Újratervezés jövőre?

Az egyértelmű, hogy a tavaly megszerzett trónunkból csúnyán kiebrudaltak minket, mind Európában, mind Itáliában. Az ok többrétű is lehet akár. Felszínes, laikus kívülállók szerint elkényelmesedett, jóllakott játékosok miatt van ez a visszaesés, rossz nyelvek szerint az Inter csak egy kutyaütő vircsaft volt, akikből Mourinho csinált egy szezonra csapatot, azt is óriási mákkal. Sokan egyszerűen edzőkérdésnek titulálják a jelenlegi hanyatlást, Benitez és Leonardo sem alkalmas arra, hogy ezt a csapatot ott tartsa a közvetlen elitben.

Kezdjük a jóllakottsággal és a motivációs problémakörrel. Nyilván egy, a tavalyi szezonhoz hasonló után, ha akar sem tud annyira felpörögni egy adott játékos, mint a címek bezsebelése előtt. Ennek ellenére ekkora erővesztés mögött nem állhat kizárólagosan ez a problémakör. Valamennyire adjuk meg ezt a vádat, de elenyésző szerepvállalással.

Az, hogy az Inter játékosaiból Mourinho csinált futballistát az nem igaz, csapatot viszont ő csinált belőlük és egy jó rendszeren belül tud igazán alkotni az egyén is, tavaly szinte minden játékos nagy szezont produkált. Egyesek kiugróan jót.

Edző kérdéskörben: Benítez minden tekintetben megbukott. Nézhetetlen, akadozó játék, elmaradó eredmények, óriási sérüléshullám (ami egy idő után a játékosok szabotázs akciója is lehetett), majd a törvényszerű eltanácsolás.

Év közben minden fronton címvédő csapatnál érdemi edzőt leakasztani kis túlzással lehetetlen, nem is sikerült. Leonardo mellett – a zöldfülűsége ellenére – az ambiciózus hozzáállása, lelkesedése és azért az ő szintjén megfelelő szintű tehetsége is szólt. Az már ekkor tudni vélő volt, hogy Leonardo bizonyos magasságokat nem fog tudni megugrani, de a szituáció a bizakodással teli „majd meglátjuk” volt.

Leonardo lényegében a tőle várhatót hozta, nagy menetelésbe kezdett a csapattal a hetedik helyről feljött egészen 2 pontra a listavezető mögé, kisebb-nagyobb szerencsével pedig túljutott a 16 között is a BL-ben. Evés közben jön meg az étvágy, csak az Internek sajnos nem volt evőeszköze, jöttek is a várakozáson felül teljesített csapattal szemben a valóságban  irreális elvárások és a várható pofonok is. Óriási meglepetésként ez nem szabadott, hogy érje az Inter szurkolókat, igazából a kisebb drámai  hatás csak a dramaturgiai sorrend miatt volt.

Játékos kérdésben viszont egy kisebb csapdában van az Inter jelen esetben. A keret már korosnak mondható, viszont az idősebbek közül többen remek állapotban vannak, aki meg kevésbé, azt meg még nem feltétlen illik leírni. Viszont a csapatot fel kellene frissíteni, de idén még nehéz belenyúlni, mert még megvan a potenciál a keretben. Előbbi kategória Lúcio, Zanetti és még mikor játszott, Samuel. Utóbbi lista már bővebb és sokan inkább ki-, sokan inkább befelé lógnak.

Chivu egyértelműen holtponton van, eddig a tőle kicsit idegen balszélső poszton akadtak problémái, de most eredeti helyén is kiábrándítóan játszott. Chivu mindössze 30 éves, védő létére jó korban van, ha összeszedi magát, mivel alapvetően kiváló játékos, alsó hangon van 2-3 jó szezonja. Ennek ellenére elgondolkodtató az ő helyzete.

A másik kritikus játékos Diego Milito. A tavalyi katartikus szezon után, zuhanó repülés, az idei szezonja gyakorlatilag értékelhetetlen. Milito 32 lesz egy hónap múlva, viszont a keret legsokoldalúbb és talán legjobb támadója. Ha jövőre nem is szán neki főszerepet a klub, egy ilyen támadóra mindenképp szükség lenne, feltéve, hogy megtalálja önmagát.

Pandev, a tavalyi berobbanás szerű debüt után szörnyen visszaesett, az egyik biztos távozónak tűnik, a Bayern látszik befutónak. Valahol kár érte, ennél több van benne.

