Mercato értékelő, avagy Lukaku fixen gólkirály lesz

Megszokhattátok, hogy az átigazolási szezont követően, az első válogatott szünetben sem hagyunk titeket okoskodás nélkül. Idén is megmondjuk a tutit, kielemezzük az aktuális sportigazgatót és megmondjuk ki lesz a gólkirály, a bajnok, meg a kiesők. Ja, meg azt, hogy is ki fog jobban hiányozni, Borja, vagy Berni az idei csapatból.

Hogyan értékeled a mercatót?

ninogoffredo:

Összességében pozitívan értékelem a legutóbbi mercatót. Alexis Sánchez véglegesítése már önmagában hatalmas örömet okozott számomra, Nainggolan visszatérése pedig szintén – ez a két játékos az, akik miatt én követtem korábbi csapataikat is. A belgával kapcsolatosan egyébként nem érzem azt, hogy neki bármilyen problémája is lenne az Interrel, végképp nem Contéval; őt elsősorban a magánéleti gondjai szólították tavaly is Szardíniára. Hakimi nyilván hatalmas upgrade lesz a jobb oldalon, csakúgy, mint Vidal a középpályán. Kolarovval és Darmiannal kapcsolatban semleges vagyok, Perisictől pedig egy kicsit félek, mint kezdő szárnyvédőtől.

Az idei célok miatt hiúsult meg a korábban biztos érkezőként elkönyvelt Tonali szerződtetése. Láthatjuk, hogy a fiatal olasz egyelőre azzal is gondban van, hogy a Bennacer, Kessié duóból valamelyiket kiszorítsa a Milan kezdőjéből. Ráadásul nekünk már van egy korszakos, olasz tehetségünk a pálya centrumában, Lord Gagliardini mellett végképp nem lenne esélye Tonalinak.

Ami a távozókat illeti, Candrevát egy korábbi posztban már elbúcsúztattam, Godín pedig sajnos nagyon keveset mutatott meg abból, amiért őt annyira szerették az Atleticóban. 

csabinter:

Amikor nyár közepétől kezdve percenként okádta magából a Twitter, hogy most éppen melyik játékos van NAGYON KÖZEL, akkor bevallom, nem egyszer elcsábultam. És ami még rosszabb, elhittem. Mentségemre szóljon, hogy megbízhatónak mondott források hozták a megegyezést Tonalival és Kumbullával, akiket Chiesával kiegészülve nagyon-nagyon-nagyon vártam és a legjobban szerettem volna fekete-kékben látni. Még akkor is hittem, amikor már csak az elnökök, a marketingesek és az élelmezésvezetők beleegyezésére vártunk. Nem egy helyen megírták ezek megtörténtét is.

Aztán jött a betonba fejelés, ami engem Tonali esetében olyan rosszul érintett, hogy mérgemben kikövettem egy kivétellel az összes interes oldalt. Nem mintha egyedül az Adam Driver-alteregótól várnám a nirvanába bejutást, de na. Ráadásul a Milanba ment. És ha már Milan, ennek fejében az idő tájt úgy tűnt, Skriniar távozik – ez a két ügy egyszerre számomra gyomorszájra mért mélyütés lett volna. Akkoriban a kis közös csetünkben megfogadtam, hogy 3-asnál jobb osztályzatot nem fogok adni a mercatóra és ebből a háromból kettőt Hakimi ér. A szlovák végül maradt, úgyhogy Marottáék megúszták, de így sem vagyok elragadtatva.

Hakimi persze valami elmondhatatlanul hatalmas meglepetéssel berobbant gigantikusan orbitális igazolás, nem is nagyon tudom felfogni, hogyan és miért került ide, de ez már legyen a Real Madrid baja, köszönjük szépen Samuel, Cambiasso és Sneijder után őt is. Kb. akkora váltás lesz Candrevához vagy D’Ambrosióhoz képest, mintha négyökrös szekér helyett TGV-vel indulnánk el Milánóba.

Vidalt nem szeretem, de Conte mióta itt van, minden hónapban sírt utána, úgyhogy nyugodtak lehetünk afelől, hogy az egyik belső középpályás helyet Antonio uralkodásának végéig elfoglalja.

Sanchez ingyen még ilyen magas fizuval is elfogadható, amennyiben tudja hozni a leállás utáni formáját. Darmian  a középszer szótári megfelelője, egyedül a sokoldalúsága szól mellette. Kolarov pontrúgásai komoly tűzerőt jelentenek majd – már amikor a pályán lesz. Wingbackben azért nem szeretném látni.

