Ranieri: nem vagyok irigy Mourinhóra

– Most hogy „belülről” látja a helyzetet, miben más az Inter?

– Nem sokban különbözik attól, amit kívülállóként figyelhettem meg.

– Megkérdezte, hogy miért nem nyáron szerződtették?

– Nem. Moratti nem hívott. Ismerjük egymást évek óta, még derbit is néztünk együtt.

– Mik az elvárásai a a csapattal szemben?

– Finomságot akarok látni a pályán, ami szerintem egyáltalán nem különleges. Akik játszottak már ellenem, jól tudják, hogy a nagy harc előtt velem kell megküzdeniük.

– Szóval, ezért rágott be annyira Rocchira.

– Próbálunk egyensúlyra törekedni és mértéket tartani. Nem az ő hibáiról van szó, hanem a hozzáállásról.

– Mik a célok idén?

– Hogy újra álmodozhassanak a szurkolóink. Az Intert és a Milant tartom a két legerősebbnek, utánuk a Juventus és a Napoli következik. Továbbá, vissza kell szereznünk a régi identitásunkat, mert meggyőződésem, hogy harcban leszünk a scudettóért. Kicsit beragadtunk a rajtnál, ezért tepernünk kell és hát hogyan állhatok én egy olyan csapat útjába, amely két éve mindent megnyert és jelenleg klubvilágbajnok?

– Ha ránéz a tabellára, látja, hogy lehetséges mindez?

– Ilyen esetekben soha sem figyelem, csak a következő meccs három pontja érdekel.

–  Párhuzamba állítható az ön által irányított Roma, amely szintén mélypontról indulva végül a bajnoki címért harcolt?

– Ugyanazt a tüzet látom a játékosaim szemében, mint akkor, hogy kikerüljünk ebből a nehéz helyzetből. Hallgatnak rám és úgy érzem, nagyon is akarják.

 Ki lehet az ön Tottija?

– Sneijder az, aki szinte mindent meghatároz ebben a csapatban. Amikor ő játszik, az irányításával bármit meg tudunk oldani.

– És Maicon?

– A srácok tudják, ha a pályán van, az olyan, mintha egy vonat száguldozna fel-alá a jobbszélen.

– Alvarez kicsit lassan veszi fel a ritmust, de jó úton halad?

– Olyan mint Coutinho vagy Zarate: edzésen döbbenetes dolgokat mutat, úgyhogy időre van még szüksége. Alvarez teljesen más típusú közegben nőtt fel és még alkalmazkodnia kell a mi kicsit gyorsabb futballunkhoz. Igyekszem kontrollálni és nem fog szemrehányást kapni, ha nem sikerül rögtön elsajátítania a dolgokat.

– Zarate?

– Ha csinál valami zseniálisat, utána percekig levegő után kapkod. Valahogy ki kell találnom, hogy csak a támadásokkal foglalkozzon…

– Forlán?

– Az a Forlán, aki szabadon mozogva alkothatott Bolognában, tetszett.

 Mintha egy kicsit megkopott volna az Inter, vagy túlzás ez?

– Olyan vagyok, mint Szent Tamás: meg kell érintenem a dolgokat ahhoz, hogy rájöjjek, mit csináljak. Megtettem és a legnagyobb meglepetés számomra az volt, hogy az úgynevezett öregebb játékosok mekkora értéket képviselnek, például ahogy edzenek és ahogy a fiatalabb futballistákkal bánnak. Ők a klub örökségei.

 Ha elveszíti a derbit, kitenné a csapatból Cambiassót és Zanettit? Mert De Rossival és Tottival megcsinálta…

– Amennyiben kikapunk, ők akkor is maradnak. Viszont ha valami tényleg változtatást igényel, meg fogom lépni.

– Tehát néhányszor pihenteti majd Zanettit annak ellenére, hogy elődei közül senki sem merte?

