Djorkaeff elszabadult

Méghozzá három év alatt elég sokszor kaszabolta le Jamie Foxx-szerűen az ellenfeleket, pedig nem is volt néger. Az örmény varázsló milánói karrierje sajnos kimaradt eddig a blog életéből, holott poszthegyeket érdemelne (ennek oka, hogy születésnapja egybeesik a klubéval, amire mindig március 9-én jövök rá…). Na de cserébe most rendhagyó nosztalgia-bejegyzést kap legkedvencebb hatosom 45. szülinapja alkalmából.

Ezúttal nem hagyományos timeline-os visszaemlékezésben elevenedik fel Youri Djorkaeff 1996 és 1999 íródott kék-fekete története, hanem ABC-szerűen néhány fontos állomást, érdekességet idézek fel vele kapcsolatban.

Amint Attacante, ahogy az olasz mondja. Csatárként, támadó középpályásként, visszavont centerként egyaránt bevethető volt, de gyakran pakolták ki a négyfős középpálya leginkább bal szélére, hogy onnan befelé húzódva zavarja csak szépen össze az ellenfél jobbhátvédjét. Kedvenc helyének az ékek mögötti fantasista számított, ahol – whoscored-osan fogalmazva – a kulcspasszait osztogathatta.

Bmint Bologna. Első bajnoki gólját fekete-kék mezben Détári Lajos egykori csapatának otthonában ünnepelte. Érdekesség, hogy a 4-2-re megnyert szakadó esős trutyis meccsen Ronaldo úgyszintén először volt eredményes az Interben.

Cmint Champions League. Meglepő, de cseppet sem mulatságos tény: mindössze egy gólt ért el a legrangosabb európai kupasorozat főtábláján. Persze ne bántsuk érte, egyedül utolsó idényében játszhatott interesként a BL-ben. A bizonyos (győztes) gólt a csoportkörben szerezte a 94. percben a Sturm Graz kárára.

Dmint Djorkaeff. A családnév Youri felbukkanása előtt is ismertnek számított a futballvilágban édesapja révén. Jean papa egész jól tolta: középhátvédként 500 körüli meccsszámmal végzett a francia bajnokságban, 43-szor még a válogatottban is játszott. Öccse szintén megpróbálkozott a világ legfaszább játékával, ám túl sokra nem vitte, később nyolcvanhétszer tehetségesebb bátyját képviselte ügynökként.

Emint Empoli. A toszkán kiscsapat elszenvedő félként került be Youri naplójának kiemelt oldalaira. Milánói pályafutása egyetlen mesterhármasát Tommaso Rocchi exklubjának hálójába lőtte 1999. február 7-én a bajnokságban.

F, mint Fogadjunk, nem tudtad, hogy Franciaországban a Becsületrend lovagi fokozatát kapta meg?

Gmint gólok. Harminckilencet lapátolt össze 127 tétmérkőzésén. Szép szám, főleg a debütáló idényében hintett Campionato-beli 14.

Hmint HogyafrancbalőttemindenidőkInter-góljátaRomának. Lásd: O-betű.

Imint Internazionale. Játszott ott.

Jmint Juventus. Aki győztes gólt lő ennek a hiperkedves klubnak, azt örökké a szívünkbe zárjuk. Ő megtette 1998. január 4-én. Merci!

Kmint kislány. Takács Rita, a Sporttévé műsorvezetője kislányként imádta  a francia válogatottat, és különösen Youri Djorkaeffet, akinek a nevével ellátott Inter-meze is volt.

Lmint lóvé. Milánóba sokkolóan kevés, mai árfolyamon 6 millió eurónak megfelelő pénzért igazolt, onnan három esztendő elteltével ennek a negyedéért vitte el a Kaiserslautern.

Mmint Moratti. Djorkaeff távozásának fő okát – a vele nem igazán számoló, újonnan kinevezett Marcello Lippi mellett – az elnök jelentette, de nem negatív értelemben. „Szeretem ezt a csapatot, ám Moratti nélkül nincs értelme maradni” – utalt búcsúnyilatkozatában a leköszönő presidentére (akkor még nem tudhatta, hogy az olajos öreg férfi megfutamodása ideiglenes). Úriemberként köszönt el. „Három fantasztikus évet töltöttem az Interben, legszívesebben a párizsi UEFA-kupa győzelemre gondolok vissza, illetve örökké hálás leszek a klubnak, amiért hozzásegített a világbajnoki címhez. Sajnálom, hogy scudettót nem sikerült nyernünk, pedig nagyon akartam. Hoztam egy döntést, amit elfogadtak, de a válás továbbra sem befolyásolja az Inter iránt érzett szeretetemet. Egy nap talán visszatérek klubhoz valamilyen beosztásban. „

Nmint New York Red Bulls. Ebből az egyesületből vonult vissza a profi labdarúgástól 2006-ban.

Omint olló. Nem a háztartási segédeszköz, hanem A Gól! Az Inter történelmének talán legszebb találatát szerezte elképesztő mozdulattal 1997. január 5-én a Roma elleni Serie A-derbin. Az esettel külön poszt foglalkozott természetesen, amihez egy adalék: a blog történetének legtöbbet kattintott bejegyzése lett.

Ömint Örményország. A System of a Down mellett a volt szovjet tagköztársaság egyik legismertebb „exportcikke” Djorkaeff. Édesanyja származik ebből az országból.

Pmint Párizs. A PSG-ből érkezett 1996 nyarán. Csak egy szezonon át viselte a fővárosi egylet piros-kék trikóját, 43 mérkőzésen 17 gólt szerezve.

Qmint qrvára nincs semmi vele kapcsolatban ezzel a betűvel.

Rmint Raffi. Második keresztneve. Gratula a szülőknek.

Smint Snake, azaz Kígyó. Erre a becenévre hallgatott.

Tmint technika. FM-es pontozással élve a 20-as skálán 18 körül kapott volna a menedzserjáték korabeli verziójában. Igazi szellőléptű, pengés, finom megoldásokat és látványos labdaátvételeket alkalmazó támadóként jellemezték. Kiváló pontrúgó, klasszikus utolsó passzos ember, aki képes volt mozgatni a csapatot, ugyanakkor a befejezéseknél is hasznát lehetett venni.

Umint UEFA-kupa. Egyetlen trófeát nyert az Interrel, méghozzá korábbi klubjának otthonában. Bár a döntőn nem játszott kiemelkedően, viszont az odáig vezető menetelés egyik kulcsfigurája volt.

Vmint világbajnok. A hazai rendezésű mundialon – ha nem is mindig kezdőként – alapembernek számított, egy góllal járult hozzá a gall diadalhoz.

Zmint Zidane. A nemzeti csapatban sok-sok kortársával egyetemben a nagy Zizou árnyékában élt. Az Inter szurkolók szemében mégis legalább akkora hőse volt a klubnak, mint aranylabdás riválisa a Juventusnak.