Nem tartunk még ott

Az elmúlt hét két nagyon nehéz meccset hozott, és bár sajnos mindkétszer alulmaradtunk, nem igazán szomorkodhatunk.
Éveken át álmodoztunk arról, hogy a Barcelona és Juventus ellenihez hasonló rangadókat játszhassunk, úgy, hogy – még ha minimális is – esélyünk legyen a győzelemre. 
Nagyon fasza lett volna két győzelemmel zárni a hetet, de ott még nem tartunk.

Lehet, hogy nem leszek népszerű, de véleményem szerint mindkétszer a lehető legjobb eredmény született a szezon további alakulását tekintve. Hatalmas bravúr lett volna megverni a Barcát a Camp Nouban, és remek érzés elkenni a zebrák száját, de egyik sem lett volna reálisA legjobbkor jött ez a két meccs, hogy figyelmeztessen: még marhára az út elején vagyunk. Nagyszerű volt a 6/6-os kezdés a bajnokságban, de talán túlságosan is jó. Egy kicsit itt a blognál is elszálltunk, a beharangozóban 7 emberből 4-en tartottuk elfogadhatónak a döntetlent, de mindenki azt várta, hogy most mégis megfogjuk a Juvét.

Nem, ott még nem tartunk. Igen, ez a Juve most fogható lett volna, nehezen indult náluk a szezon, de azért csak behúztak 6 meccsből 5-öt. És olyanjuk is van, ami nálunk sajnos nincs: olyan extraklasszis, aki képes eldönteni az ehhez hasonló meccseket. Ott van egy Cristiano Ronaldo, Dybala, Higuain, a Barcánál Messi, Suarez, Griezmann, ̶D̶e̶m̶b̶e̶  nálunk… Lukaku? Martinez? Politano? Érzitek.

Jókor jött ez a két meccs, hogy lássuk: nem, nem tartunk még ott. Felkapta a futballvilág a fejét az Inter szezonkezdésére, a Barca elleni játékra, és igen, mi is elhittük, hogy már most többek vagyunk, mint ami. De az igazság az, hogy idén nekünk nem a Scudettóért kell harcolnunk, idén fel kell építenünk egy olyan csapatot, amely eléri a dobogót, és jövőre harcba szállhat a Scudettoért. Idén még nem a BL-győzelemért harcolunk, idén fel kell építenünk egy olyan csapatot, amely jövőre nem ijed meg, ha a Barcelonát és a Dortmundot kapja a csoportkörben, hanem ellenük is továbbjutásra esélyesként indul majd.

Túl jól indult a szezon, elfeledtette velünk a hiányosságokat: hogy összeszokatlan a csapat, hogy nincs klasszis wingbackünk, hogy a pad a kiesés elől menekülne a Serie A-ban, hogy nincs olyan játékosunk, aki majd eldönti a meccseket.

Idén olyan csapatot kell építenünk, amely megmutatja a világnak: most már nem csak reklámszöveg, hogy Inter is coming… Olyan csapatot, amely nem lesz presztízsen aluli egy világklasszisnak a nyáron.

A Juventus ellen vasárnap este kijöttek ezek a hiányosságok. Még így is volt esélyünk, végül két dolog döntött: a sérülések, és a klasszisok hiánya.

Dybala a meccs elején a semmiből megszerezte a vezetést, elkerülhető gól lett volna, sajnos Skriniar és Handanovic is épp most hibázott. Hogy ne csak a negatívumokról essen szó, a csapat javára írandó, hogy nem estek szét a kapott gól után, és az egyenlítés is sikerült. Két olyan periódus volt a meccsen, amikor 10 percen át uralni tudtuk a mérkőzést, viszont ezen kívül sajnos a Juventus akarata érvényesült.

A meccs azonban valójában már a 33. percben eldőlt. A Spalletti időszak alatt Brozovic volt a csapat legfontosabb embere, köré épültek a támadások, ezt a szerepet idén Sensi átvette. Nélküle nem volt ember elöl, aki átvegye a kezdeményezést. Eddig is gond volt, hogy a támadásaink túlságosan hátulról épülnek, minden Brozovicon keresztül fut, a vasárnapi meccsen azonban őt teljesen megfojtotta a Juve letámadása. Az előző meccseken ezt Sensi segítségével sikerült áthidalni, most viszont az ő hiányában tanácstalan volt a csapat. Barella erre egyelőre nem alkalmas, bár ő még így is a meccs egyik legjobbja volt.

Sensi le- és Vecino becserélése után a csapat játéka alapjában változott meg. Az uruguayi teljesen vakon volt az első félidőben: bő negyedóra alatt 7 labdaérintést produkált, 4 passzal próbálkozott, ebből 0(!!!) volt sikeres. Mármint értitek, 21 emberből 10-nek adhatná a labdát, ha csak elrúgja arra, amerre áll, akkor is van 47% esélye, hogy társhoz menjen! Nyilván nem egyszerű váratlanul beállni egy ilyen meccsen, de azért félelmetes, hogy mennyire használhatatlan volt.

Sensi hiányában nem volt összeköttetés a csatárokkal, az előreívelt labdákat Lukakuék nem tudták megtartani, Handa pedig lábbal nagyon rossz volt ezen az estén, pontatlanok voltak a hosszú labdái.

