Nápolyba küldi-e Higany Icardit? – mercatós körkép

Gonzalo Higuaín Torinóba szerződése átírhatja néhány sportigazgató nyári szabadságos terveit. Ausilio alighanem felkészülhet az Icardiért érkezdő déli támadásokra, amennyiben De Laurentiisék a tetovált kapitányban vélik felfedezni Pipita utódját. Összefoglaljuk, mi történt eddig és mi várható a mercatón az augusztus végi zárásig.

Kezdjük akkor a Higany 90 millió eurós kivásárlási záradékát aktiváló Juventus által elindított transzferdominóval, ami könnyedén ledönthet egy-egy további bástyát (abba most ne menjünk bele, hogy mekkora túlzás ennyit kiadni egy 29 éves játékosért, miközben anno a hasonló korú Zinedine Zidane – !!! – váltott jóval kevesebbért klubot…).  Állítólag a szombat reggel nyilvánosságra hozott ügy másnapján dél felől érkezett egy 20 millió eurót és Manolo Gabbiadinit tartalmazó képzeletbeli csomag Icardiért, amit az Inter fejesei postafordultával vissza is küldtek. A házi gólkirályért 55 és 60 millió közti készpénzfelajánlásokat várnak csak.

Amennyiben ezt a lóvét leteszi a Napoli, esetleg a korábbi kósza érdeklődők közül az Arsenal vagy az Atlético Madrid, újratervezésre van szükség. BögyösWanda, Icardi ügynökfelesége a hírek szerint Wengernél házalt férjurával, mivel szűkösen jönnek ki az évi nettó 3 millió euró körüli fizuból, plusz a Maxi által rendszeresen utalt gyerektartásból. A WAG ennek a dupláját szeretné látni, amikor Icardi telójára megérkezik az SMS az OTP-től.

Bizonyára megvan a terve a kínaiaknak a beszerzési osztálynak arra az esetre, ha Maurito csomagol és Nápolyból, Londonból vagy Madridból yolózna tovább az Instagramon. Pótlására korábban már olvasott nevek, Arkadiusz Milik és Edin Dzeko merültek fel első körben. Az Ajax Eb-n is látott 22 éves lengyel centere 20 millió euróért vihető – a fiatal kora és a benne lévő potenciál miatt, az országváltási kockázat ellenére érdemes lenne inkább nála bepróbálkozni, mint a Romában szenvedő 30 éves bosnyáknál. Láthattuk a kontinenstornán, hogy Milik nem mindig hoz érett döntéseket a kapu előtt, sok olyan helyzetben hibázott, amit később bizonyára könnyedén megold majd. Kevés hasonlóság van közte és Ibrahimovic között, mégis a lakli lengyel valamiért rá emlékeztet: magas, ügyes és finoman ér a labdához, tud előkészítő szerepben is futballozni. Zlatan nagyjából hasonló korban, 3 szezon után hagyta el az Ajaxot 74/35-ös mutatóval, ezzel szemben a polák két idény alatt hozott össze egy 52/32-öt egy jóval gyengébb amszterdami csapatban.

Rajtuk kívül nem sok reálisan szóba jöhető név akad. Az evertonos Romelu Lukaku alsó hangon 50-ről indul, a lyoni Alexandre Lacazette-et meg furcsa módon nem igazán ostromolják a komoly klubok és a francia Eb keretbe se került be, hiába a Ligue1 egyik legjobb csatára évek óta…Zlatan Manchesterbe szerződése Edinson Cavanit is kihúzta a listáról, mint ahogy a Milantól elvágyódó egykori jegyellenőrt, Carlos Baccát se szívesen adnák pont ide a kuzinok. A Sevilla Kevin Gameirója valid célpont lehet, esetében a 172 centis „magasságával” van a bajom. Olaszországból Gabbiadini jó ötlet, de a komoly ballábas tűzerővel bíró Manolo inkább inverted wingerként hasznos. A genoás Leonardo Pavoletti későn érő egyszezonos csodának tűnik, a Sassuolóból régóta kívánt Domenico Berardit pedig nem akarja Milánóba engedni a játékjogát birtokló Juventus. Ha már ők, Higuaín érkeztével Simone Zaza sem fog ott tizenegyest rúgni többet (mondjuk máshol sem), az ő neve számomra meglepő, hogy még nem került elő. Mario Gomezé és Mario Balotellié sajnos igen.

