Listaőrület III.: 10 év 10 legszebb gólja

Megint listázunk. Ezúttal raklapnyi csodaszép gólon kellett átrágni magunkat, hogy kiválasszuk az elmúlt évtized tíz legszebbjét. Vérző szívvel maradtak ki olyan gyönyörűséges alkotások, mint például Eto’o ollózása a Livorno ellen, Emre emelése Rómában, vagy Ibrahimovic bikája Palermoban. Apropó, Zlatan. A svéd három interes éve alatt szerzett tucatnyi pazar góljával egyedül megtöltötte volna a listát.

10. Marco Materazzi

Mikor? 2006. december 17.
Kinek? Messina
Miért ezt? Mert a rivális szurkolók által szívesen gyűlölt Mátrix ilyen gólokkal tudta elhallgattatni kedvenc bírálóit.
Sztorija: Figo bead, Ibra visszafejel, Materazzi ollózik.

9. Alvaro Recoba

Mikor? 2003. április 6.
Kinek? Roma
Miért ezt? Mert Recoba-gól nélkül nincs értelme ilyen listát csinálni. Kivételesen nem egy tőle megszokott balos atombomba, hanem amolyan „messis mindenkit kicselezős.”
Sztorija: Conceicao(!) előkészít, a Kínai négy nézelődő római védő (köztük bizonyos Walter Samuel) között addig kavargat, míg kilövi a rövidet.

8. Fabio Cannavaro

Mikor? 2003. november 22.
Kinek? Reggina
Miért ezt? Mert az okosok szerint a későbbi jóképű aranylabdás két interes idénye értékelhetetlen. Eme gól talán cáfol valamit.
Sztorija: Igazából semmi különös, zavartalanul felhozza a labdát, majd’ úgy 35-ről kiköltözteti a pókot.

7. Zlatan Ibrahimovic

Mikor? 2007. november 7.
Kinek? CSZKA Moszkva
Miért ezt? Mert nehéz volt a temérdek szép Zlatan-gólból választani. Ezt a labdaátvétel utáni finom csel és az azt követő gyilkos lövés emeli a többi fölé.
Sztorija: Tipikus rá jellemző találat: egy csellel elküld két védőt, aztán lórúgásszerű lökettel kilövi a ficakot.

6. Maicon

Mikor? 2010. április 16.
Kinek? Juventus
Miért ezt? Mert a Juvénak lőtte, hehe. Nemcsak maga a gól, hanem a brazil védő utána következő ünneplése is sokáig emlékezetes marad.
Sztorija: Egy kisebb kavarodás után a 16-os környékén kolbászoló Kolosszushoz kerül a labda, leveszi combbal, egy finom emeléssel elküldi Amaurit, még egyet dekázik, aztán parasztcsűddel a hosszúba tüzel.

5. Dejan Sztankovics

Mikor? 2009. október 17.
Kinek? Genoa
Miért ezt? Mert elég ritkán látni olyat, hogy valaki egy kapus általi indítást menettértivel egyből visszaküld a kapuba.
Sztorija: Amelia a félpályánál tengődő Sztankovicsot találja meg társai helyett, Dr. Kovac futballista alteregója állítás nélkül lő, gól.

4. Dejan Sztankovics

Mikor? 2006. szeptember 24.
Kinek? Chievo
Miért ezt? Mert a minden évben látványos bombagóllal jelentkező szerb sárkány összes találata közül ez a legszebb. Vitának helye nincs.
Sztorija: Zanetti passzol neki, erre Deki pár gyorslépés (avagy futás) után elképesztő gólt ragaszt a pipába vagy harmincról.

3. Zlatan Ibrahimovic

Mikor? 2009. március 15.
Kinek? Fiorentina
Miért ezt? Mert a világ egyik legjobb kapusának ilyen gólt még senki sem rúgott. Leszámítva Rudolf Gergelyt.
Sztorija: Szabadrúgás olyan 32 méterről. A labda Deep Impact erejű becsapódással érkezik a tisztességből azért elvetődő Frey kapujába.

 

2. Thiago Motta

Mikor? 2009. augusztus 29.
Kinek? Milan
Miért ezt? Mert egy másik posztban minden idők egyik legszebb, derbin szerzett találatának neveztem.
Sztorija: Kis túlzással egyérintővel jut el az Inter a Milan kapuja elé, Milito kiugrat, Motta résbe fut, aztán bal belsővel a jobbfelsőbe teker.

1. Adriano

Mikor? 2004. október 17.
Kinek? Udinese
Miért ezt? Mert elég csak megnézni.
Sztorija: A még sovány és gyors brazil saját térfelének közepéről indulva kezdi meg expedícióját, lefut mindenkit, a védők esnek-kelnek, aztán elsül a balos.