Partizánakció

Újra VVK vagyis UEFA-kupa EL meccs következik Milánóban, a szerb Partizán Belgrád ellen. Tudatosan ráhajtunk a rekord győzelemre, ami négy címet jelentene, most hármas holtverseny van, három címmel. Bár, a riválisaink sem nyugszanak, a Liverpool tavaly ismét lecsúszott a BL-ről, hogy elindulhasson az alsóbb kategóriában, a Juventus meg erősen próbál pontokat veszíteni egy dán random csapat ellen, hogy kipotyogjon az EL-be, ha már úgy adódott, hogy bajnokok lettek Muntari meg nem adott gólja miatt és rossz sorozatba neveztek. De minket nem törhetnek meg sem ők, sem a balkáni vendégeink.

A második számú szerb csapat a Partizan, de nekünk nincs okunk rá, hogy közösséget vállaljunk velük, mikor Dejan Sztankovics és Szinisa Mihajlovics is a Crvena Zvezda, – avagy a nehezen tekeredő nyelvű nyugatiak miatt anglomán nevén Red Star Belgrade – játékosai voltak. Deki ma nem lesz a csapatunk tagja (mikor volt utoljára?) így nem vív rangadót honfijaival.

Illik tudni, hogy az FK Partizan valamilyen úton-módon eljutott az 1965-66-os évi BEK döntőjébe (pontosabban a Nantes, a Werder Bremen, a Sparta Praha és a Manchester United testén át) ahol attól a Real Madridtól kaptak ki, akit mi kétszeres címvédőként engedtünk tovább az elődöntőben, előzékenyen (a sorozat gólkirályai ekkor Albert és Eusébio, tőlünk Peiró lőtte a legtöbb gólt). Ezenkívül nyertek ők is KK-t (Közép-európai kupa), de már abban az időben, amikor lyukas garast is alig ért a sorozat (’70-es évek). Rengeteg legendás játékosuk is van, többek között: a nem csehszlovák rajzfilmszereplő Bobek, a nem ex-jugoszláv államfő és tömeggyilkos (milyen stílusos névjegykártya volna) Milosevic és az egykoron Fiorentinában a spanyol és az olasz liga erőssége közti különbséget jól bemutató Mijatovic. Természetesen a legismeretlenebb valamikori játékosuk is nevesebb, mint az azeriek csillagai, de ezen az alapon kislexikonnyi Partizan játékost kéne felsorolnom. Ti meg úgysem olvasnátok végig. Kapcsolódási pont, hogy puncimágnes német ex-csillagunk Loddar, először juttatta a BL csoportkörébe a szerb csapatot, hogy utána bemutassa menyit is ér ez egy válogatott padján.

Velük nem mennék el egy szurkolói ankétra

A világon mindenhol tudvalévő, hogy a Partizant 1945 október negyedik napján alapították és a nevüket a II. világháborúban (ez az amelyikben már nácik és komcsik is vannak) harcoló partizánokról kapták. A jugó partizánok felvették a harcot a csúnya a németekkel (nem a Bayern Münchennel, ezek még náluk is csúnyábbak voltak), és önerőből űzték ki őket a földjükről. A partizán megjelölés alatt főként kommunista ellenállókra (Tito partizánjai) gondolunk, akik esetünkben nem Livorno szurkolók. Természetesen a partizán szó is egy olasz kifejezésből (partigiano) ered, amely harcostársat jelent. Ez mutatja, hogy most is jönnek minimum három ponttal, a név használata miatt.

A jelenlegi csapatuk vezeti hazája bajnokságát a vörös csillagosok előtt, Stefan Šćepović nevezetű ifjú csatáruk csak úgy szórja a gólokat, már a szerb válogatottban is bemutatkozhatott, amely jelenleg ott tart, hogy a legnagyobb nevét és csapatkapitányát nélkülöző (ez volna a Máris szomszéd Pandev) macedón válogatottól is ki tud kapni (a Partizan utánpótlás egyébként nagyon jónak számít Európában). A jelenlegi keretből ismerjük Vladimir Stojković kapust – valaha a Sportingban és a Wiganben ült a padon. Saša Ilić csapatkapitányt – valaha Galatasaray és energiaital-Salzburg (no reklám szabály) játékos. Zvonimir Vukićot, aki a még kevéssé brazilosított Sahtar Donyeckben játszott, Goran Lovrent, aki Juhász Roland csapattársa volt (nem az MTK-ban) és Eduardót, mert minden harmadik brazil játékost így hívnak. Ja és nekik is van egy Stanković nevű emberük, aki lehet, hogy már jobb is, mint a miénk (bocs Deki, de neked inkább már a szerb tehetségeket kéne lehalásznod a klub számára, az íróasztal mögül).

Mi úgy vagyunk, hogy jól vagyunk, kösz. A Handanovic- Silvestre, Cambiasso, Juan Jesus- Jonathan, Guarín, Mudingayi, Pereira- Coutinho- Livaja, Cassano sorral indulunk állítólag harcba az újabb koefficiensekért és a csoport első helyéért. Szükség van a pontokra (nem csak a kvartettben), mert a Porto nem akar leállni a gyűjtögetéssel a BL-ben, az Atléti meg a B csapatával is halomra pofozza a Hapoel Tel-Aviv, Viktoria Plzen, Acedémica csoportot (nálunk csak ők jártak jobban a sorsolással). Közelítenek a koefficiens tabellán, márpedig 99%, hogy mindkettő BL-es lesz jövőre, szóval jó volna megtartani velük szemben az első kalapot, ha már a BL hely a célunk. A teljes rálátás kedvéért a Partizan a Petrovic- Miljkovic, Ostojic, Ivanov, Volkov- Medo, Smiljanic, Tomic, Ilic, Lazar Markovic- Mitrovic kezdővel vág neki. Ezzel mindjárt többet is tudtok róluk. Náluk hiányzik Stojkovic, aki amíg nem Piksi, addig nem kell sokat nélkülözni. Nálunk az említett Stankovic mellett, továbbra is maródi Sneijder, Chivu és most már Obi is újfent.

Digi uno – 19.00