Szlengedezek a szélben, csak úgy

Nyelvész Józsi kollégánk undergroundból lett, mára kicsit elfeledett mainstream blogját juttatta eszünkbe MarkoArnautovic nevű kommentelőnk, aki mit sem sejtve pötyögött be egy szösszenetet a mercato kapcsán valamelyik poszt alá és ami olyan lavinát indított el az agyamban, hogy aznap képtelenség volt leállítani. Tovább után nagyrészt az Interhez kötődő műfajteremtő kifejezésekkel járulunk hozzá az egyetemes bloggernyelvezet szókincsének bővítéséhez. Már ha érted, hogy mondom.

Ideforlánozik – Pályafutása csúcsán elhagyva, kiégve, 32-33 évesen több milliós évi fizetésért új kihívásnak álcázott levezetés céljából nagy európai klubba igazol.

Bemaiconolja – Általában feszült hangulatú rangadón jobbhátvéd pozícióból indulva az ellenfél kapujától 25-30 méterre írtózatos lövést ereszt meg, ami a hosszú felső sarokban köt ki.

Előrelúciózik – Bármelyik pillanatban labdavesztést kockáztatva saját 16-osának előterében felelőtlenül cselezgetve öles léptekkel labdát kihozva támadásépítést kezdeményez.

Elranocchiázza – Kellő évi meccsrutin hiányában fontos mérkőzésen végeredményt befolyásoló hibát követ el.

Végigzanettizi – Évtizedes európai karrierjét kizárólag egyetlen csapatban tölti.

Megsneijderezi – Gúnyos tapssal illeti a játékvezető szerinte hibás döntését.

Zaratézik – Lövő- és biciklicselekkel nagy sebességgel halad az alapvonal irányába, akcióját sikertelen lövéssel vagy beadással fejezi be.

Odaetoo’ozik – Élete legjobb szezonját követően hirtelen engedve a megszámlálhatatlan mennyiségű pénz csábításának kizárólag anyagi szempontokat előtérbe helyezve az előzőnél jóval alacsonyabb színvonalú bajnokságba szerződik.

Körbezlatanozza – A három legnépszerűbb olasz tradícionális nagycsapat mindegyikében eltölt legalább egy idényt, valamennyi odaigazolásakor külön kiemelve, hogy mindig is ott szeretett volna játszani.

Megjuventusozza – Napokkal a mérkőzés előtt telefonon folyamatosan nyomást gyakorolva a bíróküldésért felelős személyre a neki legmegfelelőbb játékvezetőt intézi csapata bajnokijára.

Belelaziózik – Vele jó kapcsolatban lévő klub elleni találkozón látványosan semmit nem tesz a siker érdekében, mi több, könnyed győzelemhez segíti a másik felet.