Csikorgó gépezet

Sokkal, de sokkal nehezebb lett ez a szombat este, mint amire előzetesen számítottunk… Vannak ugyan tök jogos kifogások, ugyanakkor kijelenthető: jelenleg nincs a legjobb passzban a csapat.

Egy ideig fennállt a veszélye, hogy meccs sem lesz a velenceiek covid-fertőzései miatt, de végül nem nőtt a megbetegedések száma, így meg lehetett rendezni a miniszünet előtti utolsó bajnokit. A kezdőcsapat majdhogynem a legerősebb volt (nézőpont kérdése), az egyéb tényezők viszont… Lássuk!

– Mindenek előtt méltassuk egy kicsit a Veneziát. Gyenge formában vannak, nyeretlenségi szériát „építgetnek”, egyéb nehézségekkel is küzdenek, de ők mégis képesek voltak megnehezíteni a listavezető, toronymagas esélyes dolgát. Remekül felépítették a taktikájukat, a nagyon mély védekezésükből pofás kontrákat indítottak, minden a helyén volt náluk a pontszerzésükhöz. Ezt hívják pechnek. Egy biztos a két meccs alapján: egyértelműen nincsenek ott a bajnokság három leggyengébb csapata között.

– Az egyenlítés előtti jelenetsorról: élőben volt egy határozott véleményem, a visszajátszások után pedig továbbra is tartom azt. Futballidegen lett volna azért a Dzeko-mozdulatért szabálytalanságot ítélni. A bosnyák szeme végig a labdán volt, azt akarta megjátszani, és jobb ütemben, magasabbra ugrott fel a mögüle érkező Modolónál. Igen, a védő csúnyán belenézett a könyökébe, de ezt lényegében ő idézte elő azzal, hogy későn reagált. Nem volt ütő mozdulat, sem semmi olyan szándék, ami sípszót ért volna – rohadtul nem lehet testhez szorított kezekkel felugrani fejelni. De most jó gumicsont ezt mutogatni az ellendrukkereknek (főleg piros-fekete oldalról látom jönni a hasonló kommenteket).
Egyébként ha már valami: fejsérülés gyanúja miatt azért meg lehetett volna állítani a játékot, amikor visszakerült a labda a vendégekhez.

 

Ilyen képekkel megy a „csalás” téma

 

– Látom itt-ott a komoly elégedetlenkedést a mutatott játék okán. Nos, mindennek megvan a miértje. Az Inter valóban kevésbé tűnik mentálisan frissnek, de az a helyzet, hogy ez valahol törvényszerű. Az utóbbi két hétben volt négy rendkívül fizikális meccs (köztük két 120 perces), köztük három rangadóval. Nincs az a csapat, akit ez ne viselne meg valamennyire, naná, hogy az Inter is ezek közé tartozik: nem annyira bő a keret, mint ahogy sokan gondolják és mantrázzák.  (jogos kifogás #1)

– Maradva a kevésbé gyors és jó focinál: a San Siro talaja rettenetes és sérülésveszélyes, kár szépíteni, jelenleg inkább egy krumpliföldre hasonlít, mint gyepre. Ezt a játékosok és edzők is kiemelik most már rendszeresen, és nem, ez nem egy üres panaszkodás csupán. Tök egyértelmű, hogy ez a játéktér a védekezőbb felfogású csapatokat támogatja, lévén bizonyos pontokon kvázi többször/máshogy kell lekezelni/továbbpasszolni a labdát, így maga a futball is lelassul. Ezek a sokszor tizedmásodpercek pedig pont elegendőek arra, hogy a védő odaérjen, blokkoljon, szereljen. Ennyire egyszerű. Remélhetőleg a két hét alatt kezdenek ezzel valamit az illetékesek. (jogos kifogás #2)

– A 70%-30% labdabirtoklás, illetve a 24/12 vs 3/3-as lövési arány azért azt mutatja összességében, hogy akkora bajok nincsenek, egyszerűen itt egy elkerülhetetlen mini hullámvölgy. Nekünk legyen mondva, ha ezt sikerült letudni veretlenül, két győzelemmel és három döntetlennel (vagy négy győzelemmel és egy döntetlennel, ahogy tetszik). Ugye senki nem gondolta, hogy innentől kezdve diadalmenetben, 3-4-5 gólokat lőve fogja az Inter besöpörni a bajnokságot?!

