Tükörképek találkozása

Ugye, milyen gyorsan telnek a hónapok? Tavaly ilyenkor még arról írhattunk, hogy a Lazionak van komoly elszámolni valója az Interrel, a két, nagyobbra sikerült téli-tavaszi pofon után viszont nem túlzás azt állítani, hogy Skriniarékban dolgozhat a revansvágy. Nem mellesleg egy 5/5, két rangadóval már egész pofásan mutatna, hiába járunk a szezon elején…

 

Négy meccs a bajnokságban, pontvesztés nélkül: valami ilyesmi kezdést képzeltünk el anno, amikor először szemrevételezhettük a sorsolást. Persze (kissé túlozva bár, de) kötelező győzelmek voltak ezek, de nem feltétlen szoktunk hozzá az utóbbi években, hogy az általunk éppen egyértelműen erősebbnek ítélt Inter-keret felülkerekedik az aktuális riválison. Egy hete igencsak morcos hangulatban, kritikus véleményekkel a fejünkben vártuk a szombati javítási lehetőséget, most viszont a Derby lesimázásától feltüzelve abban reménykedünk (joggal), hogy tovább nyúlik a megkezdett széria.

Érdekes meccset láthatunk majd egyébként nem olyan soká, mert két olyan együttes lép pályára egymás ellen, akik formációja gyakorlatilag tükörképe a másikénak – ha nem vesszük figyelembe azt az egy-két apró módosítást, ami középpályától felfelé bekövetkezhet akár itt, akár ott. Persze főleg a Serie A-ban azért nem olyan ritka a három középső védős rendszer, de Simone Inzaghi már évek óta tökéletesíti ezt a Lazionál, és lehet azt mondani, hogy a Sasok játékosai már készségszinten mozognak a formációban. Ehhez képest Conte még csak nagyjából három hónapja próbálja az emberei fejébe verni, mit is várna tőlük, szerencsére lehet azt mondani, hogy a stabil alapok már hellyel-közzel le vannak fektetve.
A Lazio egyébként sokat nem változott a nyáron, legnagyobb értékeit (újfent) megtartotta minden szinten, ennek megfelelően futballfilozófiájuk is ugyanaz maradt, amit az utóbbi években megszokhattunk. Meglepő módon már van két vereségük (egy a bajnokságban, egy az EL-ben) és egy döntetlenjük (római derbi), de mindegyik pályára lépésük alkalmával jó esélyük volt a három pont megszerzésére – egyszerűen csak kijön, hogy a keretük bár nagyon korrekt, de nincsenek tele a meccseket eldönteni képes klasszisokkal.

Szentül hisszük viszont, hogy az Interben viszont évről évre egyre több van az utóbb említett kasztból, vagy legalábbis olyan, akinek a vénájában benne van az a bizonyos tulajdonság. Az egyik ilyen említendő ember egy új igazolás, aki egyszersmind kulcsember is lett rövid itt tartózkodása alatt: Stefano Sensi amellett, hogy valósággal tömi kulcspasszokkal társait, akkor sem jön zavarba, ha neki kell veszélyeztetni, így ma természetesen ismét az ő játéka lehet az egyik döntő faktor.
Mellette a Serie A stílusához egész gyorsan alkalmazkodó Diego Godínra is lehet már támaszkodni az új szezonban, de hát persze mi másért is igazolták volna Marottáék a bolygó egyik legjobb középső védőjét? Az egyszer biztos, hogy az uruguayi szépen letette a névjegyét a hétvégi Derbyn.

 

godin-derby.jpg

Végezetül ne feledkezzünk meg arról a Lukakuról sem, akinek a technikai hiányosságai ellenére számomra sokkal üdítőbb nézni a sokkal mozgékonyabb és vertikálisabb játékát, mint azt, amit az elmúlt szezonokban center poszton láthattunk egy argentin férfitól. A konstans jó játékkal nyilvánvalóan adós még, de eléggé az idény elején járunk még ahhoz, hogy ezt meg lehessen bocsátani.
A formáció egy kissé módosulhat egyébként a hétvégihez képest, a hírek szerint újra előkerül az Udinese ellen látott, az előretolt centert hátulról két emberrel támogató variáns, a sima kétcsatáros rendszer helyett.

Hogy mit várunk? Naná, hogy győzelmet, de egész biztosan nem lesz ez egy egyszerű menet. A kétszer negyvenöt perc után kiderül, hogy az egyéni kvalitások, vagy pedig az alakzat elsajátításában szerzett tapasztalat -e a hangsúlyosabb – nagyon reméljük, hogy előbbi, mert akkor jó érzésekkel hajthatjuk álomra fejünket, újabb Inter-győzelmet követően.

Várható felállás a Gazzetta szerint: Handanovic – Skriniar, de Vrij, Godín – Asamoah, Brozovic, Vecino, Candreva – Sensi, Politano – Lukaku.

A meccs 21:00-kor kezdődik, a Digi Sport 1 pedig élőben közvetíti.