Mercato – finish

Egy hét van hátra a szezon kezdetig, és 10 nap a nyári átigazolási ablak bezárásáig. Jó lenne, ha felpörögnének az események, mert eddig jó szerivel csak gyengültünk és Eto’ó-t is szinte hivatalosnak vehetjük, hogy eligazol, ha ez még nem is lett bejelentve. Nézzük, mi történt eddig, és, hogy minek kellene még történnie. Marco Branca, itt az idő, hogy munkába állj.

Kezdtük a nyarat az edzőkereséssel, röpködtek a hülyébbnél-hülyébb és a lehetetlenebbnél-lehetetlenebb verziók, majd összességében papíron jól döntött a vezetőség. Gasperinit bízta meg, aki örvend egyfajta szakmai elismertségnek, nem környezetidegen és nem is kezdő, mint Benitez és Leonardo voltak. Ettől függetlenül valljuk be, a pekingi egy félidőt elszámítva – az sem volt résmentes – sok örömünk nem volt a felkészülési meccsekben, továbbra sem látszik, hogy miért is lesz nekünk, olyan marha jó ez a 3-4-3. A TIM-kupát ugyan behúzta a csapat, de a Juve ellen voltunk talán a nyár leggyengébbjei, a Milan meg sörcsapattal állt ki. Nem igazából vannak meg az embereink a posztokra, Sneijder továbbra is csak sodródik ebben a rendszerben, Eto’o elment, az egyetlen, aki ígéretes volt ebben a felállásban az Maicon, ő meg lehetséges, hogy hónapokra kidőlt.

Megszereztük Vivianót, akivel hosszútávra meg lehet oldva a lassan öregedő Cesar pótlása, és most jól tudtunk volna hasznosítani a transzferekbe való bevonásba, de sajnos súlyosan megsérült, fél évet kell kihagynia. Egy fegyvertényünk mindenképpen van Alvarez megszerzésében, akit az Arsenal és a Roma is szeretett volna, de Branca igen ügyesen beelőzte őket és egész korrekt fizetési formulát alkudott ki. Más kérdés, hogy Kakára kísértetiesen emlékeztető mozgásán kívül, gyakorlatilag semmit sem mutatott, eddig mindenképpen csalódás. Megszereztük már tavaly Castaignost, aki jól mozgott eddig, sokkal többet mutatott, mint vártuk, még Alvareznél is, de egyértelmű, hogy korai volt még elhozni. Hollandiában idén akár még gólkirály is lehetne, ügyes srác kétségtelen, de még korai ide, illetve az igazi posztján, közepén esélye sincs csapatba kerülni.

Érkezett közben Jonathan is, aki TIM-kupán végre pályára lépett, nem volt rossz, kb. annyit mutatott, amennyit reálisan várt tőle az ember előzetesen. Faraoni személyében közben egy igazi csiszolatlan gyémántra leltünk, talán még az annak idején berobbanó Santonnál is nagyobb tehetségnek tűnik, bízzunk benne, hogy  a szereplése nem marad ennyiben. Apropó Santon, nem mozgott rosszul az alsóbb osztályú csapatok ellen, de a komolyabb felkészülési meccseken padon sem kapott helyet, lehetséges, hogy kölcsönadják, úgy néz ki nem számolnak vele, ami megint szomorú hír.

Közben Mariga kölcsönbe ment a Real Sociedadba, ügyes gyerek a kenyai, bízzunk benne, hogy tovább fejlődik és a jövőben az erősségünk lesz, de most perpillanat tényleg nem fér be még a csapatba. Kucka játékjogának feléért 8 milliót kifizettünk már, de a szlovák marad Genoában. Muntari viszont itt van még, ő sajnos eléggé hasznavehetetlen, tőle is meg kéne szabadulni, viszont végleg. Visszatért Coutinho az U20-as vb-ről, ráadásul világbajnokként, egész jól mozgott, ha tavalyi önmagát egy kicsit felül tudja múlni, már elégedettek lehetünk. Közben Obi minden meccsen, mikor pályára lép, bebizonyítja, hogy nemhogy megérett a nagy csapatra, hanem rendre a  jobbak között van. Úgyhogy van egy ígéretes fiatal magunk, sajnálatos, hogy Santon nem fér be ebbe a klikkbe.

Eto’o helyére szinte biztosra vehető, hogy Forlán érkezik, aki jó választás, de kétségtelenül tűzoltó jellegű, 2 évnél több nem igazán van benne. Viszont egy jól cselező, passzoló, intelligens, gólerős játékos, Militóval – aki a Milan ellen nagyon jól mozgott – remek párost alkothatnak, Sneijderrel kiegészülve egy egész pofás támadótriónk lehet.

Mindenképpen akar egy szélsőt a stáb, eleinte Palaciost akarták, csak Pandev miatt nem jött létre a buli, Lavezzi bizniszbe vonták volna bele még a macedónt, csak nem tudtak a pénzen megegyezni és a Zenit a napokban kopogatott egy 31 milliós ajánlattal, úgyhogy ez a hajó is elúszni látszik. Most Zarate kerül képbe, sajnos Santon is, vagy csere, vagy pénz kölcsönbe megy a mi Dávidunk. Lotitóból kiindulva, egy héttel a zárás előtt nem tűnik életszerűnek ez a deal. Egy középső, kreatívabb középpályás kellene és egy szélső támadó, illetve egy ballábas középhátvéd.  Casemiróról semmi hír,  más célpont nem nagyon volt a közelmúltban. Vertonghenről volt szó balbekk kérdésben, de vele kapcsolatban nagyon elcsendesedtek a hangok, bár előzetesen sem tűnt egy egyszerű menetnek a belga megszerzése. 10 nap van, egy kicsit úgy érezzük, el lett tökölve a nyár. Bízzunk benne, hogy megérkeznek azok az emberek, akikre minden bizonnyal szükség lesz.