Egy őrült év(ének) krónikája

Először nyilatkozott büszke apukaként a Nerazzurri blognak La Gazzetta dello Sportnak Giampaolo Pazzini.”Ha legyőzzük a Milant a január 15-ei derbin, újra számolni kell velünk. Viszont ha netán előtte kikapunk a Parmától, komoly büntetést kapunk – íme néhány kivonat az interjúból, amely blogunk első bejegyzése 2012-ben, a világvége évében.

– Aludtál az elmúlt éjjel?

– Pont eleget. Készen állok a következő nehezebb időszakra.

– Tanultál valamit az Internél töltött nehéz napokból, nem?

– Ugyan már, a fiamról beszélek…

– Fel tudod idézni, hogyan élted meg első gyermeked születését?

– A szokott helyemen ültem a buszon. Épp a Lecce elleni bajnokira utaztunk, amikor jelzett a telefonom. Anyósom írt sms-t az alábbi szöveggel: „Megszületett.” Teljesen kész voltam. Forlán ült mellettem, de zenét hallgatott, így nem vette észre a reakciómat. Megnéztem a Tommasoról készült első fotót a stadionban, aztán az öltözőben elújságoltam a hírt a többieknek.

– Rendben, de hogy sikerült kikapcsolni az agyad arra a 2 órára?

– Azt mondtam magamnak: most itt vagy a pályán és élvezd a játékot. Gólt akartam rúgni, hogy a fiamnak dedikálhassam. A meccs után pályafutásom leggyorsabb zuhanyzását produkáltam, ami azért nagy szó, mert általában jó sokáig húzom ezt a műveletet.

„Meredten nézek a távolba, csapatom kőpokol”

– Az évet góllal és győzelemmel zártad. Hogyan osztályoznád 2011-et?

– Hat és felest adnék. Nyolcat ér az őszi idény második fele, ötöt az első a gyenge  rajtunk miatt, így jön ki ez a szám.

– A csapatot jobbra értékeled, mint saját magadat?

– Talán igen. Akadtak olyan pillanataim, amikor a legtisztább helyzeteket is elrontottam, de aztán eszembe jutott, hogy az elmúlt idényt hasonlóan kezdtem: az első 8 meccsemen gólképtelen maradtam. Egyébként, kb. hat góllal több is lehetne, ha nem találom el ennyiszer a kapufát a Juve, a Cagliari és a Lecce ellen.

– Hiányzik az az Inter, amelynek 8-ast adtál?

– Nem érzek semmiféle nosztalgiát olyan dolgok iránt, amelyek könnyen megtörténhetnek újra. A társaság ismét rendben van és a győztes hangulat is visszatért.

– Mi a titok?

– A csapat tisztában van az erejével. Teljesen nyugodtak vagyunk.

– Egyszer sem érezted, hogy baj van?

– Talán az Olasz Szuperkupa-döntőn éreztem, hogy valami nem stimmel.

– Gasperini jó nagy baklövés volt. Nem igazán kedvelted őt, ugye?

– Mentálisan tökéletes állapotban voltam, rúgdostam a gólokat, érthetően arra számítottam, hogy sok időt tölthetek a pályán. A Novara elleni bajnokin azonban nagyon felidegesített. Egyértelműen elmondta, hogy kezdőként fogok játszani, erre Castaignost, Forlánt és Militót rakta be.

– Ranieri érkezése óta viszont 13-ból 12-szer kezdő voltál.

– Ranieri nagyobb tapasztalatokkal rendelkezik. Tisztában van vele, hogyan kell irányítani egy csapatot és nyugalmat ad nekünk. És ezeket nem azért mondom, mert sokat játszottam.

– Azt mondtad, hogy túltetted magad az 50 napos gól nélküli időszakon. Nem érezted frusztrálónak?

– Nem a góllövéssel volt probléma, hanem hogy egyáltalán nem kerültem helyzetbe. Két, három, négy meccset úgy tudtam le, hogy nem akadt egy lehetőségem se.

 

– De most már vége a sötét időszaknak?

– Újra jól érzem magam. Velünk van Maicon és Forlán, illetve Lucio. Úgy látom, hogy a csibészség is visszatért a rossz periódusok után.

– Tegyük fel, bűnrossz játékkal megnyeritek a következő két meccset 1-0-ra, aláírnád?

