„Pellegrini, Karsdorp és Abraham nélkül szinte esélytelenek vagyunk” – Szaniszló Csaba nem optimista a rangadóval kapcsolatban

Ha római látogatás, akkor különleges vendégek? Nagyon úgy tűnik! A tavalyi „páros randi” után idén újfent meginvitáltunk egy szurkolót a másik térfélről a felvezetéshez – ezúttal nem mást, mint Magyarország talán legismertebb Roma-drukkerét. A meccs különleges mivoltát persze nem kizárólag a rangadó jelleg adja most, hanem az is, hogy egy bizonyos portugál úriember első tétmeccsére készülhet az Inter ellenében…

José Mourinho… Természetesen nincs olyan interista (sőt, talán futballszurkoló) a világon, akiből e név ne váltana ki érzelmi reakciókat. Sokunk fejében még mindig élénken megvan a bilincsmutogatása, vagy a Camp Nou-ban látott magánszáma, esetleg az összeborulva sírás Materazzival… Átéltünk az irányítása alatt ezt-azt, na. Viszont ennek már több mint 10 éve, azóta pedig vele és a csapattal is rengeteg dolog történt, a pokoljárástól a mennybemenetelig.
Hogy most pontosan hol tart a portugál mester, arról megoszlanak a vélemények, mindenesetre azt tényként rögzíthetjük, hogy nyár óta a romanisták életét boldogítja (?), kisebb-nagyobb sikerrel egyelőre. Mivel José eleddig még egyik együttesét sem gardírozta tétmérkőzésen az Inter ellen, így adta magát a különleges felvezetés – ezt pedig a Sport TV kommentátorával, a Falkaösztön és az Alley-oop podcast házigazdájával/kitalálójával, Szaniszló Csabával igyekeztünk összehozni.

1.: Mi volt a véleményed Mourinhoról 2010-ben, és hogy viszonyulsz most hozzá? Ha emlékeink nem csalnak, arról az Interről nem ápolsz túl szép emlékeket…

SZCS: Nekem Mourinho mindig kedvenc edzőim közé tartozott. 2010-ben nemes ellenfélnek tartottam, utána pedig irigykedtem azokra a csapatokra, amelyek vezetőedzője volt. Nem tartozom azok közé, akik szerint eljárt felette az idő, az elmúlt időszakban több csapata (MU, Tottenham) is megmutatta, hogy nem feltétlenül ő jelentette a legnagyobb problémát a csapat környékén. Bízom benne, hogy megkapja hosszabb távra a bizalmat és a kívánsága szerint alakítják át a keretet. Gondolom, egyetértünk abban, hogy ha a Serie A-ban José egy anyagilag stabil csapatban szabad kezet kap, az pár éven belül garantálja az állandó TOP4-et.

2.: Így pár hónap távlatában meg tudsz már nevezni mondjuk három dolgot, ami miatt nem érte meg Rómába hozni, vagy töretlen felé a bizalmad? Milyen pozitívumokat adott ő eddig a klubnak?

SZCS: Töretlen felé a bizalmam. Fabio Capello mondta nemrég, hogy ha Rómában leszel edző, MINDENT meg kell változtatnod, a játékoskeret mentalitását, de a pályamunkások hozzáállását és a takarítókét is. A mi csapatunkkal szemben mindig magasabb az elvárás, mint amit a realitás mutat, és ez az egész környezetre rányomja a bélyegét. Nyugalomra, türelemre van szükség. Nézzétek meg, az ultrák mennyire bíznak a portugálban! Azért teszik, mert egyszerűen Capello óta (talán Spalletti kivételével) nem volt és a következő években biztosan nem lesz jobb lehetőségünk arra, hogy egy győztes környezet alakuljon ki Trigoriában.

 

Csabi abszolút hisz a Mourinho-projektben. Kép forrása: sport1tv.hu

 

3.: Ki szerinted a Roma legfontosabb játékosa, és miért Pellegrini? Pótolható -e ő, és ha igen, hogyan?

