Nem streampatizálok vele

Nesze neked hét-nyolc itthon fogható sportcsatorna, ha kedvenc csapatod aktuális mérkőzését egyik sem közvetíti. Mit tehetsz? Elutazol a találkozó helyszínére (a Cagliari-Intert a trieszti „áthelyezésnek” köszönhetően fővárosunktól mindössze 500 kilométerre el lehetett csípni…) vagy a géped előtt görnyedve a szaggató, leálló, vírusbannerekkel teleokádott felismerhetetlen nyelvű netes közvetítést, a magyar szlengben lassan helyet követelő sztrímelést választod. Azt tettem.

A myp2p halálával csökkent esélyeimet Bobogoal kolléga jóvoltából a Sportlemon TV által próbálom növelni, kezdjük hát a vadászatot ott. 14 óra 58 perc, kicsit el vagyok csúszva, még gyorsan kiszaladok mogyorós Milkáért. Első versenyzőnket, a citromos tévé legfelső Cagliari-Inter linkjét hamar kinyiffantom, mert nem vagyok hajlandó levegővételektől mentes arab nyelvű hadaró halandzsát hallgatni 90 percen keresztül. Nézzük a másodikat: rossz kép, de legalább olaszul vakerálnak, vezet a Cagliari. Hö? Míg Astori góljának ismétlése zajlik, egy blogunk meccsfórumának kommentjei közé beszúrt linkre kattintok, hátha talált valaki jobbat, és igen: a kép fasza éles, zsír SKY Calcio HD, ráadásul 1-1 van kiírva a bal felső sarokban. Hö!

Mindössze néhány percig élvezem álmaim minőségét, mert a közvetítés egyszer csak lelassul. Mintha valami A-kategóriásnak szánt Zs-színvonalú akciófilm csúcsjeleneteit látnám, amikor a hatásvadászat kedvéért lassított felvételen láthatjuk ahogy a jó végez a gonosszal. A showder klubos Hajdú Balázs lenne ideális kommentátor ide, aki gyógyszerre ivás után standupozik. Nem bírom sokáig, betérek az Index drukkerkocsmájába újabb rendelésért. Kapok egy másik, ám halott linket. Ekkor jut eszembe a Rojadirecta, gyorsan szétnézek, amúgy is rég láttam Pierluigi Collina kopasz fejét. Az első spanyol nyelvű adásra navigálna, köszi, kihagyom, a második 700 kbps körüli, jó lesz. Ráklikkelek, persze a képernyő 90%-át reklámok takarják el és hiába kattintok a felső sarokban az X-re, hogy bezárjam, az oldal marketingesei tökéletes munkát végeztek, mert nem tűnik el az a kurva reklám, hanem a hirdetésre visz. Mit tehetek, kivárom, amíg this ad will be closed in 23 seconds. 23 szekundummal később szembesülök a valósággal, hogy szar a kép. Keresek másikat, valami Los Chicos vagy mi a rák a következő reményem, de not available. Vissza a Rojadirecta főoldalra, kiválasztok egyet random és vazzeg NYERTEM EGY IPAD-ET!!

Újra a Sportlemonnal próbálkozom, ja egyébként megnéztem a telefonomon az állást, 1-1, nem baj, fontos üzenet vár a Stopstream oldalán. Ismét lassú mozgókép fogad, ráadásul a csoki felét közben észrevétlenül elpusztítottam. Találok végre angol kommentátort, de az a redvás banner megint nem tűnik el onnan, míg végig nem fut a final countdown. Lefut, erre a pofámba tolnak egy másikat, hogy ki a képen látható három közül az Egyesült Államok elnöke, tippeljek és nyerhetek zöldkártyát az USA-ba. Kigugliztam a választ, izgatottan várom az értesítést.

Esélyt adok az immáron nemtudomhányadik csatornának, pedig még csak a félidő felénél járunk. Itt mintha a Lost utolsó évadába csöppentem volna, olyan időugrásokkal tarkított jelenetek zajlanak. Zaraténál a labda, úgy izgulok, vajon sikerül-e ezúttal hátha nem a védőkbe belevezetnie az alapfonal felé tartva, mire ugrik a kép, aztán a következő pillanatban már Nainggolan kígyózik az Inter térfelének közepén. Mindegy, nem idegeskedek, hiába fogyott el a csoki is, kivárom a szünetig itt. Közben olyan tudományos megfigyelést teszek, hogy a visszajátszás nem is lassítás, hiszen az egész közvetítés ilyen lassított felvételen zajlik, haha. Milito egyenlítő gólját ismétlik valamelyik holtidőben, de nyilván a kulcsmomentumot nem látom, csak ahogy a hálóba gurul a labda, mert pont akkor szakad meg.

A második félidőt felvezető 7 dolog, amit nem ehetek reklámbanner after pasija egy az egyben Serj Tankian a System of a Down-ból.

Még a szünetben twittereztem kicsit és az egyik Inter-blogger, akit követek, posztolt egy linket, kipróbálom. Épp híreket olvas egy nő, majd kapok 7 tippet a lapos hashoz. Percek múlva a melegítő Obi kristálytiszta fejének megörülök, de látni, hogy a kép sebességével megint nem stimmel valami. Félek. Igazam lett. Nézzük a pozitív oldalát: Samuel lassúsága így egyáltalán nem tűnik fel, hisz mindenki egyforma sebességgel közlekedik!

Magamban sűrű meaculpázások közepette kérek bocsánatot arab barátainktól, most már ott tartok, hogy valahogy elviselem a khalalacambiassodzseovlakhalamilitooooooooohabadababasztankovicskahalala pofázást, csak lássam végre a fiaimat. Visszatérek a kiindulóponthoz, de hiába, channel offline.

Kész, ennyi, feladom.

Van hátra jó fél óra, újra előbányászom az egyik belassult Sportlemon-adást. Néha felugrik pár reklám, de egyrészt nem történik semmi érdekes a meccsen, másrészt a francnak van kedve kikapcsolni, nem érdekel, úgyis eltűnik 30 másodperc múlva.

Eme csodás húsvéti sztrímüldözés kvintesszenciáját végül a 93. perc jelenti. Az emberelőnyben lévő Inter szögletet végez el, annyit látok, hogy száll befelé a labda, hallom, hogy a kommentátor emeli a hangját, hirtelen Henry Gale Dean Moriarty Benjamin Linus elforgatja a sziget kerekét, időugrás, Ranocchia a földön fekve fogja a fejét. Valószínűleg kihagyta a meccset eldönthető helyzetet a drága András, gondolom, mindjárt visszajátsszák. Így is történik, látom, ahogy a megelőzi a kapust, ám a fejese pillanatában eltakarja a képet egy semmiből feltűnő négyzet: „Egyenlő lehetőséget mindenkinek – 50.000 ember fog zöldkártyát kapni!”