És ha már itt tartunk, komoly hibának tartom, hogy ide még egy kikukázott megoldás sem jött. Még egy Marcos Alonsót vagy egy Emersont is lenyeltem volna kölcsön+opcióval, mert Perisic (ezen a poszton) és Young együtt nem adnak ki egy használható szárnyvédőt. A távozók közül Biarghit és Godínt megtartottam volna, utóbbihoz kapcsolódóan szintén nem teljesen értem, miért nem sikerült egy gyárilag összeszerelt belső védőt hozni ahelyett, hogy telepakolták a padot wingbackekkel (és még Mosest is vissza akarták hozni, ez már a totális agyrém kategória). Skriniar maradása miatt egy 5-öst megadok 10-es skálán.

touristique

Érkező oldalon a pohár félig tele, félig üres nálam. Hakimi óriási igazolás, Alexis ingyen nagyon is megérte, ezen kívül sikerült Conte kérésének megfelelően tapasztalt, használható emberekkel bővíteni a keretet. Vidal vélhetően a kezdő környékére érkezett, míg Kolarov, Darmian inkább csereemberek lesznek, itt viszont nem egészen értem, miért kellett ennyire gyorsan szabadulni Godíntól, aki vélhetően jobb középhátvéd, mint ők.

Nainggolan esetében is majdnem szeretetszolgálatot játszottunk, ám Marotta észbe kapott, szerintem egyébként a ninja még bőven használható lesz idén. Örülök Radu és Pinamonti visszatérésének is, bár ha igazak a hírek, az utóbbit még majdnem elboltoltuk Gervinhora, aki egyáltalán nem illett volna a képbe: hiába a tapasztalat, ha valakinek az egyetlen skillje a kontrázás.

Perisic is visszatért, de sajnos neki ez a balfutó szerepkör idegen lesz, és itt jön a mercato egyik nagy hiányossága, balra ugyanis van ő, és a 35 éves Young. Conte vélhetően szeretett volna még egy nagy dobást oda, vagy a középpályára, azonban mint kiderült, a távozókból képtelenség volt 40-50 millió eurót összeszedni.

Dalbert, Joao Mario és Lazaro is kölcsönbe mentek, és ahhoz már kvázi csoda kell, hogy valaki pénzt adjon értük jövőre. Talán a mercato egyik legpozitívabb fejleménye, hogy végül nem adtuk oda Skriniart a nevetséges összegeket kínáló Tottenhamnek. Összességében a keret fejlődött, de maradtak hiányosságok, számszerűen ez mondjuk egy 7/10.

Rolko:

Tudom, hogy a jelenlegi szituációt és a már nyárra elköltött pénzmennyiséget figyelembe véve nem volt könnyű a helyzet, egy picivel azért én mégis többet vártam volna. Az, hogy pár ember a nyakunkon maradt – Perisicet is ide számolom többek között – nyilván plusz nehezítő körülmény volt, sajnos a ballaszttól való megszabadulás évekre visszamenőleg nem erőssége a csapatnak. Ja, és a hiányérzetem legerősebb pontja egy poszttal ezelőtt lett taglalva: egy komolyan vehető, jó korban lévő bal oldali szárnyvédőre még égető szükség lett volna. A szokásos kölcsön plusz opcióval pedig talán nem lett volna ez megoldhatatlan feladat. Az olcsón megszerzett jó játékosoknak (pláne Hakimi volt aprópénz a szintjéhez képest) persze örülök, azok igencsak felfelé húzzák a végső osztályzatot. (7/10)

Blazious:

Álomszerűen kezdődött a mercato Hakimi titkos bezsákolásával, és ha a híreknek a fele igaz lett volna, akkor az utóbbi idők legjobb piacát zárjuk. Tonali és Kumbulla az elmúlt évek legnagyobb tehetségei között vannak, az ő biztos leigazolásuk hatalmas fegyverténynek tűnt, de sajnos mindkettőt buktuk. Tonalira nem tudok haragudni, ha tényleg amiatt ment a Milanba, mert hatalmas rajongó. Kevés az ilyen játékos, meg kell becsülni. Onnan mágiscsak egyszerűbb lesz 2 év múlva a PSG-be igazolni, nekünk se fog fájni annyira, hogy nem tudtuk marasztalni. Ha meg nem PSG, akkor kölcsön Sassuolo, Bologna, majd ingyen Fiorentina. Nem tudom, melyiket kívánjam neki, mert napokig fájt az ő elvesztése. Kumbulla le nem igazolása szintén érthetetlen, kölcsön + opcióval ment a Romába is, és látszólag tökéletes választás lett volna Conte rendszerébe.