SZCS: Pellegrini nagyon fontos játékos, és a Bologna elleni mérkőzés megmutatta, mennyire fontos. Hosszabb távon nem pótolható, ahogy Mourinho triplázó csapatában is nélkülözhetetlen lett volna Sneijder. Picit más a stílus, de a fontossága kb. ugyanaz: nagyon fontos gólok, képes átlendíteni a csapatot a holtpontokon. Talán ugyanilyen fontos Zaniolo, akinek szerintem jól áll a második csatár szerepköre, egyre inkább úgy gondolom, hogy ez lesz az állandó helye. Ők ketten határozhatják meg a középpályán a Roma támadójátékát a következő években.

4.: Rui Patricio teljesítménye igencsak meghatározó az idény eddigi részében a Farkasok szempontjából. Ha egy nála gyengébb képességű kapus őrizné a Roma hálóját, lehet, hogy „bajban” lenne a csapat?

SZCS: A BL-re pályázó csapatok közül egyedül a Napolinak nem volt szüksége eddig kimagasló kapusteljesítményre, és talán csak a Juve az, ahol erre szükség lett volna, de Szczesny eddig a várt szint alatt teljesít. Ha csak a számokat nézzük, Handanovicsnak jobb szezonja van Rui Patriciónál, de Maignannak is, más kérdés, hogy ő kihagyott egy hónapot. Megnyugtató, hogy kapus poszton versenyképesek vagyunk a BL-csapatokkal, Pau Lopezzel ez sajnos nem így volt.

5.: Mi a véleményed a jelenlegi Interről? A hiányzókat és az egyéb körülményeket figyelembe véve mit vársz a mai meccstől? És mivel lennél elégedett?

SZCS: Ami a scudettót illeti, én a szezon elején azt mondtam, hogy Inter-Juve versenyfutás lesz, szorosan mögöttük a Milannal. Ebből a Juvét cserélhetjük Milanra, a Napoli pedig nagy meglepetés. A következő hónapok Osimhen és Koulibaly nélkül meghatározóak lesznek Spalletti csapata szempontjából, de továbbra is az Intert tartom a bajnokság fő esélyesének. Ami pedig a szombati meccset illeti: elvárások nélkül ülök le a tévé elé, mert Pellegrini, Karsdorp és Abraham nélkül szinte esélytelenek vagyunk. Jobb oldali védőnk konkrétan nincs, a cserecsatárok mostanában alig vannak játékban, ráadásul egyikük sem szokta még meg a Zaniolóval közös játékot, Pellegrini pedig a mi Barellánk.

Így vélekedik tehát Magyarország Roma-szurkoló arca, akinek ezúton is köszönjük a rendelkezésre állást!

Na de mi van a másik oldallal? Oké, ez kicsit hülyén hangzik, hiszen rólunk és a kedvenc csapatunkról van szó, lényeg a lényeg: két téma kifejtését pedig két „tékozló fiú” vállalta.

Mit gondolt a 2010-es csabinter José Mourinhoról, és az azóta eltelt idő és tettei mennyire változtatták meg a róla alkotott véleményed, és milyen irányba?

csabinter: Kicsit régebbről kezdeném: a 2008-es énem a megfáradt Mancini korszak után úgy várta Mourinhót, mintha hónapokig Sumetrolimot kellett volna innom és aztán egyszer csak a kezembe nyomnak egy üveg bourbönt Kentuckyból. Biztos voltam benne, hogy nagyot fog alkotni, bár a BL-re nem számítottam. Sokan utálták már akkor is a stílusa miatt, nekem nem volt vele bajom; ez a megjátszott pökhendiség egy darabig izgalmas, egyedi és vicces volt. Aztán úgy a második Chelsea-s eljövetelekor fulladt ez ki – a szakmaiságával együtt. A unitedes korszaka értékelhetetlen volt, utána a Spursnél titkon bíztam benne, hogy kisimul, magába száll, urambocsá megújul, ám nem tette. Mára egy megöregedett, letűnt korszak utolsó megmaradt bástyája, aki még mindig a régi nagy sikereiből próbál élni, de a Real óta minden klubjánál egyre kevesebb a türelem felé és egyre hamarabb jönnek a beleszállós, öltözőmérgezős konfliktusai. Már nem kedvelem.

