Debütánsok estéje

A magyar szempontból csalódást hozó válogatott szünet után végre folytatódhat az igazi futball, a Calcio. Az első körben a kuzinokat verő Udinese látogat Milánóba, hogy jó eséllyel egy régi barát, Alexis Sanchez debütálását nézhessék testközelből.

Nem akarok nagy szavakat, túlzó kifejezéseket írni, de kénytelen leszek: szinte még el sem kezdőtött a bajnokság, a legerősebb kezdőjét még nem is próbálhatta ki Conte, de máris sorsdöntő hónap elé nézünk. A következő hetekben, lesz városi derbi, két BL meccs, többek között a Barcelona ellen, és akkor a Lazio és a Juventus elleni bajnokiról még nem is beszéltünk.

A sampionyliga hamar elúszhat, ha betojunk a nagyoktól, a bajnokságban meg nem kéne rögtön összeszedni hét-nyolcpontos hátrányt, szóval, ha túlzó, ha nem, elég para hetek jönnek. De ezt akartuk, BL-t, topfutballt és a legmagasabb szintű focit Milánó szebbik felében. Hát, megkaptuk.

És a brutális szezon eleji terhelés és nehéz sorsolás miatt sem ideális, hogy Conte csak megkésve kapta meg  -vagy épp meg se kapta őket, lásd Vidal -az embereit, gondolok itt Lukakura, Alexisre és Biraghira. 

Ma este viszont úgy tűnik, hogy szinte a legerősebb csapatát küldheti fel a Mister. A sokak által nem csak a liga, hanem a világ egyik legjobb védősorának vizionált De Vrij-Godin-Skriniar trió debütálhat, azt hiszem, régóta vártunk erre. Két hete kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy mit várhatunk Simeone hű fegyverhordozától: cselsorozatokat és eladott labdákat. Na jó, ezt inkább de, mindenesetre furcsa volt tőle látni, hogy többször is megindult a labdával, lett is belőle baj majdnem.

A GDS tehát debütálhat, míg a pálya közepén végre nem kell Vecino szenvedését nézni, legalábbis a Sky infói szerint tutira Barella kezd az Uru helyett.

Szintén ők írnak arról, Alexis még nem áll készen arra, hogy kezdő legyen, így az első két meccsen remekül beszálló Politano lehet Lukaku párja a támadósorban. Utóbbi miatt van egy kis bizonytalanság a formációt illetően: a hét közepén még arról is lehetett olvasni, hogy Conte ezúttal egy 3-4-2-1-es felállásban küldi  fel az övéit, Lukaku mögött a Sassuolóból elboltolt duóval, Sensivel és Politanóval.

Szerintem még mindig az a legvalószínűbb verzió, hogy ez egy 3-5-2 lesz, Politano nyílván Lukaku mögött játszva.

Manchesteri fertőből fillérekért kiszabadított chilei zongorista, vélhetően így a padról beszállva debütálhat, mint ahogy a fél golyóbist átutazó Lautaro Martinez is csere lesz. Il Toróról azért érdemes pár szót szólni, hiszen mesterhármast rúgott Mexikónak, mind a három gólja remek csatármeló volt. Ha kellett rámenős volt, ha kellett cselezett, üresbe futott, a lényeg a kapu előtt kíméletlen volt. Mintha a válogatottban egy másik énjét mutatná, nagyobb önbizalommal játszik, sokkal határozottabb a kapu előtt, mint az Interben, ahol sokszor csak csetlik-botlik, eltöri a labdákat, rossz döntéseket hoz a kapu előtt. Reméljük, ez nem sokáig marad így, mert szükség lesz még egy gólvágóra a belga óriás mellett.

Conte-féle karácsonyfa

A szerkesztőség szupertitkos gruppen chatjében nem egyszer panaszkodtunk, amiatt, hogy a pár meccs erejéig a Juvéban is megforduló trénerünk a nyár folyamán semmi mást nem próbált ki a 3-5-2-es felálláson kívül. Persze az edzésekbe, taktikai értekezletekbe még mi sem látunk bele, de Alexis érkezésével és Politano maradásával nőttek a variációs lehetőségek. 3-5-2-re, 3-4-3-ra, illetve 3-4-2-1-re is alkalmas a keret, főleg ha Sensi egy sorral fentebb, közelebb a kapuhoz is képes lenne jó teljesítményre. Bár tény, utóbbi felálláshoz talán hiányzik egy Rafinha-szerű karmester, de ki tudja, lehet Sensi lesz az.

Néhány mondat az ellenről is: a tavalyi szezont förtelmesen befejező és a végén kis híján kieső Udinese egy kétarcú csapat benyomását keltette eddig. Az első körben úgy verték a Milant, hogy azok kaput sem találtak (bár talán ez inkább Giampolo csapatának szégyene), majd egy hét múlva simán kikaptak a Parmától otthon.  Bár De Pault valahogy sikerült megtartani, elnézve Igor Tudor csapatát nem lennék meglepve, ha ismét alsó házban fejeznék be a szezont.

Tipp:

Inter-Udinese 3-0 Lukaku, Politano ill. Barella

Várható felállás: Castellazzi-Helveg, Gresko, Favalli- Jonathan, Kuzmanovic,Felipe Melo, Farinos,  Alvaro Pereira- Kallon, Forlán