Irány a döntő

11 év után újra a Coppa Italia döntőjében az Inter, ide pedig a városi riválison, egyben az idei legkomolyabb bajnoki ellenfélen keresztül vezetett az út. A két felvonásos Derby eleve nem érdektelen esemény, pláne a tavaly óta fokozott intenzitással egymásnak feszülő csapatok között. Az éles befutó a scudettoért pedig komoly presztizskérdéssé tette, hogy ki jut be az egyébként másodrangú kupa fináléjába.

Az uncsi 0-0-t hozó, egyben az Intert mindenképpen győzelemre kötelező első meccs után a visszavágó, mondhatjuk, totálisan Inzaghi tervei szerint alakult. A meglepő helyezkedési hibákat vétő Milan védelem kétszer is szem elől tévesztette Martínezt: Az első gólnál hiába vették körül többen, senki nem állt közte és a labda között. A második gólt talán nevezhetnénk kontrának, ám itt is a védők voltak túlerőben, Correa kiváló passzából viszont Lauti azonnal ziccerbe került, és nem is hibázott.

Hátrányban hamar magához ragadta a kezdeményezést a Milan, sőt, több veszélyes helyzetet is kialakítottak. Kétszer Handának kellett résen lennie, egyszer Giroud mentett háttal, majd közvetlenül a második Inter találat előtt Skriniar és Perisic közös erővel akadályozták meg az egyenlítő gólt. A sikertelen próbálkozások egy időre kedvüket szegték, ám végleg csak fordulás után, konkrétan a les miatt elvett szépítő találat után rogytak meg fejben. Ezen a ponton komoly lehetőség már nem is adódott előttük, na nem úgy az Inter előtt: Vidal pazar passza után Brozovic rúgatott gólt a berobbanó Gosenssel, mindent eldöntve.

Nagy győzelem ez egy amúgy jó Milan ellen. Nem tagadjuk, ennél szorosabb meccsre számítottunk, ám míg nálunk páran gyakorlatilag tökéletes meccset játszottak ( a szokásos húzóemberek miatt az olyan idei bűnbakok is, mint Handanovic, vagy a két argentin csatár), a szomszédoknak azért bőven kijöttek a hiányosságai. Giroud nagyjából annyiszor ért labdába, mint nálunk a meccs végére beálló D’Ambrosio, de nem igazán kapott segítséget a szélsőktől sem, Saelemaekerstől egyetlen momentum rémlik csak, Leao pedig ugyan félelmetesen gyors, legtöbbször az alapvonal felé cselezve, egyedül akarta megoldani a helyzeteket. A csatárok mögé felhelyezett Kessié megint nem sült el jól, bár a végén biztos távozóként azért megkapta a kapitányi karszalagot, a szerepét átvevő Díaz pedig súlytalan és bátortalan volt. A sokszor dícsért védelem pedig komoly hibákat vétett, és hát Theo-t sem a védekezéséért szeretik, már aki szereti. Mindenesetre a szöszke bunkó az első gólban is ludas volt, majd később utolsó emberként felrúgta Correát – ne feledjük, ez nem jelent automatikus piros lapot ha nincs gólhelyzet – és Darmiant is a tizenhatoson belül, amikkel járhatott volna bőven rosszabbul. Ezen tényezők mellett, és különösebb szerencse nélkül a Milan egyértelműen kevésnek bizonyult tegnap este.

Ami az Intert illeti, elképzelhetőnek tartjuk, hogy Inzaghi végre gyógyírt talált a sokat szidott Dzeko-Lautaro (nem)kooperációra Correa személyében. Az argentin csatár harmadszor kezd egymás után, és bár nem tűnik túl gólerősnek, újabban egyik csatártársával párban sem néz ki rosszul. Egyre kevésbé tűnik idegennek a pályán, és bár a játék egyik elemében sem világsztár-kategória, így egy hónappal a szezon vége előtt végre hasznos eleme lehet a rotációnak. Vele, Gosenssel, és a többi, javuló formát mutató játékossal (nyugodtan soroljuk ide Vidalt és Barellát is) meglehet az a plusz erő, ami egy sikeres utolsó rohamhoz elengedhetetlen lenne.

 

Bírózni pedig nem fogunk, les volt és kész. A döntőbeli ellenfelünkről a ma esti Juventus-Fiorentina mérkőzés dönt.

Osztályzatok: 

Handanovic: 6.5 – Két nagy védés, biztos kézzel fogott kisebb próbálkozások. Sokkal jobban véd, mint az előző hónapokban.

Skriniar: 7 – Leao mellett senkinek sincs könnyű dolga, ő azonban a megszokott magabiztossággal hozta le a meccset.

De Vrij: 7 – Néha kiengedhette volna Giroud-t kicsit levegőzni a zsebéből.

Bastoni: 7 – A lábgörcsökkel nincs jóban újabban.

Darmian: 7 – Pár hiba mellett hasznos védőmunka, és egy szép assziszt. És mennyivel elegánsabban kezeli Hernandezt, mint holland kollégája.

Barella: 7 – Meccsről meccsre jobb.

Brozovic: 8 – Megint ő az MVP.

Calhanoglu: 5.5 – Pár jó szögletet leszámítva nem jöttek össze a dolgai.

Perisic: 7 – Óriási mentés a gólvonal előtt, és persze nonstop meló a szélen.

Correa: 6.5 – Jól játszott.

Lautaro: 7.5 – Magabiztos, rengeteget dolgozik, és jó döntéseket hoz. Ezt szeretnénk tőle látni.

Sanchez: 6  – Valamiért mindenáron át akarta emelni Maignant.

Dzeko: 5.5 – Sokat nem tett hozzá, de legalább volt kire ívelgetni.

Vidal: 6 – Indokolt volt Calhanoglu lehozása, Arturo pedig hozta, amit vártunk tőle, és a harmadik gólban is kulcsszerepe volt.

D’Ambrosio: – Beállt, de szinte azonnal el is dőlt a meccs, így sok dolga nem maradt.

Gosens: 6 – Az összes gólja ilyen amúgy.

 

Nem győzzük hangsúlyozni, nagyon büszkék vagyunk a srácokra, és Inzaghiról is csak jót tudunk mondani.

Folytatás hétvégén, Forza Inter!