzaghi (73.) ill. Vieri (12.), Di Biagio (24.)

6. Inter-Arsenal 1-5 (2003. november 25., Bajnokok Ligája, csoportkör)

Miért? Ha minden igaz, a legsúlyosabb otthoni európai kupa vereségét mérte az ágyús hadsereg az Interre. Pedig milyen kevésen múlott. Öt perccel a vége előtt az egyenlítésért(!) támadtak a Zaccheroni-fiúk, aztán Henry vezetésével ugyanennyi idő alatt szerte-szét kontrázták őket.
Kiknek üljön Falusi Mariann az arcára? Toldo – Cordoba, Materazzi, Cannavaro (Pasquale, 59.) – J. Zanetti, C. Zanetti, Lamouchi (Almeyda, 57.), Brechet – Van der Meyde (Cruz, 69.), Vieri, Martins. Edző: Zaccerhoni
Gólok: Vieri (33.) ill. Henry (25., 85.), Ljungberg (48.), Edu (88.), Pires (89.)

A video ide kattintva tekinthető meg.

5. AC Milan-Inter 5-0 (1998. január 8., Olasz Kupa-negyeddöntő, első mérkőzés)

Miért? Az „igazi ronaldós” Inter alig-alig szívott az UEFA-kupa győztes idényben, a Milan elleni megalázó kupanegyeddöntő a kevés kivételek közé tartozott. A brazil a meccs után azt nyilatkozta: – Nekik minden bejött, nekünk semmi, miért ne rúghatnánk mi is ötöt a visszavágón? Nem rúgtak.
Kiknek üljön Falusi Mariann az arcára? Pagliuca –  Sartor (Galante, 46.), Bergomi, Colonnese, West – Moriero (Recoba, 55.), Cauet, Simeone, Zanetti – Ronaldo, Zamorano (Djorkaeff, 55.). Edző: Simoni
Gólok: Albertini (28. – tizenegyesből), Ganz (33.), Savicevic (43.), Colonnese (46. – öngól), Nilsen (60.)

4. Parma-Inter 6-1 (2000. november 29., Olasz Kupa-negyeddöntő, első mérkőzés)

Miért? November vége, kupanegyeddöntő – a számmisztikusok dörzsölhetik a tenyerüket, nem is lehet más, csak jó nagy cummantás. Hát az lett, pedig Recoba nevéhez méltó balos filós gólt tekert. Érdemes tüzetesebben átvizsgálni a pályára lépők névsorát, ritkán látható szemeteskukát hordott össze Tardelli. És még a Káposztás utca későbbi sztárja is betalált.
Kiknek üljön Falusi Mariann az arcára? Ballotta – Simic, Ferrari, Cirillo – Serena, Cauet, Vampeta, Seedorf, Gresko (Macellari, 46.) – Zamorano, Recoba. Edző: Tardelli.
Gólok: Serena (18. – öngól), Micoud (33.), Montano (34.), Amoroso (39.), Appiah (52.), Sartor (59.) ill. Recoba (44.)

(Erről nem találtam videót. Talán jobb is.)

3. Helsingborg-Inter 1-0 (2000. augusztus 9., Bajnokok Ligája-selejtező, első mérkőzés) és Inter-Helsingborg 0-0 (2000. augusztus 23., visszavágó)

Miért? Rendhagyó modón a két világégés egyszerre birtokolja a harmadik helyet. A Lippi által nyáron alaposan átalakított (tönkretett?) Interen röhögött a szakma már az első meccset követően is, hát még a visszavágó után. Recoba egyébként a második mérkőzés utolsó percében tizenegyest rontott.
Kiknek üljön Falusi Mariann az arcára? 1. Frey – Ferrari, Blanc, Domoraud (Macellari, 46.), Cordoba – Brocchi, Cauet, Pirlo (Seedorf, 74.), Jugovics – Hakan Sükür (Zamorano, 69.), Keane. Gól: Hansson (81.)
2. Frey – Simic, Blanc, Cordoba, Macellari – Seedorf, Cauet (Di Biagio, 71.), Pirlo (Keane, 46.), Jugovics – Zamorano (Recoba, 46.), Hakan Sükür. Edző: Lippi (Neki Lang Györgyi is).

2. Inter-Schalke 04 2-5 (2011., április 5., Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés)

Miért? A létező legkönnyebb sorsolást kapta a csapat a Bundesligában vergődő Schalke személyében, az égvilágon semmi nem utalt még a szünetben sem az utóbbi évek legkínosabb vereségére. Mindent elmond, hogy az az Edu lőtt két gólt, akit pár évvel korábban a másodosztályú Bochumból zavartak el egészen Dél-Koreáig.
Kiknek üljön Falusi Mariann az arcára? Julio Cesar – Maicon, Ranocchia, Chivu, Zanetti – Sztankovics (Hardzsa, 24., Cordoba, 63.), Thiago Motta (Nagatomo, 76.), Cambiasso – Sneijder – Eto’o, Milito. Edző: Leonardo.
Gólok: Sztankovics (1.), Milito (33.) ill. Matip (17.), Edu (40., 75.), Raul (53.), Ranocchia (57. -öngól).

1. Inter-AC Milan 0-6 (2001. május 11., Serie A, 30. forduló)

Miért? 
Kiknek üljön Falusi Mariann az arcára? Frey – Ferrari, Blanc, Simic – Zanetti, Farinos (Cauet, 34.), Dalmat, Di Biagio (Seedorf, 46.), Gresko – Recoba, Vieri. Edző: Tardelli
Gólok: Comandini (2., 19.), Giunti (53.), Sevcsenko (66., 77.), Serginho (81.)

Korábbi toplisták:

Júdások

Emlékezetes meccsek

Legszebb gólok