– Alighanem igen. De a tervünk az, hogy jól játszva győzzünk.

– Hogy jellemeznéd a decembereteket?

– Visszaszereztük az önbecsülésünket. És ahogy korábban mondtam: az év utolsó négy meccse megmutatta, valójában milyenek vagyunk.

– Néhány nap és máris jön a Parma és a Milan. Nem túl korai így az ünnepek után?

– Mindenki kapott személyre szabott edzésprogramot és az elkövetkező napokban bizonyíthatjuk, hogy elvégeztük-e rendesen a munkát. Megbeszéltük, ha nem verjük meg a Parmát, azt óriási pofonként értékeljük.

– Melyik volt a legjobb meccsed 2011-ben?

– A debütálásom az Interben a Palermo 3-2-es legyőzésekor. Őrülten élveztem. A többiek eléggé letörten jöttek be az öltözőbe 0-2-es állásnál. Egyedül én mondtam, hogy „menjünk vissza és nyerjük meg.” Végül fordítottunk, majd annyit mondtam: olyanok vagyunk, mint a marslakók.

Két szem, két ujj, két gól, kétségtelen

– A szeptember és december közti időszakra mondhatjuk, hogy a marslakók visszatértek a Földre?

 

– Amikor a dolgok elromlanak, akad néhány rossz gondolatod. Minden nap körbementem és senkinek az arcán sem láttam az esetleges vereségtől való félelmet.

– Melyik volt a legemlékezetesebb gólod idén?

– Kettő van. Az egyik a Szlovénia elleni selejtezőn, amivel kijutottunk az Eb-re, a  másik a már említett Palermo-meccsen született, mégpedig a fejes, amivel egyenlítettünk.

– Utóbbi Maicon beadásából. Ő vagy Sneijder hiányzott jobban?

– Maic, Maic…Csomószor mondtam neki, míg sérült volt: „Mikor térsz már vissza? Olyan magányos vagyok a beadásaid nélkül.” Wes a legfontosabb része a csapatnak, de nekem Maicon a tökéletes játékos.

– Pazzini-Milito: életképes lehet ez a páros?

– Mindig bíztam ebben a duóban, mert Diego rengeteget dolgozik és megvan a kellő játékintelligenciája.

– Na és Forlán?

– Ő nagyon sok komoly mérkőzésen szerepelt már, könnyű együtt játszani vele. Tud csatárként és trequartistaként futballozni, ideális kapocs a középpálya és a támadósor között.

– Mit szólsz a BL-sorsoláshoz?

– Nem a legkedvezőbb párosítás, bár lehetett volna rosszabb is. Hullámvölgyben van a Marseille, ami veszélyes lehet ránk nézve.

– Egyesek szerint, ha az Inter megszerezné a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő harmadik helyet, az felérne egy scudettóval.

– Két és fél hónappal ezelőtt igazuk lett volna. De harmadik helynek nem örültek az Internél az elmúlt 7 évben.

– Vagyis?

– Vagyis ne beszéljünk többet a scudettóról. Teljesen szükségtelen. Egy feladatunk van: annyi meccset nyerni, amennyit csak lehetséges.

– És ha sikerül erősíteni a januári átigazolási időszakban?

– Nem nagyon preferálok senkit. Szerintem jobb egy minőségi ember, aki képes mérkőzéseket eldönteni, mint három olyan, aki nem tud jelentős változást hozni.

Csak nem Nikola Karabatic helyére pályázik?

– Képes lennél elérni a tavalyi góljaid számát 2012-ben?

– 19 gól az Inter és a válogatott színeiben nem kevés. Őszinte leszek: remélem, egy kicsivel több is összejön.

– Ha már a válogatott: az osztályzást itt sem úszod meg.

– Legalább 8.5. Prandelli nagyszerű szakember, új ötleteket, lelkesedést hozott a csapatba, remek közösséget kovácsolt, egy olyan együttest, amely kiváló játékosokra építve bárkit megverhet.

– Volt némi vitátok még a Fiorentinánál.

– Amikor átigazoltam a Sampdoriához, valahogy így köszönt el tőlem: „Talán rosszkor terelt minket össze a sors.” Most viszont a legjobbkor találkoztunk, ráadásul sokkal érettebb lettem azóta.