Elkerülni a lila ködöt

Beindult a nagyüzem, és a meccsprogram bizony nem csak a sűrűség miatt nehezedik: ma az eleddig komoly csapat képét mutató Fiorentina vendégei lesznek Skriniarék.

Elsőként jöjjön néhány gondolat a – szezonok óta jobb sorsra érdemes – lilákról:

– Nyáron Comissoék húztak egy nagyon jót: bár Gattuso is komolyan a kalapban volt, végül Vincenzo Italiano lett a csapat új vezetőedzője. Ez a váltás eddig bizony jól sül el, ugyanis a kopasz mester az újhullámos olasz edzőgeneráció tagja, és mint ilyen, a modern, támadó futballt preferálja – sikerül is ebből profitálni Vlahovicséknak. Tavaly már komoly ízelítőt kaphattunk a szóban forgó úriember elképzeléseiből, mikor is a rendkívül jól focizó Spezia majdnem megviccelte a leendő bajnokot a San Siroban.

– A nyári igazolásaik papíron egészen jól sikerültek: sikerült megtartaniuk a Milenkovics-Vlahovics kettőst (mindkettőt szívesen látnánk pedig fekete-kékben), Odriozola, Torreira, Nastasic és González szerződtetése pedig mind-mind elsülhet akár igen pozitívan is számukra.

A Fiorentina futballja is pozitív irányba változott az utóbbi hónapok történéseiből fakadóan: attraktívabb, gólra törőbb, harcosabb lett a csapatuk, egyszersmind most egy egész komoly brigád benyomását keltik. Már a Roma ellen is volt esélyük a pontszerzésre (ott a korai kiállítás azért meglőtte őket), az Atalanta legyőzése idegenben viszont igen komoly fegyvertény, ezeken kívül a maradék három tétmeccsüket is behúzták (2 Serie A, egy Coppa Italia).

– A mai nappal kapcsolatban megjegyzendő, hogy Castrovilli és Pulgar biztosan kihagyják az összecsapást.

Na, de ennyit a Violáról, itt vannak nekünk a kedvenceink, akik egyfelől kész, más részről mégis csak egy formálódó csapat. De miért is van ez így?

A formáció ugyebár Simone Inzaghi érkezésével változatlan maradt, de a csapatjátékban akad pár módosítás, és már most látszik, mi hogyan manifesztálódik: például jó eséllyel lehet majd rakni az Inter meccsein 2,5 gól fölé. A bátrabb, kezdeményezőbb focinak ugyanis hogy, hogy nem, elöl-hátul is több találat az eredménye. A 15 lőtt nagyon szépen mutat, és igazából a 4-gyel másik oldalon nagy baj nem lenne, ha nem ugranának be rögtön a megesésük körülményei.

– A szemre sebezhetőbb védelem tehát elviekben egy komoly veszélyforrás, főleg hogy az újak (Dimarco és Dumfries) nincsenek még teljesen összeszokva a társakkal – de persze jó jel, hogy láthatóan a helyes úton haladnak.

 

 

– Ha már a szárnyvédőknél tartunk: az újjáalakuló kezdő alappillérei lehetnek az említett úriemberek, és mindkettőtől egészen mást várhatunk, mint váltótársaiktól (Perisic és Darmian ugyebár). Optimális körülmények között lassan, de biztosan előbbiek lesznek a stabil első választások, és ez bizony így van jól.

Vidal és Correa (na meg persze Sensi) nincsenek a mai keretben, viszont Sánchez túlélt egy meccset húzódás nélkül, ő bővíti a lehetőségeket, így erős kerettel lehet nekivágni a mai csatának.

2021-ig jó ideje nem győzni jártak a srácok Firenzébe (igen komoly döntetlenszériát is sikerült felépíteni), de végre sikerült megszakítani a sormintát: először a januári kupameccsen, hosszabbításban jött össze a továbbjutás, majd a februári bajnokin egy 2:0-s győzelemmel távoztak Contéék. Ezt kellene valahogy átmenteni, viszont egészen biztosak lehetünk benne, hogy kutyanehéz lesz. Megijedni persze nem kell, de annyi bizonyos, hogy ha nem ilyen bosszantóan jöttek volna össze a Samp-Real kettős elleni meccsek, még magabiztosabban néznénk az este elé.

Várható kezdő: Handanovic – Bastoni, de Vrij, Skriniar – Perisic, Calhanoglu, Brozovic, Barella, Dumfries – Dzeko, Martínez.

20:45-kor kezdés, a Sport1 pedig élőben közvetít.