Nesze neked, utánpótlás nevelés

Friss hír, hogy a vezetőség úgy döntött, Davide Santont átadólistára teszi. Valahol kölcsönt emlegetnek, de több helyen végleges értékesítésről írnak. Fájó hír, viszont valahol várható is volt. Pár sorban járjuk körül ezt a dolgot.

Konkretizálni még nem igazán lehet ezt a témát – magyarán még nem tudni biztosra, hogy kölcsönről vagy végleges eladásról van-e szó – , de mindig aktuális és érdekfeszítő a mi Dávidunk körülötti cirkuláció. A két vagy-vagy között egy dolgot mindenképp biztosra vehetünk: Santon jövőre sem fogja kezdőemberré verekedni magát az Interben.

Ha kölcsönadásról beszélünk, ez talán nem is feltételen hátrány, ugyanis kell a fiunknak a lehetőség, hogy tudjon fejlődni, gyarapodni megtalálni a saját hangját, ahogy zenei berkekben szokás mondani. Mivel kérői mindig vannak, akár egy jobb csapatban is bizonyíthatna, egy esetleges jobb szerepléssel némi fegyvertényre is szert tehetne. Jelenleg a két római klub érdeklődik élénken. Mondjuk a Roma esetében sosem szerencsés az ilyesmi, nem feltétlen kellene a kezükre játszani potenciális kezdőember matériákat, még kölcsönben sem. Feltéve, ha valamit mi is profitálunk a dolgon, az adott játékos lehetőséghez juttatásán kívül.

Nézzük az alma rohadt oldalát is. Sanszos, hogy Santonról lemondott a vezetőség. Elvesztették a hitüket vele kapcsolatban és lehet, úgy gondolják, most csináljunk komolyabb pénzt belőle, amíg lehet. Egyébként 10 millió euróról szól a fáma. Kérdezhetnénk szemre hányóan, hogy miért. Tény, hogy Santon megtorpant (könyörgöm, januárban múlt 20 éves az ombre). Lehetne vesézni, hogy sérült volt és hosszú kihagyás után és ezért meg azért, bablé. Ha voltak is gyengébb meccsei, kaptunk is róla gólokat, egy bizonyos szint alá sosem ment, a tehetség így vagy úgy, mindig is ordított róla. Az idei Cesena kaland alakulhatott volna jobban és rosszabbul is, ez miatt ostobaság lenne leírni őt.

És akkor most egy kicsit csapjunk az Inter székház tárgyalóasztalára is. Hogy is van ez?! A most már másfél éve, kis túlzással vicc kategória Chivu (aki amúgy is kifele megy a fociból és már most sem jó, könyörgöm, újfent), lejáró, sztárgázsis szerződését meghosszabbítjuk. Az egyébként tényleg jópofa és megbízható, de középszerű Nagatomót egyből megvesszünk 5 jó meccs után. Santont pedig sehogysem tudjuk képbe illeszteni a 38 éves Zanetti és az évek óta elvágyódó és kb 2 éven belül kipukkadó Maicon mellett? (Arról nem is beszélve, hogy tökéletesen illene Gasperini 3-4-3 -as felállásához bármelyik szélen.)

Mert ha megérkezett volna Clichy, vagy Jonathant elsietve vettük meg, mert Maicon mégis marad (ami egyébként nincs kizárva), vagy Nagatomo lenne az új Ashley Cole, ha Chivu bombaformában és ellenállhatatlanul futballozna, akkor értenénk, hogy Santon miért is kitaszított. De felsorolt szituációk közül egyik sem áll fenn. Lehetséges, hogy a vezetőség valami szokásos játékos-barteren töri a fejét. Akár még jól is ki lehetne ebből jönni, kétségtelen. Nem egy jó üzletet kötöttünk az ifik játékjogainak bevonásával. Viszont Santon megérdemel még egy lehetőséget, több okból is. Egy, a mi kutyánk kölyke (önmagában baromság, de akkor is), kettő pedig igazából sosem bőgött le. Santont egy igazi, és kimerítő bizonyítási lehetőség nélkül elengedni, rettenetesen fájó lesz, (lehet csak addig, amíg be nem bizonyosodik a jogossága, viszont) máshol kiteljesedni látni, valószínűleg leírhatatlan szomorúságot fog okozni, mindenki számára aki a kék-fekete milánói futball klubbal, komolyabban szinten szimpatizál.