Nincs apelláta – ha gyenge vagy, menned kell

Minden csapatban megvannak az „ez meg mit keres itt típusú” labdarúgók. Ugyanígy nincsen tökéletes keret sem. Valaki helyett mindig játszhatna más játékos, olyan aki nem tagja a keretnek. Az idei szezon nem feltétlenül ezért sikerült ilyenre, de mindenesetre hozzá segített a végeredményhez több gyenge teljesítmény is. Van olyan aki felett lehet még korai, de van olyan, aki felett pedig már régóta pálcát kellett volna törnünk.

Az idei keret két csapatrészben is sántít: a védelemben és a támadó szekcióban. Középpályásaink rendben vannak, mert még mindig a rombusz középpályához igazítjuk a keretet, csak az a cink, hogy kb. tavaly február óta vagy a 4-2-3-1, vagy inkább egy zavaros 4-3-3 -ban vereti a csapat.

A védelemben megöregedtünk. Santon visszaesésével – ami nagy részben Chivu indokolatlan erőltetésének is köszönhető – elvesztettünk egy megbízható játékost a balszélről. Itt az egyik hiányposzt a keretben. Chivu nem balhátvéd, hanem egy ballábas középhátvéd. A szélre túl lassú és ennél csak lassabb lesz, plusz nem elég labdaügyes. Továbbá, amióta fejvédőben játszik, kockázatos neki középen játszani a fejpárbajok végett, pedig ő ott a legjobb. Ezért Chivutól annyira nem is  fájó szívvel, elköszönünk idén nyáron  – 10 millió euróért a Napoli vagy Roberto Mancini a Cityhez már viszi is. Nagatomo érkezett a bizonytalan Santon helyére, akire nem lehet panaszunk, gyors, erőszakos, lelkes, de nem kezdő matéria. Úgy néz ki, végleges szerződést kap, személyében megvan a tökéletes csere erre a posztra. Santon visszahozatala továbbra is kérdőjeles. Neki játéklehetőség kell, maradjon  és játsszon végig egy évet a Cesenában, úgy néz ki benn is maradnak. Erre a posztra Aly Cissokho személyében megtaláltuk a kellően gyors, labdával ügyes, a támadásokat is segíteni tudó, de a párharcokban is remek emberünket, 15 millió euróért már csomagol is a rossz fogazatú francia srác.

 

Középen a Matrix-Córdoba duó nagyon megöregedett, nem csak korban hanem játékban is. Sokszor a beugró szerepét – ami előzetesen szánva lett nekik – sem tudták már résmentesen hozni. Tőlük is elköszönünk idén, szép volt, jó volt, véget ért. Samuel sérülése és a két veterán hátvéd formája miatt érkezett Ranocchia. Béka Bandi, akárhogy csűrjük-csavarjunk, gyenge. A legrémisztőbb az most vasárnap volt, hogy a hónapok óta nem játszó, aggastyán Matrix egész egyszerűen, minden ízében jobb volt nála. Ranocchia szörnyen lassú, darabos, általában mire megfordul Lucio már háromszor felszabadított.

Ranocchiától még most amíg van valami ára, szintén elköszönünk a nyáron, 10 millió euróért az Öreg Hölgy már le is csapott a jövő nagy Juventusába szánt colosra. A Lucio-Samuel páros jövőre meg mindenképp ütőképes, de valószínűleg rotálva tudnának egyenletesen teljesíteni. Ezért a Real Madridtól kölcsönben egy évre elhozzuk a teljesen perifériára szorult Ezequiel Garayt, akit Mourinho minden további nélkül el is engedne kedvenc exklubjához. Az olasz foci azért tart ott, ahol, mert kórosan félnek a fiataloktól. Ezt orvosolandó a nagy csapathoz felkerül az új Nestaként emlegetett Faraoni, aki a Chievoból – és ott egész jól teljesítő – Andreollival küzdhet meg a negyedik-ötödik középhátvéd pozícióért. A jobb oldalon Maicon már évek óta egyedül húzza az istrángot, Zanetti ki tudja segíteni beugró szinten, de ha Maicon nem sérült vagy eltiltott azonnal kezd, sokszor úgy, hogy abszolút nincs olyan állapotban. Zanetti a jolly joker mind két szél tekintetében, de kellene egy minőségi jobbhátvéd a keretbe, aki nem lenne más, mint a már majdnem francia bajnok Lille sokoldalú játékosa Mathieu Debuchy. Ő pillanatnyi bevillanás, tud a középpályán is játszani, nem wing, hanem kimondottan fullback típusú védő. 5-7 millió euróért szíves örömest leülne az Inter kispadjára minden bizonnyal. A védelem ezzel meg is van.

