Feliz compleanos, Rubén!

A Burgnich, Sosa és Da Silva családban ma egészen biztosan kettős ünnepet tartanak. A sonka-tojás kombó mellett délután előkerül a hűtőből a születésnapi torta is, merthogy Tarcisio, Rubén és Gilberto keresztnévre hallgató férfiemberek 72, 45 illetve 35 szál gyertyát fújnak el sajátjukon. A három kék-fekete kötődésű labdarúgó közül a Grande Inter legendás hátvédjét nyilván senkinek nem kell bemutatni, a Lucescu-féle csapat bűnrossz védője kapcsán inkább spórolok a karakterekkel, marad hát a kilencvenes évek elejének-közepének Milánóban nagy népszerűségnek örvendő piciny dél-amerikai támadója. 

Fiatalabbak talán nem tudják, de nem Alvaro Recoba volt az egyetlen penge ballábas uruguayi interes kedvenc. Rubén Sosa Ardaiz hazájában a Danubioban kezdte karrierjét, onnan 1985-ben Zaragozába hajózott át három szezon erejéig, hogy aztán a 88/89-es idényt Róma világoskék felében töltse. Négy év és egy 124/40-es mutató után 1992 nyarán igazolta le az Inter. Milánóban hamar megszerette a közönség, nemcsak odaadó játéka, hozzáállása, hanem látványos góljai és szimpatikus nyilatkozatai miatt.

Első Fiorucci-mezes szezonjában rögtön házi gólkirály lett 20 találattal, a rákövetkező campionatóban néggyel kevesebbszer zörgetett, viszont UEFA-kupa győzelemre vezette az Intert 1994-ben (annak ellenére, hogy mindössze egyszer talált be a sorozatban).

Harmadik és egyben utolsó idénye (20/8) kevésbé lett sikeres, ám így is fájó volt látni ősztől a Bundesliga-összefoglalókban a Dortmund sárga-fekete szerelésében. A borussiás idők után Spanyolországban és Kínában játszott még néhány mérkőzést, végül Uruguay-ban még 40 évesen is pályára lépve 2006-ban vonult vissza.

Az ellenfelek szempontjából dermesztő bal lábbal áldotta meg a sors, képes volt bárhonnan kapura tekerni a labdát. Kis termete, alacsonyan lévő súlypontja és agilis játékstílusa miatt a védők rémálmának számított, rendszerint addig-addig forgolódott, míg kapura nem bombázott.

A mai napig kapcsolatban van a klubbal: 2005 novemberében edzéslátogatáson vett részt, az Inter száz esztendős centenáriumára rendezett gálamérkőzésen pedig újra láthatta futballozni a Meazza közönsége egykori kedvencét.

Boldog szülinapot, Rubén!