A nagy szezonzáró

Ugyan egy kicsit megkésve, de az idei szezont követően is érkezik közös értékelő posztunk, melyben hét különböző kérdésre is választ adunk. Ezt követően pedig a szezon eleji tippversenyünk eredményét is kihirdetjük, bőven lesz tehát mit olvasnotok.

 

1. Egy 10-es skálán hányasra értékeled az idei szezont, minden sorozatot figyelembe véve?

Blazious: 8 – A várakozásokhoz képest nagyon jól teljesített a csapat. A szezon előtt távozók / érkezők névsorát már sokszor kielemeztük, ehhez képest Inzaghi minden kiírásban szépen teljesített, ráadásul tette ezt kifejezetten élvezhető játékot kialakítva. Az olasz kupagyőzelmet általában csak az veszi komolyan, aki végül megnyeri az adott évben, ennek hiánya mégiscsak fájó volt az elmúlt évtizedben. A második hely a szezon előtt reális volt, az más kérdés, hogy végül inkább félig üres lett itt a pohár.

csabinter: Mivel imádok félpontokat adni, mert szerintem jobban érzékelteti a különbséget, 8.5-esre. Szigorúan az idény rajtja előtti állapotokat figyelembe véve nem vártam bajnoki címet az ezerháromszázszor elismételgetett okok miatt – más kérdés, hogy szezon közben, a mutatott játékot és az ellenfelek olykor satnya és szerencsés produkcióját látva megértem, ha valaki csalódott. Én mégsem vagyok.

Hibarin: Nekem ez a szezon egy hetest ér. Igaz, hogy nyertünk két kupát, ugyanakkor egy olyan bajnokságot sikerült elveszíteni, amit meg kellett volna nyerni.

ninogoffredo: Az előző idény végén én azt mondtam, hogy a bajnoki cím nekem elég lesz akár a következő öt évre is. Nem voltak illúzióim (vagy mégis?), úgy voltam vele, hogy a Juvénál Allegri és Locatelli érkezése garancia lesz a zebrák sikerére, miközben mi próbáltunk talpra állni a legnagyobb sztárjaink kiárusításából.
Ehhez képest minden létező sorozatban felülmúltuk az időközben Ronaldót elveszítő és őt csak januárban pótló Juventust. A BL-ben a két döntőstől kaptunk ki, a Szuperkupát és az Olasz Kupát pedig katartikus élmények közepette hódítottuk el. Ha csak ezeket a sorozatokat kéne nézni, valamint a riválisok minőségétől eltekintve vizsgálnánk a bajnoki ezüstöt a nyári kiárusítást követően, simán max pontot adnék.
Azt viszont hatalmas blamának tartom, hogy a nálunk még mindig lényegesen gyengébb kerettel és edzővel bíró Milant beengedtük magunk elé a bajnokságban – egy kisebb fajta Leicester-i csodának tartom az ő diadalukat. Nálam így ez egy 8-as összességében.

Rolkó: 8-ast. Kár, hogy nem lehet magasabb ez a szám, én azóta is „siratom” ezt az elbukott bajnoki aranyat, mivel egyértelműen az Inter volt Olaszország legjobb focit játszó, legerősebb csapata.

touristique: Mivel a címvédésen kívül minden reálisan kitűzött cél teljesült, nálam ez egy nyolcas, a bajnoki címmel együtt lehetne 10-es.

2. Egy 10-es skálán hányast adnál a különböző csapatrészeknek (védelem, középpálya, támadósor)?

Blazious: Védelem: 7,5 – A védelemből Skriniar végig szikla volt, De Vrij kicsit visszaesett, Bastoni a kelleténél többet volt sérült ráadásul fontos meccseken. Handanovic év végére összeszedte kicsit magát, így jobb szájízzel nézhet a nyugdíjasévek elé.
Középpálya: 8,5 – A legerősebb csapatrészünk. Brozovic egész évben fantasztikus volt, a jelenléténél csak a kiesése határozta meg jobban a játékunkat. Barellán néha érződött a fáradtság, de így is az elmúlt évek legszerethetőbb játékosa. Calhanoglutól meg mindenki tűzoltást várt, ehhez képest emelt egy szintet a játékunkon. Ide veszem Perisic feltámadását is. A pontlevonás csak a minőségi cserék hiányának jár, ha nem a gálakezdő volt a pályán, sokszor nézhetetlen volt a játékunk.
Támadósor: 6 – Martinez a góltalansága ellenére is csak berámolt 21 gólt. Igaz a BL-ben csak egyet, de az nem akármilyen volt. Sajnos ez nem javít azon, hogy az év bizonyos szakaszában az utóbbi évek legtúlértékeltebb kátékosának tűnt, nyáron 50 millióért megváltam volna tőle, ezt most feltornázta 90 millióra. Nem pótolhatatlan. Dzeko év elején erős 8-9-es, év végére 2-3-as. Sanchez fontos meccseket döntött el, pozitív és negatív irányba is. Correa hiányát nagyon megérzik majd az orvosi szobában. Sajnos ez volt a leghullámzóbb csapatrész, a Martinez – Dzeko csatárpáros egyszerűen nem működött jól, a többiek meg túl sokat hiányoztak, vagy egyszerűen nem voltak elég jók, hogy kiszorítsák a bosnyákot, aki így év végére teljesen kimerült.

