Roma-Inter, élesedő küzdelemben

Különleges összecsapás elé nézünk ezen a hétvégén: rangadókat nem szokás a vasárnap déli időpontra pakolni, ám most pontosan ez a helyzet (sajnos?). És igen, most az említett jelző is teljesen jogos, lévén az utóbbi évektől eltérő módon ebben a szezonban mindkét csapat komoly tényezőnek tűnik a bajnoki versenyfutásban.

Rögtön egy lábjegyzettel kezdeném: a Samp elleni vendégjátékról nem (csak) a kedvetlenség miatt nem született értékelő, sokkal inkább mindegyikünk időhiánya volt a meghatározó tényező.
Néhány pont, amiben konszenzus volt közöttünk:

  • Sánchez büntetője nevetséges volt, eleve nem lett volna szabad elvégeznie, és annak a jelenetnek komoly hatása volt a végkimenetelre.
  • Darmian és Sensi pályára padon maradása szintén nem kedvezett a pályán történteknek. Nem örülünk, bármi is volt az indok kettejük esetében.
  • A balszerencse ismét szerepet játszott, jobb helyzetkihasználással ez lehetett volna sima győzelem – vagy csak ha nem fognak ki többen is rossz napot.
  • Ezt most tényleg el kell felejteni, nem szabad hagyni, hogy újra valósággá váljon az elátkozott téli időszak.

 

 

 

És ennyit a szerdairól, holnap ugyanis még keményebb feladat elé néznek a Conte-fiúk.
A bevezetőben említett dolgok miatt megszületett a közös beharangozó gondolata, ám most amennyire szokatlan egy ilyen időpontban lejátszott rangadó, annyira unortodox is lesz a felvezetés. Ezúttal megismerhetjük a másik oldalt, ugyanis csabinter menyasszonya, Nóri, valamint az én régi jó barátom, Tibi is vérbeli romanista, így megkértük őket néhány kérdés megválaszolására. Persze, azért mi sem maradunk ki ebből a buliból.

– Miként gondol egy átlag Roma-szurkoló az Inter elleni meccsre? És benned személy szerint munkálkodik kisebb vagy nagyobb drukk ilyenkor?

Nóri: Minden meccs előtt van bennem némi drukk. Mostanság akadnak kisebb gondjaim a csapattal, mert úgy érzem, hiányzik belőle az a szív, ami a Romát jellemzi – gondolok itt elsősorban a klubhoz és a városhoz kötődő karakterekre, Tottira, De Rossira, és Florenzire. Már nincsenek bennem olyan vérmes érzelmek, mint pár évvel ezelőtt. Az Inter elleni fellépések persze mindig érdekesek, mert a Roma után az Inter az a csapat, amit a legjobban kedvelek Olaszországban. Igazából egy jó meccset szeretnék látni vasárnap délben.

Tibi: A 2005-2010 közötti időszak bajnoki és kupacsatározásai miatt kiemelt jelentősége van számomra egy Inter elleni mérkőzésnek, annak a Spalletti-csapatnak egyedül ti jelentettétek az akadályt a negyedik/ötödik Scudetto megszerzésében. A Coppa Italia és Szuperkupa győzelmek valamelyest kozmetikázták az egymás elleni eredményeket, de azok a második helyek (főleg a pármai Ibra-dupla miatti) mély sebeket ejtettek a romanista szívekben. A vasárnapi meccs a Sampdoria elleni pontvesztésetekkel és a Milan vereségével még nagyobb jelentőséget kapott, főleg úgy, hogy a szezon előtt abszolút nem számítottam arra, hogy tényezők lehetünk az érmekért folytatott versenyfutásban. Amennyiben otthon tartja a csapat a három pontot, igaz még csak féltávnál járunk, de talán-talán elkezdhetünk merészebb álmokat is szövögetni, úgyhogy a tét miatt a szokásosnál is jobban várom az összecsapást.

– Melyik a legszebb illetve a legkellemetlenebb emléked a két csapat egymás elleni fellépéseiről?

Nóri: A legszebb, amikor kint voltunk Csabival 2018 januárjában egy 1-1-re végződő Inter-Román – az volt az első, élőben látott Serie A-meccsem. A legkellemetlenebb talán az a kupadöntő, amikor a Mourinho-féle Intertől kaptunk ki az Olimpicóban.

