Komolyra fordul

A Coppa Italia státuszát illetően sosem felejtjük el megemlíteni, hogy a komoly csapatok számára egyértelműen másodlagos. Kedves kis extra volt a győzelem 2004 és 2011 között négy alkalommal is, mikor az Inter amúgy is zsákszámra nyerte a címeket, de ha belegondolunk, a döntőkön kívül más nem nagyon rémlik az egészből. Sőt, azok is összefolynak, hiszen egy-két kivétellel akkortájt ez mindig Inter-Roma csörtéket jelentett, sokszor két fordulóban, amit aztán augusztusban Supercoppa néven kellett megismételni, baromira unhatta egymást a két csapat. Azonban az ínséges években a Coppa-siker is messzire került, így kellemes nosztalgiával révedünk vissza azokban az időkbe, mikor valahogy B csapattal elvergődtünk az első komoly ellenfélig, ekkor pedig általában már valamilyen érem volt a tét, ez pedig gyakran egész érdekes meccseket eredményezett.

Döntőbe jutni és nyerni 2011-ben sikerült utoljára (a Palermo elleni 3-1 volt a nagy Inter utolsó sikere, már Leonardoval), elődöntőben pedig 2016-ban láthattuk legutóbb a Nerazzurrit, ami legalább egy felejthetetlen odavágót hozott: három gólos hátrányt sikerült ledolgozni a Juventus ellen, hála Brozovic és Perisic góljainak, tizenegyesekkel azonban Allegri Juvéja kerekedett felül. Négy évvel később itt vagyunk megint, és bár nem hiszem, hogy mindenki sikeres Coppa szereplésekkel álmodik éjszakánként, azt biztosra vehetjük, hogy ezen a ponton már nincs viccelődés a kezdővel, Antonio Conte meg fogja ragadni az alkalmat, hogy egy új trófeával örvendeztesse meg a szurkolókat. Először is tehát két meccsen kellene felülmúlni az edzőváltást követően még mindig kimondottan hullámzó Napolit, a döntőben pedig vagy a Juventus, vagy a Milan jöhet, egyszóval egész feszült találkozók vannak kilátásban.

Rotálni viszont van némi lehetőség az ellenfél tiszteletbe tartása mellett is, köszönhetően annak, hogy kivételesen relatíve sok játékos egészséges a keretből. Igény is lenne rá, mert ideális volna nem csapágyasra hajtani ugyanazt a kezdőt egy hét leforgása alatt 3 rangadóval. Igazából nem nehéz megtippelni, hogy melyik három játékos az, aki nélkül aligha küldi ki a srácokat Conte:

  • De Vrij, a védelem oszlopa
  • Brozovic, a csapat agya
  • Lukaku, a támadójáték kulcsfigurája

Ők vélhetően legfeljebb a Ludogorec ellen kapnak majd pihenőt a következő hetekben, a hétvégihez képest azonban több helyen várható változás, könnyen bekerülhet Bastoni, D’Ambrosio, Sensi, Eriksen, Biraghi, Moses és Lautaro is. Handanovicot a Sampdoria elleni meccsig (február 22.) aligha láthatjuk, így Padelli játéka is tuti, aminek nem örülünk, egyrészt mert a Napoli sokkal többet fog lőni, mint mondjuk a Milan, másrészt, mert Padelli bár jó kapus, ezt a hétvégén több ízben is igyekezett megcáfolni.

Valószínűleg ő is köszönhet a haveroknak

A másik oldalon szinte biztos, hogy nem kezd Koulibaly, ami ránk nézve nem rossz hír, hiszen tudjuk, hogy sokkal kompetensebb védő, mint mondjuk Manolas. Ezt leszámítva legjobbjait vetheti be Gattuso, többek között azt a Mertenst, akiről amolyan Football Manager-trükkel élve az utóbbi napokban elterjesztették, hogy Lukakunak tesz fel Milánót érintő kérdéseket WhatsAppon – ám az igazság ezzel kapcsolatban még nyilván várat magára. Minőségi kerete ellenére továbbra sem néz ki jól a Napoli, a Juventus legyőzését ugyan megköszönhetjük nekik, a sikerélmény sokáig nem tartott ki, hiszen máris kaptak egy hármast a Leccétől otthon. Abban szinte biztosak vagyunk, hogy Gattuso nem a megfelelő ember a déliek vezetésére, és egyben abszurd módon éles váltás volt Ancelottit az általa fémjelzett Milan talán anno tán legkevésbé komplex középpályásával pótolni. Ez némi túlzással élve olyan, mintha Mourinhot menesztenék a Tottenhamtól, és Muntarit neveznék ki vezetőedzőnek. Ettől függetlenül a legutóbbi bajnokihoz hasonlóan éles meccset várunk, amin bármilyen kimenetelt el tudunk képzelni, a cél azonban egyelőre mindenképpen az, hogy gólelőnnyel várhassuk a márciusi visszavágót.

A GdS kezdője: 

Padelli; Skriniar, De Vrij, Bastoni; Moses, Barella, Brozovic, Sensi, Biraghi; Lukaku, Lautaro.  

A meccset élőben a Sport 1 közvetíti, reméljük Fülöp Laci megrakta az egyest mixen.