csabinter: Védelem 8, középpálya 10, csatársor 6. Utóbbiak harmatos és/vagy hullámzó produkciója miatt szinte csodával határos számomra a szerzett gólok száma és hogyanja.

Hibarin: A védelmet egy kicsit lehúzza Handanovic hullámzó teljesítménye. Ez volt a legrosszabb idénye Inter mezben még úgy is, hogy a végére kicsit összeszedte magát. Emellett De Vrijnek is ez volt a legrosszabb Interes idénye. Ugyanakkor Skriniar végig kiemelkedőt alkotott és Bastoni is elég megbízható volt, nem beszélve arról, hogy Dimarco is elég szépen beépült az idény végére. 6,5/10
A középpálya volt a legkiemelkedőbb csapatrészünk. Talán Barella volt a leghullámzóbb, de ő is szép idényt tudhat maga mögött. Calhanoglu és Brozo pedig végig kiemelkedő szinten tudott teljesíteni. Sajnos a cserék viszont értékelhetetlen teljesítmény nyjtottak, emiatt csak 8/10 a vége.
A csatársor nekem hatalmas csalódás. Dzeko egy kiemelkedő első félév után futott egy értékelhetetlen másodikat. Lautaro egy-két jó meccs után folyamatosan eltűnt és csak az utolsó két hónapra tudta állandósítani a formáját. Correa nem való a 352-es rendszerbe ráadásul még sokat is volt sérült, Alexis pedig végleg megöregedett. 5/10

ninogoffredo: A hátsó régióban Skriniaron kívül minden alapembernek (Handa, de Vrij, Bastoni) voltak rosszabb időszakai. Ennek ellenére még így is a liga egyik legjobb védelme az Interé volt és Európában sem vallottak szégyent a srácok – a Pool elleni párharcban világszínvonalon teljesített mindhárom védőnk, az utolsó hetekben pedig Handanovic volt extra. A beugrók ugyanakkor D’Ambrosión kívül rendre rosszul látták el védekező feladataikat, Dimarcoról több gólt is kaptunk, Ranocchia az utóbbi évekkel ellentétben megint bizonyította, hogy csereembernek sem okés, Radu pedig végleg megpecsételte a Scudetto sorsát. 6
A középpálya valami egészen brutális volt az idei évben, a kezdő hármas elképesztően nagyot ment – még talán Barella volt a leggyengébb láncszem, ami tényleg jelzi a minőséget – és a fontos meccseken Vidal (Liverpool elleni párharc) és Gagliardini (Lazio) is képesek voltak jó teljesítményre; persze – és sajnos – nem mindig. A bal oldalon Perisic és Gosens is nagyon komoly minőséget képviseltek (igaz, szinte csak egyikőjüket láttuk egész szezonban) és a jobb oldali páros tagjai is okoztak azért szép pillanatokat. 9
A csatároknál nyilván Lautaro nem tudta zökkenőmentesen megugrani azt, hogy Lukaku távozásával neki kellett előlépnie elsőszámú góllövőnek, a téli ,,vaksága” lerontja az amúgy jó teljesítményét. Dzeko teljesen okés lett volna, ha nem kell a Correának szánt játékperceket is letolnia. Sánchez csereként beállva többnyire hasznos volt; a többiek szóra sem érdemesek. A szezon első fele 6, a második 4, így kijön egy 5-ös a végére.