Tibi: A legszebb emlékek között abszolút első helyre kívánkozik Totti átemelős gólja 2005-ből, de a 6-2-es Coppa Italia győzelem, vagy a közelmúltból a Nainggolan vezérletével elért siker is a kellemesebbek közé tartozik. A legkellemetlenebb emléknek a fentebb említett elveszített bajnoki cím mellett a külső szemlélők biztosan a Balotelli elleni Totti-mozdulatot említenék. Számomra viszont az valójában egy, a liga elmúlt 25 évének egyik legjobb játékosa által felvállalt cselekedet volt a közmegelégedés érdekében. Balotelli pályán és azon kívül tanúsított viselkedése olyan szintű frusztrációt és gyűlöletet okozott mindenkiben akkor, hogy valakinek ki kellett engednie ezt a feszültséget, Totti pedig magára vállalta a dolgot, és még Maicon is megdicsérte érte

 

 

– Hogy viszonyulsz az ex-játékosokhoz pro és kontra?

Nóri: Bárki, bárhová is megy, nagyon nem szeretem, amikor azt sunyi módon teszi. Ezért utálom például Pjanicot, mert nem tetszett, ahogyan távozott. Ha valaki méltósággal és érthető okokból hagyja el a Romát, akkor nincs vele bajom. Nagyjából ilyen volt Nainggolan esete, aki szívesen maradt volna, de el kellett adni. Őt nem tudom hibáztatni.

Tibi: Hosszú múltra visszatekintő kapcsolat van ilyen téren a két klub között, amely eddig leginkább arról szólt, hogy az Inter rendre elvitte a Roma legjobbjait, legtöbbször bántóan kevés pénzért vagy nem túl minőségi cserejátékosokért cserébe. Nainggolan távozását utólag nagyon más kontextusba helyezi az ő interes pályafutása és Zaniolo berobbanása, amelyet remélem nem tört meg a két komoly sérülése, mert akkor végre valamit visszakapna a Roma is a játékospolitika terén. 

– Megkerülhetetlen kérdés: mit vársz a vasárnap déli derbitől?

Nóri: Inter-győzelemre számítok, mert most jobbak, esetleg egy döntetlen összejöhet. 

Tibi: Fonseca a rendkívül szűk és minőségben sem a legjobb kerettel kialakított egy működő rendszert, amely szállítja is a kisebb csapatok ellen a magabiztos és folyamatos győzelmeket. Ennek köszönhetően vagyunk ilyen előkelő pozícióban, ugyanakkor a szezonban a rangadókon rendre csődöt mondott a csapat, mindössze 2 pontot szereztünk a Juve, Milan, Napoli, Atalanta négyes ellen. Ha Spinazzola nem tudja vállalni a játékot, akkor Hakimi komoly nyerési pont lehet Bruno Peressel szemben, ezt leszámítva a legjobb összeállításában tud pályára lépni a Roma, szóval itt az ideje a rossz sorozatot megszakítani a nagyok ellen, és még szorosabbá tenni a bajnokságot.

Így látta tehát két Roma-szurkoló, de természetesen a mi véleményünk nélkül sem „ússzátok meg”, úgyhogy megfordítva a válaszaink így szólnak:

– Miként gondol egy átlag Inter-szurkoló az Roma elleni meccsre? És benned személy szerint munkálkodik kisebb vagy nagyobb drukk ilyenkor?

csabinter: Nálam egy Roma-Inter korábban nem mozgatott meg különösebb érzelmi húrokat, a fővárosi klub amolyan semleges zónában tartózkodott egészen addig, amíg meg nem ismertem a most már menyasszonyomat. Azóta teljesen más az egész. Kicsit furcsán érzem magam, ha gólt szerez az Inter ellenük, mert tudom, hogy neki az rossz. Persze azért a bizonyos Inter-Román, amin együtt voltunk kint, felugorva örültem Vecino egyenlítő góljának.