– Talán párszor igen, bár úgy érzem, a játékosok fizikális állapota teljesen rendben van. Hogy magas az átlagéletkor? Vannak csapatok, ahol rosszabb a helyzet…

– A Milanra céloz?

– Ön mondta.

 Mi van, ha kitart a Juventus, a Napoli és az Udinese remek formája?

– Nem hiszem, hogy mindvégig képesek lesznek ilyen színvonalon és lendülettel játszani. Legalábbis remélem.

– Lesz erősítés a januári átigazolási időszakban?

– Még három hónap van addig, szóval nem nagyon foglalkozom ezzel. Kucka? Tavaly nagyszerűen teljesített, hogy idén is képes lesz rá, nem tudom, mert fejben már Milánóban van. Egyébként jó dolog arról ábrándozni, ki jöhet a csapathoz. A Barcelona egyik erőssége abban rejlik, hogy ott van például a BL-győztes Puyol, aki a szárnyai alá vette Abidalt.

– Kitalál Ranieri valamit, ami nyomot hagy az Interen?

– Nem azonnal. Először is, normalizálom a helyzetet, utána végrehajtok néhány kisebb változtatást, de pontosan nem tudom, hogy mikor.

– És addig?

– Ami a taktikát illeti: a 4-4-2-ben és annak a variációs lehetőségeiben (például a gyémánt felállás) hiszek. Az 5 meccsen beszedett 11 gól nagyon sok. A legfontosabbnak mindig a védelmi vonal rendbetéletét tartom, de az egy dolog, hogy én mit szeretnék, a csapat által nyújtott lehetőségek meg a másik.

– Egyéb prioritások?

– Szervezettség és a játékosok közötti megfelelő távolság a pályán. Esetemben ez négy embert jelent, akiknek együtt kell mozogniuk, hogy lehetőleg ne fáradjanak el hamar és minél kevesebb hibalehetőség álljon fenn. Számítok a fontos játékosok közül Sneijderre, Sztankovicsra és Thiago Mottára és remélhetőleg elkerüljük a további sérüléseket. A módszerem egyszerű: kis idő a konditeremben, több a labdával, mert az agynak és az izmoknak együtt kell működniük. Nem vagyunk gépek.

 Ezek az elvek hasonlítanak Mourinhóéhoz, még mindig ott lebeg az árnyéka Pinetina fölött?

– Nem vagyok se feltékeny, se irigy rá. Hiszem, hogy Angelo Moratti mellett Mourinhónak és Herrerának is kijárna egy szobor Pinetinában. Szégyen, hogy sokan hajlamosak elfeledkezni az Inter történelméről.

 Hallott felőle?

– Közvetlenül nem, de a moszkvai győzelem után felhívta Buttit, a csapatmenedzsert és gratulált mindenkinek.

– Igaz Benítez állítása, mely szerint az Internél mindent Moratti csinál?

– Nem vettem észre. Benítez szerintem azt hitte, hogy az olasz klubok úgy működnek,  mint az angolok, hogy a klubelnököt csak akkor látod, amikor a kék teliholdat.

– Tényleg követi Montali Milánóba?

– Eh, nem. Talán nem is baj, hátha végre szerencsém lesz. A Juventusnál velem volt, kirúgtak. A Románál velem volt, kirúgtak. Ha jön, már megyek is Morattihoz a végkielégítésemért…

 Ha már Juve, közeleg október 29.-e…

– Tudom. Az Inter-Juventus különleges. Főleg nekem, mert tudom, mit jelent a kerítés mindkét oldalán állni.

– Hány scudettója van a zebráknak, 27 vagy 29?

– Nem szeretném elmondani, hogy valójában mi történt köztem és a Juventus között. Jobb, ha csendben maradok. Azt mondják, azért küldtek el, mert ragaszkodtam például Poulsenhez és azt nyilatkoztam Eto’o-ról, hogy mennyire szeretném őt a csapatomban tudni…