Ellenfél mustra

Gasperini már lenyilatkozta, hogy ismeri az ellenfeleket, egyedül a Trabzonspor kíván plusz felkészülést és utánjárást. A nevek bűvöletében ezt akár egy gyenge csoportnak is minősíthetnénk. Sajnos viszont már mi sem vagyunk azok, mint pár éve, sőt azt sem tudjuk még, hogy hányadán álljunk önmagunkkal, és akár még szívatós csoport is lehet a miénk. Egyszerűnek tűnik, de pont ettől lehet baromi nehéz. Nézzük, mégis kik ezek, mik ezek.

Kezdjük az oroszokkal, ők papíron a legerősebb ellenfelek, és valószínűleg a pályán is ők lesznek. Tavalyelőtt már találkoztunk velük, akkor még Kraszicssal a fedélzeten (nem sok minden tűnt fel belőle) a két 1-0 ellenére elég simán ejtette ki őket még a neo-Grande Inter, de hát már más szelek fújnak.

A CSZKA Moszkva körül állandóság van, ami rettenetesen fontos a mai labdarúgásban. Ugyanaz az edző trónol, Leonid Slutskiy, és a játékosállomány sem változott jelentősen. 4-4-2-őt játszanak leggyakrabban, legnagyobb tehetségük Alan Dzagoev 1990-es születésű irányító, de már a csapat meghatározó alakja, de ott van még Keitsuke Honda aki egy remek rúgótechnikájú középpályás, több nagyobb csapat is szeretné, köztük mi is szemeztünk vele, mielőtt Sneijdert elhoztuk. Ott van több, jobb nevű európai klubot megjárt Mark Gonzalez, ismét van Vagner LoveZoran Tosic az MU nem bevált balszélső üdvöskéje és Seydou Doumbia aki a Young Boysban kegyetlen tempóban termelte a gólokat (64/50), és az orosz bajnokságban sem rest e téren (30/17), és nem utolsó sorban Igor Akinfeev vigyáz a kapujukra. Tavaly mondjuk ők is simán kiestek a Porto ellen, 3-1-es összesítéssel, már a hazai 0-1-nél reménytelen volt szinte, de mindenképp egy masszív, fiatal, lendületes csapat jó focistákkal. Hazai meccset mindenképp hozni kell ellenük, ha nem akarunk bajba kerülni. Szeptember 27.-én hozzájuk utazunk a második fordulóban, úgyhogy megúsztuk az usankás moszkvai túrát. Szoros meccsekre van kilátás.

Következő a sorban a francia bajnok Lille, aki nem úszta meg új fiúként a nagyok, wc-ben történő cigis lehúzkodását a nagyszünetben. Alapemberek távoztak Gervinho, Cabaye, Adil Rami és Emerson személyében. Rami helyére a szerb Basa érkezett a Lokomotiv Moszkvától, illetve Rozehnal, aki a Lazioban is légióskodott. Cabaye helyére okosan igazoltak, a rutinos és sokoldalú 

Beniot Pedretti érkezett, aki jó eséllyel tudja pótolni a Newcastlebe dobbantott elődjét. Gervinho helyére pedig a tavalyi szezon egyik felfedezettje Dimitri Payet érkezett, aki pontrúgásból kész életveszély, emellett marha gyors is. Úgyhogy, Eden Hazarddal – aki mellesleg a tavalyi Ligue 1 legjobb játékosának találtatott – és Payettel lesz baja Chivunak és Ranocchiának, ha valamelyiknek kezdenie kell majd, amire bőven van sansz. Náluk játszik a tavalyi francia gólkirály Moussa Sow, akit végül nem sikerült a Genoa-val közösen Itáliába okoskodni. Rudi Garcia személyében már 3 éve ugyanaz az edzőjük van, 4-3-3 az alap felállás, bajnoki címüket a szakértők szerint, rendkívül egységes csapatjátékunak és szervezettségüknek köszönhették, ami nálunk tavaly igencsak hiánycikk volt. Kellemetlen ellenfél lesz a Lille is, az itthoni meccsünket ellenük is hoznunk kell.  Ugyanaz lehet első ránézésre is a problémánk velük, mint az oroszokkal: a gyorsaság. Amivel a mi kimondottan lassú védelmünknek lehet gondja bőven. A harmadik fordulóban találkozunk velük először, vendégségben.

Gasperini nem véletlenül nem ismeri a törököket, ugyanis most is csak a szerencsének köszönhetik, hogy indulhattak a legrangosabb európai sorozatban. A Trabzonsporról egy bizonyos.: ők helyettesítik a bundabotrány miatt kizárt Fenerbachét. A Trabzonspor második lett a Süperligben, ezért El-selejtezőt játszott az Atlethic Bilbaóval, az első spanyolországi meccs 0-0 lett, de visszaléptetés értelmében a Bilbao egyből EL- a törökök pedig egyből BL-főtáblások lettek. Viszonylag fiatal klub, 1967-ben alapították, a jelenlegi keretből Dider Zokora és Halil Altintop lehet ismerős a nagyközönség számára. Nem lehetnek annyira gyenge csapat, hogy ha megtudták előzni a minőségi európai szeméttel feltöltött Galatasarayt és  Besiktast is, akik nem kis meglepetésre előbbi csak 8., utóbbi pedig 5. helyen végzett a bajnokságban. Minden tiszteletünk a török csapaté, de nehéz elképzelni, hogy a török bajnokságban csoportból való továbbjutásra esélyes csapatok bujkálnának. Arról nem beszélve, hogy ennél jobban nem is lehet Európa-szűz a csapat, a BL-ben legutóbb 2005-ben jártak, akkor is csak az ajtóig jutottak, az Anorthosis Famagusta ejtette ki őket. Az UEFA-kupában illetve Európa-ligában sem szerepeltek még. Talán nem túlzás, hogy ellenük mindkét három ponttal számolni kell, akkor is, hogy ha egy török arénában játszani sosem hasonlítható össze a Fáy utca poklával.

Ezt a csoportot meg kell nyerni, Gasperininek szerencséje is van, mert még esélyt is kapott, hogy kicsit rendbe szedje a csapatot a fajsúlyosabb és igazi erőpróbát igénylő megmérettetésekre. Reális és elvárható pontszám 12-16. Itt a program:

Szeptember 14. Szerda – Inter – Trabzonspor

Szeptember 27. Kedd – CSZKA Moszkva – Inter

Október 18. Kedd – Lille – Inter

November 2. Szerda – Inter – Lille

November 22. Kedd – Trabzonspor – Inter

December 7. Szerda – Inter –  CSZKA Moszkva