Rolko: Igazán nem szokott megemelkedni az adrenalinszintem, de főleg a 2010 környéki szezonok miatt azért az átlagnál jobban felspannolom magam – és szerintem a világ többi interistája is hasonlóképp vélekedik. Na meg persze, esetleges győzelem után azért nem esik rosszul Tibinek „adogatni”…

– Melyik a legszebb illetve a legkellemetlenebb emléked a két csapat egymás elleni fellépéseiről?

csabinter: Rengeteg emlékezetes meccset raktároztam el, nem is nagyon tudnék egyet választani. A 2018 januári nyilván köztük van, mint ahogy a bloggercsapat egy részével a helyszínen kiszurkolt 2015-ös tavaszi győzelem is. Hogy régebbieket is mondjak: Djorkaeff ollózós gólja miatt feledhetetlen az 1997-es 3-1, de imádtam a 2002-es szintén 3-1-es bajnokit is, amin Recoba duplázott. A legkellemetlenebb egyértelműen a 2007-es kupadöntő első meccse, a 6-2.

Rolko: Nekem is sok-sok összecsapás cikázik a fejemben, de kiemelném a 2008-as római, 4:0-s Inter-győzelmet hozót egyszer, illetve Csabihoz hasonlóan szintén azt a meccset, amin közösen ordibáltunk Icardi győztes góljánál. Sajnos olyan is akadt, ami után sápadt arccal kellett gratulálnom a másik oldalnak, elsőként a 6:2-vel végződő kupatalálkozó jut eszembe 2007-ből, de volt még ilyen sajnos bőven – például olyan is, aminél a blogos brigáddal közösen égett az arcunk a Staropramenben.

 

 

– Hogy viszonyulsz az ex-játékosokhoz pro és kontra?

csabinter: Akadnak olyanok, akiknek hosszú ideig fájt a távozása, de inkább azok miatt szoktam mind a mai napig bosszús lenni, akiket sikerült elherdálni, „időben nem felismerni”, vagy ami még rosszabb, egy riválisnál lettek legendák. Sajnos ez hosszú névsor, úgyhogy csak pár embert emelek ki: Roberto Carlos, Pirlo, Seedorf, Frey, Bergkamp…A Roma-Inter vonalon mostanság elég sűrű a forgalom és nagyon úgy tűnik, hogy Zaniolóval sikerült megint valakit felíratni arra a bizonyos eltékozolt listára.

Rolko: Én inkább a szimpátia oldaláról közelítem meg a témát: Cristiano Zanettit és Samuelt (bár ő nem közvetlenül a Farkasoktól érkezett) kifejezetten kedveltem, de Chivuval is abszolút ki voltam békülve összességében. És ezzel be is zárul nagyjából a sikertörténetek sora, ugyanis Batistutától kezdve Mancinin és Nainggolanon át egészen Kolarovig egészen sok olyan futballistát „elfogyasztott” az Inter, akik Róma bordó felén maradandót alkottak, Milánóban viszont fájóan kevésnek találtattak. Egyszer jó lenne már úgy igazán belenyúlni újra, de úgy tűnik, Marottáék sem a Romától fognak Inter-ikont igazolni.

 

 

– Mit vársz a vasárnap déli derbitől?

csabinter: A világ egyik legrosszabb sportfogadójaként nem tippelek, de 1-1-et mondok, tehát tuti nem így lesz.

Rolko: Annyi biztos, hogy minimum két gól kellene Inter-részről a győzelemhez, ugyanis ez az idény nem Handanovic clean sheetjeitől (lesz) hangos. Amennyiben Lukaku 100%-os állapotban várhatja a kezdést, úgy jelentősen nőnek az esélyek, egyéb esetben igen kevéssé tudom elképzelni a vendéggyőzelmet – ami pedig kulcsfontosságú lenne, ugyanis félidőhöz közeledve újfent kezd besűrűsödni a tabella eleje. De hogy tippeljek is: döntetlent szimatolok, legyen mondjuk 2:2.

 

Egyéb megjegyzések:

  • Szerdán a Fiorentina ellen kupameccs következik, nyilvánvalóan nagyrészt B csapattal, szóval lehet tolni, ami a csövön kifér.
  • Lukaku jó eséllyel már a kezdőben kaphat helyet, Roma részről Califiori, Fazio, Pedro és Zaniolo van a maródiak listáján.
  • Egy hét múlva a Juve érkezik a San Siroba, sárgaveszélyben csupán Brozovic van.

Várható kezdő: Handanovic – Bastoni, de Vrij, Skriniar – Darmian, Barella, Brozovic, Vidal, Hakimi – Lukaku, Martínez.

12:30-kor harsan fel Di Bello kezdő sípszava, a Digi Sport 1 pedig élőben közvetíti ezt, az az után következő szűk két órával együtt.

 

Képek forrása: gazzetta.it, eurosport.com, zimbio.com