A középpálya eddig is rendben volt, a hírekkel ellentétben nem érkezik Montolivo, hanem Obi és Mariga kap több lehetőséget, teljesen megérdemelten. Sztankovics beugrósként még így is szerez pár gólt és hasznos lesz. Cambiasso képes végig egy jó átlagra, Motta sérülékenysége és kicsit hullámzó teljesítménye pedig belefér, tavaszra úgy is csúcsformába lendül. És ha minden kötél szakad, ott van a Capitano is. Muntari elmegy az Evertonhoz 9 millió euróért, megy a kasszába, Hardzsa pedig vissza a Genoa-ba.

A támadó szekció több mint káosz. Rendre Sneijder plusz 3 támadóval állunk fel, de nincsenek meg hozzá az embereink. Milito idei formája kuriózum, Pandev viszont skandalum, viszi is a Bayern München Altintop helyére  – 8 millióért áll is a deal. Ott vagyunk, hogy 4 posztra van 4 emberünk. Milito, Eto’o, Pazzini és Sneijder. Suazo lelép, megszabadulunk évi 2,5 millió euró kidobott pénztől. Ide érkezik Luís Jimenez a Cesenaból, aki már játszott itt, az idei szezonja megelőlegez neki egy kölcsön szerződést, az irányító- és a jobb összekötő poszt, előbbi inkább csere utóbbi alkalmanként kezdőként való betöltésére. Idén egyik legfőbb letéteményesére és egyben legfontosabb játékosa a nagy harcok árán benn maradó Cesenának. Egyébként meg egy ügyes, jól cselező, technikás spíler. Továbbá a kiesés ellen küzdő Wolfsburgból elvágyódó Diego érkezik 14 plusz teljesítmény utáni opciós vételárral, hogy a támadószekció egyik szélét betöltse, alkalmanként a sérülés vagy eltiltás vagy csak fáradtság miatt hiányzó Sneijder helyett irányítson. Coutinho elmegy kölcsönbe, de mindenképp olyan helyre ahol kap is lehetőséget, nem utolsó szempont, hogy Olaszországban maradjon. A center posztért pedig a kicsit egyoldalú Pazzini és az utolsó esélyét megragadó, vagy eljátszó Milito küzdhet meg, de Eto’o is bármikor betöltheti ezt a szerepet.

Ahhoz, hogy jövőre a csapatnak legyen reális esélye címet vagy címeket szerezni első lépésként meg kell köszönni, Leonardo összességében jó, de komoly pofonoktól nem mentes munkáját. Jelen körülmények között Mourinho, Guardiola és Villas-Boas érkezésére nincs reális esély, ezért a következő edző nem nagyon lehet más csak Dunga vagy Didier Deschamps.

Az ideális kezdőcsapat jövőre: Julio Cesar; Maicon, Lucio, Garay, Cissokho; Cambiasso, Motta; Eto’o, Sneijder, Diego; Pazzini. Padon: Samuel, Zanetti, Sztankovics, Obi, Jimenez, Milito. Költeni sem költöttünk sokat, EU útlevele is van mindenkinek.