Évek múlva vagy úgy nézünk vissza erre a két játékosra, hogy Conte
meg a Covid miatt mekkorát buktunk, vagy úgy, hogy mekkora mázlink volt.
Szerencsére az Armageddon-scenario sem jött be, Khedira és Matuidi sem jött ingyen. Helyettük Vidal érkezése szerintem nagyon jó húzás, és most egy durva coming outtal fogok jönni: mindig is kurvára bírtam a chileit. Az a fajta izomember, aki emellett okos is, pont azt fogja hozni, amit Nainggolantól vártunk volna. Más kérdés, hogy az original Nainggolan is rajtunk maradt, reméljük a téli biztos kölcsönadásáig nem robbantja fel az öltözőt, és nyugiban elüldögél a padon Eriksen mellett.

Sanchez reméljük végleg magára talált, az ő leigazolása még a fizetésével együtt is jó dolog, Kolarov, Darmian megfelelő kiegészító lehet. Az azonban vállalhatatlan, hogy a bal oldalunkon hatalmas lyuk tátong, Perisicnek és Youngnak kellene lehozni az egész szezont, előbbi erősen kétséges wingbackként, utóbbi max 2 meccsenként játszhat, és kérdés, hogy az előző fél év után van-e benne még egy jó teljes szezon. Érthetetlen, hogy az utolsó nap, amikor a Chelseaből épp rugdalták ki a fél csapatot, miért nem sikerült az egész nyáron hajkurászott Emersont vagy Marcos Alonsot kikölcsönözni a videotékából. A másik gyenge pont a védelem lehet, itt De Vrij és Bastoni a két stabil pont, Skriniar kérdőjel (legalább nem ment áron alul), a maradék fullback. Godin távozása meg teljesen nonszenz, nem tudom mi van Szardínián. A távozása még rendben van, de minimum egy közép-alsóházi premier league csapatot vagy egy MLS kiemelt játékos-szerződést tudtunk volna elképzelni a számára.

Ha ezeket az embereket 8 éve hozzuk, akkor 9/10-et adok a mercatóra, így egy erős 5/10.

PaulPierce34

Csalódott vagyok, bár megértem, hogy gazdasági válság van és kompromisszumokat kellett kötni. Conte és Marotta úgy döntött, hogy win now üzemmódba kapcsolunk, ami egyrészről érthető, másrészről viszont letértünk a tavaly megkezdett, számomra szimpatikus útról.

Kolarov és Darmian szerintem felesleges igazolás, akkor már több értelme lett volna, ha marad Biraghi és Godín, akik már ismerték Conte rendszerét. Különösen utóbb elengedése fáj, aki az utolsó két hónapban bizonyította, hogy még mindig klasszis védő.

Hakimiről mindent leírtak az előttem szólók, új szintre fogja emelni Conte rendszerét.

A legnagyobb igazolás azonban az lenne, ha Sensi egészséges maradna.

10/6.

Mi az elvárásotok a csapattal szemben?

ninogoffredo:

Trófeát szeretnék látni a csapat háza táján a szezon végére. A bajnoki címért hatalmas lesz a harc, Gasperini zsenialitását még nem kezdte el felváltani a szenilitás, a juve pedig – bármennyire is szeretnénk – Pirlóval sem lesz rosszabb, mint tavaly Sarrival volt. A BL-ben jó lenne végre továbbmenni a csoportból, az Olasz Kupában pedig a döntő minimális elvárás kell, hogy legyen. 

csabinter:

Mivel Conte maradt, és az igazolásokból egyértelműen látszik, hogy ezt a keretet nem holnaputánra, de még csak nem is holnapra rakták össze a kedvéért, ezért kizárólag a Scudettóval lennék elégedett. Egy újabb BL-blama sok lenne, bár nem lepődnék meg azon, ha az energiákat a nemzetközi porond helyett a hazaira tolná rá. Remek lehetőség: egy jóllakott és egyben átalakuló Juventust kell megelőzni és valahogy kiimádkozni, hogy az Atalanta ne bírja végig ezt a tempót (sose gondoltam volna, hogy valaha ilyet leírok). 

touristique

A második helynél rosszabbat semmiképp nem tartanék elfogadhatónak. Más kérdés, hogy ha a szezon arról fog szólni, hogy kinél van több fertőzött, akkor lehetnek még problémák. A Bajnokok Ligájában ezúttal teljesen jogos elvárás továbbjutás, onnantól kezdve igazából minden csak extra. A kupa viszont csak az elődöntőnél válik érdekessé, ott nem várok semmit.

