Ha ez nem rubare, akkor semmi

Napra pontosan tizenöt esztendővel ezelőtt, 1998. április 26-án játszották azt a bizonyos Juventus-Inter bajnokit, amely kvázi a scudettóról döntött és amely után az olasz parlamentben  verekedéssé fajult a különböző érzelmű honatyák Az Esetről való vitája. Mi történt? A játékvezető olyan tizenegyest felejtett el befújni a kék-feketéknek a hajrában, amit még Andrea Bocellinek is ciki lett volna nem észrevennie. A megsárgult papírlapok legújabb epizódjában újra felelevenedik a bicskanyitogató hiba, hogy még a mostaninál is rosszabb kedvünk legyen.

Az olasz sajtó által rendkívüli alapossággal felvezetett Juventus-Internazionale találkozó előtt szinte nem is a két csapat játékosait övezte a legnagyobb figyelem, hanem Ceccarini játékvezetőt. „Remélem, hogy nem  olyan bírót kapunk, aki a mezek színére figyel” – figyelmeztetett Massimo Moratti, az Internazionale elnöke, miután egy hete Rodomonti nem adott meg az Empolinak egy teljesen szabályos gólt a Juventus ellen.

Ceccarini kijelölését mindenki nagy örömmel fogadta, abban bízva, hogy a Franciaországról épphogy lemaradó bíró most bizonyítja, hogy a világbajnokságon lett volna a helye. Ehhez képest idézzük gyorsan Ronaldo vasárnap esti nyilatkozatának részletét: „A labdarúgás csodálatos játék, ha tizenegyen játsszák tizenegy ellen, de borzalmassá válik, ha tizenketten fociznak tizenegy ellen. Lehet, hogy a liga megbüntet, de biztos vagyok benne, hogy ez a bíró nem volt feladata magaslatán.”

Mindenki egy ellen

Moratti – szokásával ellentétben – jóval a találkozó lefújása előtt elhagyta a stadiont és így nyilatkozott: „Elmegyek, mert elegem van abból, hogy hülyének néznek. A Juventust túlságosan tisztelik a bírók és erről nem a Juve tehet.”

Az eset, amely ellen az elnök és a brazil kifakadt, a 72. percben történt, ám a meccs addig sem volt unalmas. Tizenkilenc perc feszült játszadozás után az Inter dolgozta ki az első helyzetecskét, nemsokára azonban előnyt szerzett a Juve. West egy pillanatra magára hagyta a gondjaira bízott Del Pierót, aki a balösszekötő helyén becselezte magát a 16-osra (Fresi érthetetlenül behátrált előle), majd éles szögből kilőtte a bal alsó sarkot. A labda Colonnese és Pagliuca között került a hálóba.

Az Inter gyorsan „felébredt”, gyors egymásutánban Ronaldo (jobb felső sarok), Djorkaeff (bal felső) és újra Ronaldo (bal alsó) lőtte körbe a Juve kapuját. A második félidő is a brazil életveszélyes szabadrúgásával kezdődött (Peruzzi a léc alól tolta ki a labdát), majd felváltva akcióztak a csapatok.

A 72. percben Ronaldo a hazai gárda 16-osán belül ütközött Iulianóval, az egyértelmű tizenegyes helyett a játékvezető azonban továbbot intett. Az ellentámadásnál Del Pierót West szabálytalanul választotta el a labdától, és ezt Ceccarini már észrevette. A büntetőt a sértett középre rúgta, az előre vetődő Pagliuca lábban hárított.

Nem a labdát próbálta megszerezni. Jól látom, ugye?

Az eset után az Inter edzőjét, a túlságosan hevesen reklamáló Gigi Simonit kiállította a játékvezető, kisvártatva pedig a milánói gárda másodedzője, valamint a Deschamps-ot könyökkel letaglózó Zé Élias is ugyanerre a sorsra jutott.

A mérkőzés ideges hangulatban rengeteg Inter-helyzettel fejeződött be, ám a kék-feketék nem tudtak egyenlíteni.

A milánóiak három fordulóval a bajnokság vége előtt négypontos hátrányba kerültek, ám legjobbjuk, Ronaldo szerint még nem veszítették el minden reményüket. „Ha jól tudom, még kilenc pontot lehet szerezni a hátralévő fordulókban. Amíg a matematika nem tesz lehetetlenné bennünket, addig remélnünk kell…”

Marcello Lippi, a Juventus mestere így értékelte a találkozót: „Fontos, de még nem döntő lépést tettünk a bajnoki cím felé. A mérkőzést azért nyertük meg, mert mi határozottabban, technikásabban és nagyobb alázattal játszottunk, mint ellenfelünk. A játékvezetők tevékenységét soha sem értékelem.”

Gigi Simoni nyilatkozata: „Ceccarini jogosan állított ki, mert a kelleténél hevesebben reklamáltam egy tizenegyes miatt, amelyet szerintem meg kellett volna adnia a csapatom javára. A mérkőzés kiegyensúlyozott játékot hozott, sajnos Del Piero góljánál egy pillanatra rövidzárlatot kapott a teljes védelem.”

Jegyzőkönyv

Juventus-Internazionale 1-0 (1-0)

Torinó, 64 001 néző. Vezette: Ceccarini

Juventus: Peruzzi – Torricelli, Iuliano, Montero (Birindelli, 56.) – Di Livio, Deschamps, Davids, Pessotto (Pecchia, 85.) – Zidane – Inzaghi (Conte, 60.), Del Piero. Edző: Lippi.

Inter: Pagliuca – Colonnese, Fresi, West, Zanetti – Moriero (Zamorano, 55.), Cauet, Winter (Zé Élias, 64.), Simeone – Ronaldo, Djorkaeff. Edző: Simoni

Gólszerző: Del Piero (21.)

Kiállítva: Simoni (72.), Zé Élias (78.)

Forrás: Nemzeti Sport, 1997. április 27.

játékvezető későbbi nyilatkozatában elismerte, hogy óriásit hibázott, amiért nem adott büntetőt az Inter javára.

Ronaldo fogadkozós nyilatkozata ellenére a csapat hamar kiszállt a bajnoki címért folytatott további küzdelemből, köszönhetően az egy héttel későbbi Piacenza elleni gól nélküli döntetlennek és az azt követő Bariban elszenvedett gyufának. Még szerencse, hogy a két nyeretlen meccs között rendeztek egy UEFA-kupa döntőt