Maicon. Őt már évek óta érik vádak, a folyamatos távozási szándékai és a hullámzó teljesítménye miatt. Ő sem fiatal arról nem beszélve, hogy nincs riválisa a csapatba kerüléssel kapcsolatban, egyrészt rengeteget játszik, másrészt nincs versenyhelyzetben. Nem feltétlen szerencsés. Az elengedése minden tekintetből rossz húzás lenne, egyrészt bűn rossz sosem volt (a WHL meccset leszámítva) másik részt rettentő fontos eleme a támadásépítésnek.

Sztankovics sem fiatal már, ennek megfelelően alapvetően már nem is kezdőember. Ő még a rutinja és a habitusa miatt elfér a keretben jövőre.

Motta jó korban van és megbízható is, a sérülékenysége miatt előfordul, hogy  a csapatba kerülésért is meg kell küzdenie, maradjon.

Cambiasso a csapat eddig kikezdhetetlen tagja, sajnos az egyik legfőbb áldozata a csapat szétesésének. A kaotikus rendszerben egyszerűen képtelen a szokásos magas hatásfokú játékát hozni és egy cseppet elgondolkodtató az ő versenyhelyzet nélkülisége is, már ami a csapatba kerülést illeti.

Az új fiúk. Hardzsa megtette a tőle telhetőt, egy-két meccsen hozzáadta a kellő pluszt a játékhoz, de egyértelműen nem az a matéria, amivel egy az európai elithez csatlakozni kívánó csapatnak gondolkodnia kell, összességében jó húzás volt őt elhozni és visszaküldeni sem lesz hiba. Nagatomo, küzd, hajt, lelkes, nincs vele gond, talán érdemes elgondolkodni a megtartásán, hosszútávon megbízható kiegészítő embernek tűnik. Pazzinit a kezdeti lendület és ellenállhatatlanság után totális visszaesés és eltűnés jellemzi. Rettenetesen statikus, nagyon ki kell szolgálni, véleményes a megtartása. Ranocchia. Mellette és ellene is sok minden szól. Fiatal, egyértelműen tehetséges, viszont szörnyen lassú és darabosnak tűnik. Egy próbát talán megérne, megnézni egy szervezett védelemben és egy jól szűrő középpálya mögött hogyan teljesít (ez érvényes Chivura is), arról nem beszélve, hogy ő hívatott enyhíteni a védelem eléggé magas átlagéletkorát.

Córdoba, Materazzi sajnos már nem erre a szintre valók, súlyos hibákat vétenek rendszeresen, tőlük idén nyáron egyszerűen el kell köszönni.

A fiatalok. Coutinho kétségtelenül tehetséges, de játékra van szüksége, kölcsön kell adni egy-két évre és akkor okosabbak leszünk vele kapcsolatban. Mariga- Az ő helyzete kicsit hálátlan, az igazi posztja Cambiassoé és egy kicsit egyoldalú játékos is, viszont ebben a Vieira-Sissoko posztban kétségkívül remek, megérdemelne több lehetőséget, hiba lenne eladni. Ha türelmes, meglesz a helye a csapatban. Obi nagy tehetség, simán játszhatna többet is, de ő is annak az áldozata, hogy nem bíznak a fiatalokban, kár lenne, ha elkallódna- Egy kölcsönadás nem feltétlen javít a helyzetén, ugyanis Olaszországban nincs rózsás helyzete a fiataloknak. Meg kellene próbálni több lehetőséget biztosítani neki, meghálálná.

A védelmet mindenképpen fiatalítani kell, Santonnak megadni a bizalmat és első számú balhátvédként számolni vele és játszatni. Esetleg még egy fiatalabb középhátvédet szerezni, aki felborítaná a hierarchiát és lenne egy kisebb versenyhelyzet a kezdőbe kerüléséért.

A másik fontos lépés, hogy a támadószekcióba Sneijder és Eto’o mellé veszélyes, kombinatív és individualista játékosokat importálni. Pandev, Milito, Pazzini trió hatalmas kérdőjel a jövőre nézve.

Edzőkérdésben pedig, elméleti síkon Benítez sem volt rossz választás, egy bizonyított minden megnyert edző volt, csak az kimaradt, hogy leszálló pályán. Nagyon meg kell fontolni a következő edző személyét, egy hasonló szezon már nagyon káros lehet a klub identitására nézve, ami játékos piacon üthetne vissza leginkább.