A második félidő elején aztán Godin is lesérült, ami szintén döntőnek bizonyult. A helyére érkező Bastoni nagyon tehetséges ugyan, de sajnos a második gólban benne volt. Egyetlen rossz fél lépest tett, amit a Juvénál csereként érkező Bentancur és Higuain azonnal ki is használt. 

71782237_2503262319740256_2339565846881370112_n.png

A Juventus minden mezőnyjátékosa labdába ért a második gól előtt, összesen 24 labdaérintésük volt így – Sarriball?

A kezdőnk tehát alkalmas már, hogy felvegye a versenyt a legtöbb csapattal, de csereként a Vecino – Bastoni – Politano és a Bentancur – Higuain – Emre Can sor között azért zongorázni lehet a különbséget. Conte kényszerhelyzetben volt, az általunk néha lesajnált Sarri viszont remekül érezte meg a vérszagot, Khedira és Bernardeschi helyére felküldte Bentancurt és Higuaint, ami baromi bátor lépés volt, és meg is nyerte vele a meccset.

Ez van. Lehetnénk szomorúak és dühösek, de nem vagyunk azok.

Még jókor rántott vissza minket ez a meccs a földre, tisztázta az erőviszonyokat. Conte taktikája rendben lesz, de szükség lesz még pár emberre hozzá. Van egy jó alapjátékunk, de ha kiesik egy kulcsember, jelenleg nem fogjuk tudni pótolni. Sensit még vizsgálják, a válogatottal nem utazott el, remélhetőleg a szünet után bevethető lesz. Az ő kiesése nagyobb probléma lenne, mint a Juve elleni vereség. Jobb volt a Juventus, az ő akaratuk érvényesült, ez van. Fejben sokkal erősebbek, lehet, hogy 70 percen át nem játszanak jól, de egyetlen apró hibát is ki tudnak használni, és lövéssel fejezik be az akciókat. Nálunk ez még nincs meg, néha csak egy-egy jó döntés, pontos passz hiányzik a végéről. Jövőre ez is meglesz.

Osztályzatok

Handanovic: Mindkét gól fogható lett volna, ma kellett volna tőle a klasszis, sajnos ma nem volt az. Pontatlanul játszotta meg a labdákat. 5

Godin: 4 szerelés, 2 megelőzés, 2 tisztázás, hátul megbízható, viszont a passzjátéka nem volt túl jó, 74%-ban volt pontos mindössze. 5,5

De Vrij: A hátsó alakzat legjobbja továbbra is idén. Kicsit pontatlanabb volt a megszokottnál. 6

Skriniar: A gólban benne volt, a három védős rendszer neki fekszik eddig a legkevésbé, jóval több hibával játszik, mint korábban. Talán kissé fáradt is, jót tenne neki egy kis pihenő, csak hát nincs, aki helyettesítse. 5,5

D’Ambrosio: A jó hír, hogy CR nem verte agyon, de annyira hasznos sem volt. 5,5

Asamoah: Kifejezetten rossz volt, Cuadrado egyértelműen nyerte ezt a párharcot. 5

Brozovic: 0 labdaszerzés a meccsen, nem is tudom mikor volt utoljára ilyen. Megfojtották a játékát, Sensi hiányában nem is volt, aki kisegítsen. Viszont idén érezhető a visszaesés, lehet, hogy csak Sensi homályosítja el, lehet, hogy valóban gyengébb kissé, reméljük nem csak Spalletti alatt volt jó. A kopasznál minden mélységi irányító jól nézett ki amúgy, Pjanic, Brozovic, sőt, még Pizarro is. 5.

Barella: Nem lehetett rá panasz, két ember helyett is eleget futott. Eltünedezett néha, ez az eddigi meccseken is jellemző volt, de összességében a jobbak közé tartozott. 6

Sensi: Sok jóságra nem volt ideje, ha a jelenléte most nem is, a hiánya érezhető volt. –

Martinez: Az elmúlt két meccsen nagyon magára talált, erre a Lautaróra van szükségünk. A döntéshozatalban fejlődnie kell, benne maradt egy gólpassz. Magabiztosan értékesítette a büntetőt, az elmúlt hét legjobb teljesítményét ő hozta. 6,5

Lukaku: Conte nem biztos, hogy jól használja Target Man-ként, sokszor nem sikerül megtartania a labdát vagy megnyernie a párharcát. Veszélytelen és pontatlan volt az estén, őt kellett volna lehozni. 5

Vecino: Az az első félidei teljesítmény negatív rekord, a másodikra feljavult, kis szerencsével bepattanhatott volna a lövése. A legjobb lenne mégis, ha távozna, minél előbb. 4,5

Bastoni: Egy rossz mozdulat mindent eldöntött, mégsem hibáztatnám. Kissé bizonytalan volt, de összességében jó benyomást tett a két meccsén eddig. 5

Politano: Kevés ideje volt, nem sokat találkozott a labdával. Lett volna veszély a játékában. –

Conte: Kényszerhelyzetben volt a sérülések miatt, de lehetett volna kevésbé kiszámítható. Godin helyett jöhetett volna Lazaro, az meglephette volna Juventust esetleg, D’ambro meg hátrébb egy sorral. Talán jobb döntés lett volna Bastoni helyett. Vecino helyett meg mittomén, Berni. 5

Összefoglalót nem linkelek, úgyis látta mindenki.