Rolkó: Védelem: 7 – Handanovicot is idevéve ugyebár. Voltak kisebb megingások (főleg ugye kapusfronton…), de alapvetően egy idő után elég stabil lett ez a csapatrész.
Középpálya: 9 – Számokban hihetetlent alkotottak az itt játszók, és bár Barellának érzésre halványabb volt a szezonja, azért alapvetően ők határozták meg azt, hogy az Inter idénre nemzetközi szinten is komolyan vehető csapat lett. Brozovic, Calhanoglu és Perisic teljesítménye pedig önmagáért beszél.
Támadósor: 6 – Hektikusak voltak a csatárok, és lényegében az volt az egyik oka a címvédés elmaradásának. Egyikük sem tudott elejétől végéig egyenletes teljesítményt nyújtani, ha csak egyiküknek sikerült volna, már meglenne a második csillag.

touristique: Védelem: 7: Itt ugyan van két csúcsteljesítmény is, azért sok volt az elkerülhető gól, főleg a szezon elején, és februárban. Handanovic felemás szezont tud maga mögött, De Vrij pedig „negyede-mást”.
Középpálya: 10: Ugyan a tény, hogy alig volt ide egy épkézláb cserénk, lehúzhatná az osztályzatot, de Barella és Calhanoglu elképesztő számai és Brozovic MVP mivolta miatt nem adhatok mást. Mikor nekik kevésbé ment, az Internek sem ment.
Csatársor: 6: Nagyon vegyesek az érzéseim, hiszen volt egy időszak, amikor Dzeko és Lautaro is teljesen cserben hagyta a csapatot, így hiába a két szezonra elég kreált helyzet, kevés volt a gól. Egész idényre levetítve azonban eléggé megsüvegelendő mindkét játékos munkája, valamint Tucut és Alexist sem tudom igazán elmarasztalni, használhatóak voltak a maguk korlátaival együtt.

3. Mikor érezted azt, hogy elúszott a bajnoki cím? 

 

 

Blazious: Lukaku és Hakimi eladásánál. A Bologna ellen érezhető volt a törés, de igazából valahol a Milan Lazio és a Fiorentina elleni meccsein, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy a hátralévő meccseken mindenki leszarom módban fogja végigtolni a leendő bajnok elleni tét nélküli meccseit.

csabinter: Bolognában. A futball lélektana ott lekaszabolt.

Hibarin: A Bologna meccs után, miután a Milan elképesztően mákos módon húzta be a következő fordulóban a győzelmet. Ott már tudtam, hogy nagy hiba volt ott nem megszerezni a 3 pontot.

ninogoffredo: A téli rangadóözön után ott volt a lehetőség Dimarconak, Darmiannak, Gagliardininek és Sáncheznek, hogy bizonyíthassanak a Sassuolo ellen és kicsit tehermentesítsék a többieket. Nyilván nem segített, hogy Handa egy nagyon béna lövést nyelt be Raspadoritól, de mindannyian rosszul játszottak, ezt követően pedig az ugyan szervezett, de kvalitásokban borzasztóan gyenguszka Genoa is pontott szerzett ellenünk. Ekkoriban már éreztem, hogy baj lesz.

Rolkó: Talán a Verona-Milan meccs után már sejtettem, de abszolút a Milan-Fiorentina kabaréba illő gólja után legyintettem egyet – érezni lehetett, hogy az égiek is a kuzinokkal vannak.

touristique: Nos én a Lazio-Milan meccsnél éreztem azt, miután a kékek védelme az egész második félidőben fejetlen csirkeként rohangált, Acerbi pedig a kapus kezéből Ibrahimovic elé fejelte a labdát, hogy ez most már végig így lesz. Így is lett, ám ekkor még a Bologna elleni meccsünk hátravolt.

4. Melyik volt számodra a szezon meccse?

Blazious: A Coppa döntő, meg a Liverpool elleni idegenbeli meccs. Jó volt látni, hogy nem vagyunk már olyan messze.

csabinter: A legszórakoztatóbb és legizgalmasabb a Napoli elleni hazai 3-2. A leginkább meggyőző a Milanverés a kupában.

Hibarin: A szuperkupa döntő. Nagyon izgalmas volt az a mérkőzés, és nagyon örültem a győzelemnek a végén. Plusz az idény legjobb hónapjai megkoronázása volt ez.

ninogoffredo: Természetesen a kupadöntő, de mivel valószínűleg mindenki ezt fogja írni, ezért én az Anfield-i 0-1-et emelném ki, amelyen ráadásul a mixem is jött. Említést érdemel még a kuzinok 3-0-ás ,,helyrerakása” is.

