Leccefőzelék

Hozzávalók 11 személyre: 1 darab megbízható kapus, 4 darab stabil hátvéd, 4 darab, tetszés szerint variálható középpályás, 2 darab gólérzékeny csatár.

Az előző nap gondosan átválogatott, beáztatott lencséről leöntjük az áztatóvizet, és körülbelül 1 liternyi friss vízzel feltesszük főni. Beletesszük a húsleveskockát, hozzáadjuk a babérlevelet és a füstölt húst. Óvatosan sózzuk, mivel a füstölt hús és a leveskocka is sós. Ha megpuhult, félrehúzzuk az edényt, kivesszük a füstölt húst, és elkészítjük a rántást. Az olajon világosra pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Beleszórjuk a lisztet és világosbarnára pirítjuk. Gyorsan hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát és a pirospaprikát, majd állandó keverés mellett máris hozzáöntünk körülbelül fél liter vizet. Ügyeljünk arra, hogy a víz hideg legyen, mert különben csomós lesz a rántásunk. Az elkészült rántást hozzáadjuk a lencséhez, és összeforraljuk. Ízlés szerint ízesíthetjük egy kis ecettel vagy pár csepp citromlével, esetleg tejföllel.
Tálaláshoz vékonyra szeleteljük a füstölt húst, és a főzelék tetejére helyezzük. A füstölt hús el is maradhat, helyettesíthetjük füstölthús ízű leveskockával is. Feltétként karikára vágott, olajon átsütött kolbászt, esetleg virslit vagy tükörtojást kínálhatunk.