Inter 4-1 Cremonese

Nehéz az ehhez hasonló felkészülési meccsekből messzemenő következtetéseket levonni. Az ellenfél harmad-negyed osztályból jön, nem igazán teszi próbára sem a csapatot, sem a struktúrát. Egy-két dolog azért ettől függetlenül ‘átjött’, nézzük, mi is az.

 

 

 

A több osztálybeli különbség tényleg csak edzőmeccs jellegűre korlátozza a mérkőzéseket, a támadó-szekció még úgy ahogy próbára van téve, de a védelem semmiképp. Ennél a felállásnál pedig talán a legfontosabb szegmens ez, mert ott következett be relatíve nagyobb változás. Nyilván nem lehet egyből a Real Madrid  ellen sem kezdeni, tény. Másik tényező, hogy Eto’ot ezeken a találkozókon szinte teljesen felesleges játszatni. Rendben, lépjen pályára, játsszon, de egy félidőnél  többet felesleges erőltetni több szempontból is. Neki így is, úgy is játszania kell majd, ha törik, ha szakad. Nem kell már a felkészülési meccsek 90%-át végig  is játszatni vele. Hosszútávon kimerültségveszély, rövid távon pedig sérülés, egyik sem hiányzik. Továbbá akkora szintkülönbséget eredményez, ami a csapatjáték rovására megy. Sokkal többet tanulhatna és fejlődhetne a csapat Eto’o jelenléte nélkül. Oké, hogy csak helyzetbe kell hozni és megoldja, csak ezzel pont azokat a hiányosságokat nem orvosoljuk, amiket lehetséges, hogy meg kellene próbálni áthidalni.

Nézzük az új rendszert. A 3-4-3 ezen formájában az igazi, szélsők nem a támadószekcióban vannak, hanem a középpályáról érkeznek. Jobboldalon Santon (világoskék) végig a középpályán játszik, majd védekezésnél visszahúzódik a védelem oldalára, vele egészül ki a védelem 4 tagúra. Ezen a poszton nagyot nyerhet a csapat, mert a támadóhármas egyik tagjával folyamatos összjáték-lehetőség van, ez valószínűleg a kezdőben Maiconnal és partnerként Eto’oval vagy az eddig nagyon ígéretesen játszó Alvarezzel egy nyerő pont lehet. Baloldalon Crisetig játszott, hasonló szerepkörben, mint Santon csak egy gondolatnyival beljebb, mellette még fel-fel bukkan a harmadik középhátvéd is a széleken. Ide a későbbiekben,egy robotoló, beadni képes játékos kellene, semmi más szerepe nincs,  mint fel-alá rohangálni, alkalomadtán beadni.

Itt jó eséllyel Zanetti fog játszani, bár egy fénykorában lévő Muntarival kétségtelenül beljebb lennénk, ugyanis a Traktor főprofiljába nem az életveszélyesen csapódó beadások tartoznak elsősorban, ezt lássuk be.

A hegesre vakart Sneijder (szürke) ügy kicsit váratlan formában nőtte ki magát. Wesley  teljesen visszalép a védelem elé labdákért, mélységből osztogat, majd a felhúzódott a csapathoz felzárkózik és szintén őt keresik a labdával, szintén innen forgatja a játékot. Többet kell futnia, több a védekező feladata, meg kell támadnia a labdás embert, ami eddig egyáltalán nem esett eddig nehezére. Sneijdert ebben a formációban elvesztette a kapu elől a csapat, viszont nehezebb kiiktatni a játékát és Alvarez úgy néz ki, fogja tudni őt pótolni összjátékban, mozgékonyságban pedig talán még rá is tesz. Sneijder párja Sztankovics, aki egyértelműen fellép a támadó hármas mögé, sokszor ő az aki Sneijdernek visszajátssza a labdákat, hogy magára vonja az embereket. Neki is rengeteget kell futnia, visszazárjon a középpályára és fel is érjen a támadó harmad közelébe. A védekezés úgy néz ki, kollektív lesz, visszatámad a csapat, mindenki sprintben közlekedik labdavesztés után. Ezzel a résszel kapcsolatban nehéz nyilatkozni, mert semmilyen szinten nincs nyomás alatt sem a védelem, sem a középpálya, úgyhogy remegő kézzel várjuk a Dublin kupát, hogy tisztábban láthassunk.

A támadószekció sokkal inkább emlékeztet az Ancelotti-féle Milan, Kaká – Seedorf –  Inzaghi felállására. Az előzetesen szélsőként definiált Eto’o (zöld) és Alvarez (sárga) visszább helyezkednek. Inkább befelé mintsem szélen, de szinte teljesen kötetlen mozgással, helycserékkel is operálnak. Ebben a szabad felfogású és pozíció nélküli mozgásban szintén nagy potenciál lehet, anno a Milan és most a Barcelona is hasonló felfogással állította és állítja megoldhatatlan feladatok elé az ellenfél védelmeit. A centert felesleges is bolygatni, ebben a rendszerben el fog férni Pazzini is, mivel több a támadásban érdemlegesen résztvevők száma, ezáltal a variációs lehetőségek száma, Militoval pedig a földön lehet majd tovább bonyolítani a manőverek kivitelezését. Sok még a kérdőjel, mindenesetre már most ezerszer több variációs lehetőséget lehet felfedezni, mint Beniteznél és százszor több tudatosságot, mint Leonál. Reméljük a legjobbakat a folytatásban.