Rolkó: A kupaderbi visszavágóját mondanám, ott demonstrálta (játékban igazából harmadjára) az Inter, hogy melyik is a jobb csapat.

touristique: A Coppa döntő. Nem az volt a legfölényesebb, mert voltak a Juventusnak is nagyon jó időszakai, de Perisic vezetésével a játékosok felálltak a padlóról, és laposra verték a zebrákat.

5. Ki az a játékos, aki túlszárnyalta az elvárásaid? 

Blazious: Perisic. Idény elején nagyon szurkoltunk, hogy Dimarco kiszorítsa, aztán láttuk mi lett belőle.

csabinter: Calhanoglu mindenképp. A kanadai pontjait tekintve nagyjából ennyit vártam, ám mezőnymunkában, hozzáállásban és a konzisztenciát tekintve durván pozitív csalódás.

Hibarin: Egyértelműen Hakan Calhanoglu. Nem voltak nagy elvárásaim, ugyanakkor a teljesítménye minden képzeletemet túlszárnyalta. Végig elszánt és koncentrált volt, nagyon kevés rossz meccse volt, és elképesztően jól áll neki a szerep, amit Inzaghi kitalált neki. Támadásban és védekezésben is tudott kiemelkedőt alkotni. Remélem ezt a következő idényekre is tudja állandósítani, most van a legjobb korban.

ninogoffredo: Calhanoglu, akit egy teljesen haszontalan játékosnak tartottam, míg a város másik felében játszott, de idén káprázatos volt mind támadásban, mind a védekezésbe tett munkájában is. Rajta kívül pedig Perisic is konstans világszínvonalon játszott, korábban ilyenre nem volt példa tőle.

Rolkó: Calhanoglu. Sejtettem, hogy jó lehet ő nálunk ezen a poszton is, de még ehhez képest is óriási pozitív csalódás volt, minden szempontból.

touristique: Perisic, mert tőle ekkora last dance-re nem számítottam. Különdíjasnak ott van Dumfries, akiben a leigazolásakor nagyon bíztam, majd elsőre csalódásnak tűnt, de kiváló fejlődési ívet mutatott be.

6. És ki a szezon flopja? 

 

Spoiler…

 

Blazious: Correa. Én nem tartottam túl sokra, főleg nem ennyiért, de sikeresen meggyőztek, hogy nagyon jó lesz nekünk, ismeri a rendszert és az edzőt is. Amikor nem volt sérült, akkor is bátortalan, nyámnyila játékot hozott.

csabinter: Correa. Odáig rendben, hogy sokat hiányzott ilyen-olyan okok miatt, de azt gondoltam, mivel Inzaghi-rendszerből állt át Inzaghi-rendszerbe és az edző kérte őt, sokkal hasznosabb lesz. Nem lett.

Hibarin: Correa. Egyszerűen szörnyű nézni, amikor a pályán van. Nagyon nem neki való ez a csatárszerep arról nem is beszélve, hogy hónapig bevethető se volt. Összességében két igazán jó meccse volt, ami a 35 millás árához képest édeskevés.

ninogoffredo: Chh… Correa, aki igazából a Lazióban is ilyen számokat hozott, mégis hagytam magam felültetni és elhittem, hogy jó igazolás lesz. A már szinte teljesen kiégett Sánchez is jobb volt nála idén, a 600 éves bosnyákról pedig ne is beszéljünk.

Rolkó: Jó szívvel senkire nem írnám, mindenkinek volt jó időszaka. A legkínosabb Martínez két, hosszabb gól nélküli időszaka volt, de attól még nem mondanám flopnak.

touristique: Nagyon mélyre nincs kedvem menni, szóval Kolarov, a fél év alatt hatszor labdába érő Caicedo és Radu így nem érnek. A szezon első felében Handanovic volt a ‘peggiore’, a második félévben Dzeko, így ezt a fagyit ketten nyalnák el. Mégis, ha egy nevet mondhatnék, akkor Vecino, mert bár eddig sem szerettem, és sok lehetősget nem kapott, valahogy mégis alulmúlta a várakozásaimat.

7. Hogyan értékeled Inzaghi edzői munkáját?

Blazious: Az utóbbi évek legszebb játékát hozta. Tanulnia kell még, de szerintem sikeresen meglépte a szintet a nagycsapathoz kerülése után. Remélem sokáig marad.

csabinter: Attól eltekintve, hogy utálom a háromvédős rendszert, felőlem innen mehet nyugdíjba. Ezzel mindent elmondtam. Azért tanuljon meg csúnyán nyerni.