 

A megosztó személyiség… Kép forrása: eurosport.hu

 

Hogy látod a csapat jelenlegi helyzetét, illetve ebből és a Roma nehézségeiből és általános formájából kiindulva mit vársz a meccstől? Mi okozhat holnap Inzaghinak fejtörést?

Blazious: Az eddigi teljesítményünk korrekt, nagyjából ott vagyunk, ahol idény elején számítottunk rá, a formát és a többi csapatot elnézve abszolút nem lenne ördögtől való az újabb Scudetto gondolata sem, még ha a jelenlegi mezőnyből nem is emelkedik ki a csapat úgy, mint a tavalyi. A távozó kulcsembereket sikerült pótolni, és még a BL-továbbjutást is megugortuk, ami Contéval sehogy sem akart összejönni. Jó hatással volt a váltás a csapatra, több kulcsember is kivirágzott, még Perisic is remek formát mutat, félek annyira, hogy bedőlünk neki, és aláírunk vele még plusz 3 évre. Azt mondom, hogy mindent összevetve, akár értékelve is az elmúlt hónapokat, örülök a váltásnak. Sokkal nézhetőbb focit játszunk, és nem kell amiatt aggódni, hogy Conte épp kivel fog összeveszni. Már csak az kellene, hogy jobb arányban értékesítsük a helyzeteinket.
A fejtörést továbbra is az okozza, hogy a kezdő 11-15 emberen kívül nincs igazán rotációs lehetőség, egy-egy kulcsember kiválása alaposan meglátszik a csapat játékán. A halottnak hitt emberek továbbra is halottak maradtak, Inzaghi sem nem pap feltámasztás varázslattal, de még csak nem is nekromanta, így se Gagliardinire, se Vecinora nem számíthatunk még epizódszerep erejéig sem, Vidallal ki tudja épp mi van, Sanchez sérült, Kolarov pedig fogalmunk sincs mit keres a csapatnál (másfél milliót), ha egy Spezia ellen sem tudunk rá számítani. De Vrij, Darmian és ebben az esetben még Ranocchia kiválása is problémát okozhat, még akkor is, ha a Roma épp a legveszélyesebb embereit kell, hogy nélkülözze Abraham és Pellegrini képében. Döntő fontosságú lesz, hogy ki szerzi az első gólt, ha a Roma, akkor a betömörülő védelemmel és a kontrákkal meggyűlhet a csapat gondja.

Így szól tehát a mai beharangozó, nagyon-nagyon fontos meccs jön, az első kör utolsó rangadója, igazán kíváncsiak vagyunk, sikerül -e összehozni sorozatban a negyedik 2:2-t a Roma otthonában. Valamiért olyan érzésem van, hogy egy másik komoly kötődésű exnek, egy bizonyos bosnyák éknek így vagy úgy, de kulcsszerepe lesz az eredmény alakulásában…

Várható kezdő a Gazzetta szerint: Handanovic – Bastoni, Skriniar, D’Ambrosio – Perisic, Calhanoglu, Brozovic, Barella, Dumfries – Martínez, Dzeko.

Kezdés 18:00-kor, szemeiteket a Sport1-re vessétek!

Egy kis „szolgálati közlemény” a végére: aki bővebb beszélgetős-videós tartalomra kíváncsi az olasz focival kapcsolatban, annak bátran ajánlom Csabi fentebb linkelt youtube-csatornáját, azon belül is a hetente jelentkező Falkaösztönt. A hétfőn reggel 8:00-kor kezdődő következő adásban értelemszerűen a Roma-Inter lesz jó bőven terítéken, szóval ha eddig „nem tetted meg, iratkozz fel, illetve nyomd meg a kis harang gombot”… A többit tudjátok.