Rolko:

Trófea. Nincs kérdés, nincs mellébeszélés, egyszerűen itt az idő. Hosszú-hosszú esztendők után most jelentem ki először, hogy minimum annyi az Inter esélye a Scudettora, mint bármelyik másik csapatnak – élni kell az eséllyel. A Coppa kicsit másodlagos, de a keret erejét tekintve jó lenne most már ott is minimum egy döntő. Európa: mivel most már egy döntőbe jutással minimálisan domborított Conte, egyértelmű elvárás BL-ben a csoportból való továbbjutás, sőt, azért egy negyeddöntőt is illő lenne elérni.

Blazious:

A legnagyobb bajom a mercatóval végül nem is az érkezők/maradók/távozók nem épp ideális mivolta, hanem, hogy látszólag teljesen feladtuk a tavaly elkezdett okos építkezést. Barella, Sensi érkezésével az olasz foci következő csillagait sikerült behúzni, Hakimi leigazolásával pedig úgy látszott, ez a sorminta tovább fog folytatódni. Az év végi nagy és titokzatos találkozó Conte és a vezetőség között viszont úgy tűnik, mindent megváltoztatott, Tonali és Kumbulla egészen addig biztosnak tűnt, aztán lett belőle Vidal és Kolarov. Conte tapasztalt játékosokat kért, (és talán a pénz is kicsit megcsappant), akiket meg is adott neki a vezetőség. Az érkezők közül többen csak egy szezon erejéig fognak maradni, hosszú távon maximum Hakimivel tervezünk.Bátran kijelenthető, hogy idén az Inter legalább akkora eséllyel indul a Scudettóért, mint a Juventus (és az Atalanta), és ha már Conte szájíze szerint alakítottuk a mercatót, kutya kötelessége hozzáadni azt a pluszt, amit tőle vártunk, és végre behúzzni a bajnokságot. Ennél kevesebbel nem lennék elégedett, és azt hiszem, ezzel Zhangék és maga Conte is így van.

A BL-ben meg a csoportkörből továbbjutás szintén elvárás, aztán még amennyit bírunk.
Nincs mellébeszélés, vagy Scudetto, vagy Conte feje.

PaulPierce34

Mindent megkapott amit akart Conte, nincs kifogás csak a bajnoki cím elfogadható számomra. A Bl-ben a csoportkörből tovább kell jutni, minden más, csak extra. A kupa nem érdekel.

Tippeld meg az első öt sorrendjét a bajnokságban!

ninogoffredo:

1.Inter 2. Juve 3. Atalanta 4. Napoli 5. Milan

csabinter:

1.Inter, 2. Atalanta, 3. Juventus, 4. Napoli, 5. Roma.

touristique

1.Juventus 2. Inter 3. Atalanta 4. Milan 5. Roma

Rolko:

1.: Inter 2. Juventus 3. Atalanta 4. Milan 5. Lazio

Blazious:

1.Inter, 2.Atalanta, 3.Juventus, 4.Milan, 5. Napoli

PaulPierce34:

1.Inter 2. Atalanta 3. Napoli 4. Lazio

Ki lesz a gólkirály?

ninogoffredo:

Ibrahimovic

csabinter:

Lukaku

touristique

Lukaku

Rolko:

Lukaku

Blazious:

Mivel valószínűleg mindenki betippeli Lukakut, így én is húzok egy merészet: Lukaku. Ha nem ő, akkor Zapata vagy Gosens

PaulPierce34

Lukaku

Ki esik ki a B-be?

ninogoffredo:

Spezia, Benevento, Genoa

csabinter:

Spezia, Crotone, Udinese

touristique

Genoa, Spezia, Crotone

Rolko:

Spezia, Udinese, Crotone

Blazious:

Udinese, Spezia, Crotone

PaulPierce34

Genoa, Spezia, Crotone

Ki fog jobban hiányozni, Berni vagy Borja Valero?

ninogoffredo:

Haraszti Ádám a Teljes Terjedelemből.

csabinter:

Lehet, egyedül vagyok, de nekem Berni ezekkel a mutatványaival sose volt szimpatikus, szóval, Borja. Főleg a kutyája miatt.

touristique

Berni nem hiányozhat, mert gyakorlatilag a semmire fizette őt a klub évekig, de igazából Borja sem fog.

Rolko:

Bármennyire is öregecske volt, én bírtam és bírom Borját, az ilyen jó zsugások mindig könnyen nőnek a szívemhez. Persze Berni megismételhetetlen teljesítménye(i) mellett sem szabad szó nélkül elmenni, szóval kihozom döntetlenre.

Blazious: Lorenzo Tassi és Samuele Longo

PaulPierce34:

Még szép, hogy Gagliardini! Oh, wait…