Hibarin: Én nagyon őt szerettem volna az idény előtt és teljesen azt is kaptam, amit vártam tőle. Az egyik legszebb futballt, amit Inter csapat játszott, mióta követem ezt a klubot. Ugyanakkor nem szabad elmenni amellett sem, hogy tulajdonképpen nálunk tanulja meg, hogyan kell egy nagycsapatot igazgatni, és elég sok rutintalanság kijött az idény közben. De Contéval ellentétben ő nem olyan fafejű és a hibáit folyamatosan próbálja csiszolni. Nagy edző lesz belőle, remélem már nálunk kiteljesedik, amihez viszont szükség lesz arra, hogy az előző idénynél versenyképesebb keretet kapjon. De figyelve a híreket ez valószínűleg össze is fog jönni. 8/10

ninogoffredo: A vele kapcsolatos egyetlen negatívum, mi szerint túlságosan bízik mindegyik játékosában, emiatt pedig indokolatlanul hamar képes lehozni a csapat kulcsembereit, sajnos elősegítették a sikertelen címvédést. A csapatjáték ugyanakkor látványosan fejlődött, sokkal szórakoztatóbb játékot mutattunk, mint az elmúlt, általam is követett tizenöt évben bármikor. A BL csoportkört – elődeivel ellentétben – sikkerel vette, az Olasz Kupa pedig továbbra is a specialitása. A lehető legjobb ember ül az Inter kispadján, nagyon örülök, hogy végül nem Allegri lett a befutó, de azért bízom benne, hogy több ilyen elbohóckodott bajnoki szezonunk nem lesz, mert ez a klub ennél is többre hivatott.

Rolkó: Abszolút elégedett vagyok vele – interes szurkolói pályafutásom alatt ebben a szezonban játszotta a legattraktívabb, legszebb futballt a csapat, erre pedig kb. örökké emlékezni fogok, és rendkívül hálás is vagyok érte.

touristique: A nagynevű távozók ellenére eredményes szezont zárt, mégpedig Contéénél százszor modernebb futballal, valamint első idényében megtörte a Coppa Italia és a BL csoportkör átkát is. Idény végére még cserélni is megtanult, de azért remélem bővülnek majd a lehetősége jövőre. Szerintem csak szuperlatívuszokban beszélhetünk róla.

És most lássuk, hogy szerzőink közül kinek hogy működött a jósgömbje a szezon előtti tippversenyen.
Érdekesség, hogy a kiesőkből háromból kettőt csak egy kolléga tudott eltalálni és a gólkirályt is csak egy személy(helló!) tudta helyesen megtippelni – miközben az előző két évben Immobile neve rendre ott volt többek jóslatai között is. A két legnagyobb hibapontot pedig az Atalanta top6-ba várása, valamint a Salernitana kiesők közé helyezése jelentette.

Aki ellenőrizni szeretné a verseny korrektségét, itt megteheti: http://forzainter.hu/2021/08/21/start/

A végeredmény:
1: ninogoffredo – top hat csapatból öt bejött, két helyezés (Inter, Lazio) pontosan, három kiesőből egy találat+gólkirály.7+1+1=9 pont
2-4: Hibarin – top hat csapatból öt, három kiesőből kettő bejött. 5+2+0=7 pont
2-4: Rolkó – top hat csapatból öt bejött, kiesőknél csak egy, viszont az ő (Venezia) helyezésük pontosan. 5+2+0=7
2-4: touristique – top hat csapatból öt bejött, egy helyezés (Inter) pontosan. A kiesőknél egy találat. 6+1+0=7
5-6: csabinter – top hat csapatból öt bejött, az Inter helyezése pontosan. 6+0+0=6
5-6: Salabobo – top hat csapatból öt, a kiesőknél egy jóslat ült. 5+1+0=6
7: Blazious – a tavalyi tippversenyünk egyik társgyőztese az első hat csapatból ötöt tippelt meg helyesen. 5+0+0=5

A verseny győztese egyébként kiérdemelte a következő közös poszt szerkesztését, annak minden előnyével, de inkább hátrányával együtt.

Köszönjük, hogy az idei szezont is végig szurkoltátok velünk és feldobtátok a komment szekciót. Titkon azért bízunk benne, hogy jövőre még aktívabb lesz a chat, akár a Monza – Inter mérkőzések alatt is. Sztárigazolásokban gazdag és vezéráldozatokat nélkülöző nyarat kívánunk az egész Nerazzurri Blog közösségnek. Forza Inter!