– Jövő héten szünet lesz a dél-amerikai selejtezők miatt, az utána következő négy ellenfél sorban: Milan (H), Roma (H), Napoli (I), Liverpool (H). Vízválasztó meccsek, fel lehet kötni azt a bizonyost…

 

Összefoglaló:

 

 

Pontozás:

Handanovic – Bravúrral foghatta volna a Venezia gólját, de túlzás lenne azt a nyakába varrni – egyébként pedig magabiztosan fogdosta a labdákat mindenfelől. Csak négy(!) passza volt a meccsen. (5,5) 

Bastoni – Egész jól indult a meccse, aztán nem sikerült úgy folytatnia. Sárgát is kapott, kissé dekoncentráltnak is tűnt, jogos volt a cseréje. (5,5) 

De Vrij – Nagy csatákat kellett megvívnia, és jobbára sikerrel is járt. Még lövésig is jutott egy „szóló” után. (6) 

Skriniar – Csúnyán benézte a helyezkedést Henry fejesénél, azon a kihagyáson kívül a szokásos énjét hozta szerencsére. (5,5) 

Perisic – Kezd látszani rajta, hogy lényegében egyedül van a posztján – erőlködősebb, pontatlanabb játék jellemezte most, ahogy mostanság többször is. Az 1:1-hez vezető gólhoz azért kellett a lövése. (5,5) 

Calhanoglu – Hozta a 10/10-es mentalitást, ismét kitette szívét-lelkét, hogy meglegyen a győzelem. Négy szerelés, három kulcspassz, sok-sok jó megmozdulás – a legjobb Inter-játékos volt. (7) 

Brozovic – Hét közben pihent, de így sem kecmergett ki az apró formahanyatlásából. Persze ez csak az ő sztenderdjével mérve az, mert amúgy parádés passzmutatóval (88/92) zárt, és két kulcspasszt is betett a közösbe. (6) 

Barella – Energikus és pontos volt, ügyes megoldásokkal az ellenfél térfelén. Ha nem sárgul be, valószínűleg nem lett volna ebből csere. Végre gólt szerzett! (6,5) 

 

 

Darmian – Tőle szokatlan hibák védekezésben, támadásban pedig kevés jelenlét – finoman szólva sem róla szóltak a dolgok, van ilyen. (5,5)

Martínez – Igazából nem csinált rossz dolgokat (14/15-ös passzmutató például), csak az a baj, hogy ez önmagában nagyon kevés volt most. A veszélyes akciókhoz nemigen volt köze, helyzetbe nem került, ennélfogva ez egy igen rosszul sikerült fellépés volt neki. (5)

Dzeko – Bár ismét sikerült nagy lehetőségeket rontott el, a legfontosabb pillanatban jól célzott, és az egyenlítésből is kivette a részét. Nagy segítség a csapatnak az ő fejjátéka – a futballjának egyéb elemei mostanában döcögősebbek. (6,5)

Dimarco – Rengeteget volt játékban, sokszor keresték a társak a labdával, ő pedig jól is lépett be az akciókba nagyrészt. Igazán produktív mondjuk nem tudott lenni, de összességében rendben volt. Kár, hogy a szabadrúgást nem akasztotta be. (6)

Dumfries – Ez már teljesen az a Denzel, akit a nyári leigazolásakor szerettünk volna látni. Az utóbbi két hónapban látott focijával és termékenységével talán már Darmian elé is verekedte magát a rangsorban. Mesteri volt az egész mozdulatsor a gólpasszánál. (6,5)

Vidal – Egy fokkal értelmesebb beszállás volt tőle, mint amit mostanság láthattunk, nagyon kellett a plusz energia, amit ő jelentett. (-)

Sánchez – A teljesen betömörült vendégek ellen most kevesebbet tudott hozzátenni, pontatlan is volt legtöbbször. (-)

Vecino – Vidalhoz hasonlóan ő is egy szinttel feljebb teljesített, mondhatni, kivette a részét a győzelemből – annak ellenére, hogy a szerdai után nem is érdemelte meg a lehetőséget. (-)

Inzaghi – Hiába volt pihent azért jó pár ember a kezdőből, ez most nem sikerült meggyőzőre, és néhány cserénél is vakartuk a fejünket. Valószínűleg van valami paktum a háttérben, de hogy lehet az, hogy a szerdai után előbb jön be Vecino és Vidal, mint Sensi? (6)

 

Képek forrása: besoccer.com, today.in-24.com