Ünneprontás

Jó lett volna egy jó hangulatú évzáró értekelőt írni, de hát az élet nem habostorta. Kellemetlen élménnyel hagyjuk itt 2023-at.
Rögzítsünk először is egy keserű tényt: a Genoa teljesen megérdemelten tartotta otthon az egyik pontot. Bár a hazaiak nagyjából csak rögzített helyzetekből veszélyeztettek, azt elég sokszor tették meg, a védekezésük pedig gránitszilárdságú és sziklakemény volt, oroszlánmentalitással – remélem, ezek a jelzők elegek voltak a szemléltetésre. Minden kalapom megemelem előttük, ez férfimunka volt részükről, az Inter összes meglévő hibájából igyekeztek hasznot húzni (elismerés Gilardinonak és stábjának, persze). További gondolatok, röviden:

– Ez egyébként könnyen lehetett volna nulla pont is, mivel szerintem az Inter gólja szabálytalan volt – nem nagyon értem, miért adták meg végül. Egyébként ha elvették volna a gólt, szerintem marad a 0-0, de ez nyilván egy hipotézis, és felesleges okfejtés is. Ez is kellemetlen amúgy, rohadtul nem szeretném, hogy ilyen dolgok árnyékoljanak be (joggal) egy esetleges jó eredményt.

Ekuban rohadt sok gondot okozott (főleg Acerbinek), ha nem sérülés miatt hozta le Gilardino, azt nem nagyon értem – viszont nagyon köszönöm. Ezen kívül a hazaiak edzője kb. semmit nem csinált rosszul, de ezt már feljebb említettem.

Martínez és Dimarco nélkül ez a csapat félkarú óriás azért. Az argentin gyakorlatilag a játék minden egyes aspektusában hiányzik (védekezés, vissza- és letámadás, támadásépítés, fejjáték, tizenhatoson belüli jelenlét), egyszerűen pótolhatatlan az, amit ő tud.
Az olasznak pedig a rúgótechnikája és a játékintelligenciája az, ami ilyen meccseken különbséget jelenthet.

– A háromvédős rendszerek sarkalatos pontjai a szárnyvédők. A jobb oldalon most már huzamosabb ideje nincs esély hatékonyan támadást építeni – írom ezt nyilván úgy, hogy 100%-ig tisztelem Darmiant -, és Carlos Augustoval sajnos a másik oldalon is meg volt most lőve a brigád.

 

 

– Alapvetően az akarat megvolt – bár Calha szögletekhez kisétálása nem éppen ezt sugallta -, de az ötlet totálisan hianyzott. Szinte egyáltalán nem látszott, hogy ebből hogy lehet Inter-gól, pláne a második félidőben.

– Az utolsó (nagyjából) 25 perc nem volt jó reklámja az olasz futballnak. És úgy egyáltalán a futballnak. Fetrengés, pofázás, időhúzás, rettenetes technikai megoldások, lassú támadásépítés: ezek nem azok az elemek, amik egy közönséget szórakoztatnak.

– Ez a pirózás 2023-ban talán eltűnhetne már a pályák környékéről. Óriási nonszensz, hogy egy topligában emiatt bő 7 percet állt a játék.

Tragédia egyébként nincs, de a Juve büdös leheletét ott érezhetjük a tarkónkon, szóval azért olyan sok pontot nem lenne szabad elbukni, pláne nem újonc ellen. Meglátjuk a későbbiekben, mennyire fizetnek drága árat Barelláék az elrontott ünnep miatt.

 

Összefoglaló:

 

 

Pontozás:

 

Sommer – A második potyájára szerencsére sokat kellett várni, ám nem volt kevésbé fájó, ugyanis ismét pont múlt rajta. Az ilyen fejest ő tükörsimán védeni szokta. (5)

Bastoni – Nagyot küzdött, rá nem lehetett panasz elöl és hátul sem. (6,5)

 

 

Acerbi – Bár majdnem szerzett egy gólt, ő (újkori önmagához képest) eléggé rosszul mutatott, pláne amíg Ekuban a pályán volt. (5,5)

Bisseck – Ismét stabil, korrekt teljesítmény volt tőle. A progresszív passzai továbbra is nagyon tetszenek. (6)

Carlos Augusto – Hibázott Dragusin góljánál, emellett a jó lövési lehetőségeiből szinte semmit sem sikerült profitálni. (5)

Mhitarjan – Az elején labdakezelési hibák, nehézkes mozgás olykor, aztán nagyjából belejött, sárga lapot is kiharcolt. Ez nála megszokottnak mondható mostanság, valószínűleg a korával is összefüggésben lehet. (5)

Calhanoglu – Hihetetlen dekoncentráltság jellemezte mezőnyben, szimpla passzokat is úgy rontott el, hogy csak kerekedett a szemem. A pontrúgásai jók voltak, de az önmagában nem elég. A vége felé a szögletekhez sétálgatásának pedig kifejezetten rossz volt az optikája. (5)

Barella – Ő jelentette ismét a kreativitást, és a lövését követően sikerült gólt szerezni. Volt egy szokásos megőrülése, megérdemelt sárgával, ennek ellenére sem őt kaptam volna le. (6)

Darmian – Eljutottunk oda, hogy támadásban tényleg totálisan nulla. Hiába jó a védekezése, ebben a rendszerben ezt bőven nem érzem elégségesnek – persze ez nem feltétlen az ő hibája. (4,5)

Arnautovic – Rendben volt most, gólja mellett kreativitást is igyekezett kölcsönözni (4 kulcspassz) a támadó szekcióba. Érthetetlen, miért ő lett lecserélve. (6,5)

Thuram – A banter éra legrosszabb játékosait idézte: nevetséges technikai megoldások, érthetetlen döntések jöttek tőle, olykor bátortalan is volt. Úgy tűnik, Martínez (stílusa) nélkül ő sem ugyanaz. (4,5)

Sánchez – A szokásos semmi, persze nem is volt könnyű dolga, több felívelt labdával is meg kellett (volna) küzdenie. (-)

Dumfries – Sok köszönet nem volt a visszatérésében, pláne a bal oldalon volt pokol(-)

Frattesi – Sok lehetősége nem volt alkotni, de: 2/2-es passzmutató(-)

Klaassen – Beállt. (-)

Pavard – Ő is. (-)

Inzaghi – Talán most nem tűnt megfelelőnek a mentális felkészítés, mintha többen sem lettek volna optimális állapotban. Fura volt az egész. Sajnos a padról sem tud így igazán frissíteni, érdekes, de ilyenkor pedig úgy tűnik, mégsem olyan hosszú az a pad. (-)

 

Képek forrása sorban: total-italianfootball.com (kiemelt kép), goal.com, rediff.com