Mancini, mint tudjuk, vonzódik a szélsőtámadókhoz, ezért többet is üldöz a szerelmével már jó ideje. Az első számú lieblingje még mindig Antonio Candreva; a Lazio olasz válogatottjáért mai hírek alapján egy 18+2 milliós ajánlat ment, miután a szakállas ember nem tudott megegyezni a Napolival. Ő jó vétel lenne, már régóta szeretném a csapatban látni. Védekezni is tud, jobbal-ballal eltalálja a kaput (hallod, Frédi?!), mindkét szélen és középen is bevethető. A 30-hoz közeli kora annyira nem kellemes, pláne egy öregedő-lassuló szélsőnél, de 2-3 jó év bőven van benne. Juan Cuadradóban több, de a Juventusban kölcsönben remekül játszó fürtöskére számít Londonban új edzője, Antonio Conte. A poszt korábbi nevei (Bellarabi, Bernardeschi, Mertens, Lucas Vazquez) körüli pletykák elcsendesedtek, mint ahogy a 67. új Ronaldo (Gabriel Jesus) se valószínű, hogy Milánóban bérel majd albit. A semmiből Gianluca Caprarit ugyan megvette az Inter a Pescarától, ám nyomban visszakölcsönözte a frissen feljutott delfines klubnak.

Egy sorral hátrébb viszonylag egyértelmű a szitu. Ide ugye Ever Banega érkezett felmelegíteni a helyzetet  – az interes álmoskönyv szerint egy Spanyolországból ingyen szerzett argentin védekező középpályás nem jelent rosszat. Az Európa-bajnok portugál válogatott egyik alapembere, a sportingos Joao Mario igen keresett portékának számít, meglepődnék, ha itt kötne ki. Abban az esetben lehetne teli gázzal nyomulni rá, ha EpicBrozót értékesítik az FFP miatt. Valamelyik nap újra felmerült a korábban biztos érkezőnek számító Roberto Soriano neve. Erős a gyanúm, hogy a sármos talján a Sampból amolyan utolsó perces vészmegoldásnak van félretéve.

A védelemben egy korrekt és egy kérdőjeles igazolás található a bevételi oldalon: Ansaldiról már értekeztem itt, az ingyen elvihetőként behúzott Erkinről egyelőre nem mondok semmit. Belső védők szerződtetéséről viszont meglepő módon nem nagyon olvasni. Miért meglepő? Béka Bandi visszatérésének kevesen örülnek, szinte mindenki odaadná az első komolyabb érdeklődőnek (ilyen volt a Sassuolo), minthogy ő legyen a fő beugró a MirMur valamelyik tagjának igazolt hiányzása esetén. A leszakadt térdű, 30 éves Andreolli kockázatos megoldás, úgyhogy maradt a középpályáról hátravonható Medel, de ő még Gameirónál is kisebb. Juan Jesust meg ugye sikerült elkótyavetyélni. Ezequiel Garay volt a fő kiszemelt ide, ám ő csak abban az esetben, ha Murillót elviszi valamelyik klub 30 millió környéki pénzért. Ez nem történt meg, Garayról semmi hír.

Nézzük a lehetséges és már tényleges távozókat. JJ-t 2+8-as kölcsön-opcióval sajnálatos módon elküldték Rómába, Biraghiért a Pescara (4 m), Laxaltért a Genoa (2.3 m) adott egy kis pénzt. A kölcsönben szereplők közül sem Alex Telles (Portóba ment), sem Adem Ljajics (Torinóba) nem lett véglegesítve. Davide Santon állítólag nem megfelelő hozzáállása miatt esett ki Mancs kegyeiből, ezért eltávot kapott, azonban megbukott az orvosin Nápolyban, úgyhogy inkább a többiek után repült az USA-ba…Felipe Melót sajna még nem viszi vissza a Galata és úgy tűnik, Jonathan Biabiany is marad bohócnak (érte a Villarreal kínált 5 milliót). Medelt a Liverpool nézte ki magának, de szerintem Wijnaldum leigazolása után nincs már szükségük egy pitbullra. Assane Gnoukouri pedig a Bolognában köthet ki kölcsönben, aminek Nagy Ádám aligha fog örülni.

Ha tippelnem kellene az ősszel várható kezdőcsapatra (ez ugye több szempontból sem lehetséges, igaz, Mancs?!), akkor ezt mondanám: Handanovic (Carrizo) – D’Ambrosio (Nagatomo), Miranda (Ranocchia), Murillo (Medel), Ansaldi (Erkin) – Brozovic (Soriano), Kondogbia (Felipe Melo) – Candreva (Biabiany), Banega (Jovetics), Perisic (Eder) – Icardi (Palacio). Talán sikerül velük beérni a Juventus mögötti második helyre úgy 20 ponttal lemaradva.

A végére azért marad egy pozitív előjelű pletyka: a Tuttosport szerint a klub nem hosszabbít a sálas férfival a szezon végeztével, szóval jöhet Cholo!

UPDATE: Kora délután felforrt a Twitter, ugyanis Wandamama bejelentette, hogy a személyes feltételekben (5 millió+bónuszok) megegyezett a Napolival, most a két klubon a sor. Az első ajánlat 40 millió.